Преди зимата: Над 5000 отоплителни уреда са сменени в София

С това се цели подобряването чистотата на въздуха
19 авг 2022 14:50, Красимир Ангелов
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 5000 отоплителни уреди са сменени до момента в София по Оперативната програма "Околна среда" и програма LIFE, съобщават от пресцентъра на Столичната община по повод на проверка на монтажни дейности на климатици в кв. "Орландовци

Подмяната на старите отоплителни уреди е една от мерките, включени в програмата на кмета Йорданка Фандъкова за подобряване чистота на въздуха в столицата.

"Столична община продължава с монтирането на отоплителни устройства по програма „Лайф“ и по ОП „Околна среда“. До момента са подадени над 8700 заявления за включване в програмите и са сключени 6540 договора за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на пелети, газ и климатици", посочи заместник-кметът на София по екология Десислава Билева.

От общината напомнят, че набирането на заявления продължава. Няма краен срок за включване в програмите и до изчерпване на средствата всяко домакинство, желаещо да подмени старите си отоплителни уреди, може да подаде заявление.

"Новата оперативна програма, която предстои да бъде одобрена от ЕК, отново залага голям ресурс за безплатна подмяна на отоплителни уреди от домакинства. Това е една дългосрочна политика, която ще продължи и в следващите от три до пет години", посочи още заместник-кметът Десислава Билева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако спре електрик няма да можеш да се грееш и на всичко останало защото то работи с помпи. Няма отопление с пелети, въглища, газ и тн. Всичко спира без ток с изключение на старите печки които могат да греят една стая или да отваряш всички врати за да се отоплява. ЮПСите издържат 2 часа и край.
19
0
 
4
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
А ,ако спре електрик ,какво правим ? Говори се може случи се тази зима !
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радек от Боктор -Колко има за всички не се знае..майка ми чака вече 2 години,уж била подписана заповедта,но нищо до тук!!! Никой не идва с климатик и да вземе старата печка! Фандъкова вече много се излага!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К'во искат да ми кажат с това, че пелетите и тока са еко или че са възобновими... Нещо не хващам
16
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Ти знаеш ли колко харчи един климатик? Очевидно не. А енергийната система в пик товар е около 40% натоварена.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай му на ***, особено в западналия прованс, да си гори дръвцата и да цъка пред телевизора ракийката в ръка как изсекли горите.
14
2
 
3
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Има само един проблем, за който не се мисли!!! Енергийната система няма да издържи зимата!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Ама много глупости сте писали в тия коментари! Първо: Участват хора с нотариални актове-собственици! Второ: Има поне една ежегодна проверка за използването на уреда! Трето: Парите са по европейска програма и не са пряко от данъкоплатеца (защото си имаме вноска в ЕС). Четвърто: *** са извън играта по обясними причини! Пето: Има толкова много пари по тази програма, че всеки, който иска и е собственик може да се включи! Тези приказки за наши и ваши ги забравете! Има за всички, стига да искат
12
0
 
3
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Слагайте антивибрационни тампони и подложки, щото всеки.... реши, че ще се топли на климатик и ги закачат на всякакви *** места, перила, парапети, площадки, тераси... които предават и резонират доста кофти вибрации. Който има такова нещо на главата си - знае...
11
2
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 година
аз пък знам за доста раздиатори/тец и газови котлета,които бяха замени с котили и печки на дърва и въглища
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам да има чак толкова залупени хора на сегашния момент да слагат климатици. Зимата като спре да има ток или цената му стане петорна ще има таратора-гарагора...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Списъците са пълни с лапачи на държавна хранилка и родата им. Нормален човек не може да се вреди.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако топлофикация си плати загубите на държавата около един милиард лева,въпросът с отоплението на София е решен,това означава близо един милион климатика!
7
0
 
11
 
! Отговори
ф3 преди 1 година
Закривай топлофикация, осъдете топлофикация и да връща милиони пари на потребители които цоца от години без причина с "евтиния" руски газ
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият блок щее най екологичен. Спряхме по рното изхвърлихме тенекиените радиатори по които течеше хладка водичка и минахме на най екологичното гориво. А най екологичното и безплатно гориво са гумите. Нарязахме ги на дребни парчета за да може да влизат в кюмбетата. Такова гориво нее имало и през 20-ти век. По онова време се греехме с нафта и на ток. Нафтата беше 8 ст за литър а тока 1.5 ст за киловат. Зелената енергия стана кафеночерна.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отврат общинските лентяи както винаги облагодетелстват римляните за сметка на българите които пък плащат данъците.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа, те шведците веднага ще ги шитнат тея климатици и после пак на кюмбето с гумите. Общинари наивници.
3
1
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 година
Дървата не са по-евтини от отоплението с климатик, друг е въпроса дали ще има ток и тия евтини Мидеа колко са икономични.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дърватаса по-евтини от тока, ама вече късно, да са им честити и да им плащат данъците
1
0
 
16
 
! Отговори
На преди 1 година
Какфи сменят уредите с пари на данъкоплатеца