МЗ отпуска спасяващ заем на УМБАЛ “Александровска”

Болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност
30 авг 2022 14:53, Нели Христова
19
МЗ отпуска спасяващ заем на  УМБАЛ “Александровска”
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването преминава към изпълнение на Постановление № 195 на Министерския съвет от 22 юли 2022 г., с което е одобрено отпускането на заем на УМБАЛ “Александровска” ЕАД, гр. София, в размер на 35 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството.

За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения.
За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ “Александровска” се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство от 22 юли 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 Анонимен Тиквата, Цветелина и Пеевски източиха КТБ и обвиниха Мустака. С любезното съдействие на протежето им Гешев, което впоследствие назначиха и за главен прокурор. Без образование и без конкурс. . Това им беше най-хитрият ход, докато хвалипръцковците от Харвард са толкова елементарни, че не можаха/искаха да оправят нещата въпреки, че можеха!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да затварят като немогат с такива яки заплати да управляват - всички вън и конкурс за нови, които не са управлявали и не са от Александровска! За корупционерите съд и затвор! Не може да взимаш 50 000 месечно и да не носиш отговорност!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да кажете какви заплати получават директора и всички в управителния съвет.Всички са за затвор,тавани падат и в почти всички държавни болници е така,а директорите взимат по пет цифрени заплати,как може такава безотговорност,докога ще търпим
14
0
 
3
 
! Отговори
Пак пари за преди 1 година
крадци от бедняци ??? Един път амсалакът плаща за данък здравеопазване, втори път плаща когато прекрачи входът на държавна болница, трети пък плаща заради откраднатите му осигурителни вноски, четвърти път плаща за заем на спасение на някоя болница, НЕ СЕ ЛИ УМОРИХТЕ САМО ДА ПЛАЩАТЕ НА ТЕЗИ МЕДИЦИ ЗА ДА ЗАНОГАТЯВАТ И ДА ВИ УМОРЯВАТ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ЗА ДА ВИ СПЛАШАТ ?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата, Цветелина и Пеевски източиха КТБ и обвиниха Мустака. С любезното съдействие на протежето им Гешев, което впоследствие назначиха и за главен прокурор. Без образование и без конкурс.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътеката за Ковид-19 беше недоплатена и болниците приемащи пациенти с Ковид-19 натрупаха дългове. Александровска е една от тях.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ КАК 1 УЧИЛИЩЕ НЕ ФАЛИРА ПРИМЕРНО, ВСЕ БОЛНИЦИ, ПУСТО... ВСЕ ГЛАДНИ ТИЯ ДОКТОРИ... НЕ СЕ НАЯДОХА - ОТ ДЖИП НАГОРЕ КАРАТ...
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОРКИТЕ ОГЛАДНЯХА ДОКТОРИ.... САМО35 МЛН... *** ПАРИТЕ ЗА НИЩО ГИ НЯМАТ! ЗА ТВА ПОСЛЕ - ХИПЕРИНФЛАЦИЯ.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите на Александровска болница са в чекмеджетата на ГЕРБ.
8
0
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Точно при ГЕРБ бяха откраднати 63 млн от шефа на Александровска - депутата от ГЕРБ Костадинов, повече известен като Ботокса. 60% от тази сума отидоха заш шефът му Чекмеджан, а с останалите Ботокса си купи 6-те апартамента в София. Нищо, че е от новозагорските села.
7
10
 
1
 
! Отговори
?!? преди 1 година
При ГЕРБ болницата си плащаше дълговете, при БСП фалира, както и *** газ както и цялата държава
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Ботокса за 9 месеца си купи 6 апартамента. Ама ДАНС, Компи, Момпи и Гешефтурата се командват от Банкя.
5
1
 
17
 
! Отговори
Костадинка Ботоксова преди 1 година
защо не върне откраднатите милиони?!?
4
1
 
19
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Въпрос: защо трябва да спасяваме нещо, което не може да се самоспаси? Освен това къде са парите? Това не са 20 лв, не са 300, лв, не са 4 000, или 50 000 лева. Хора!!!! Кога ще спредм да плащаме двойно и тройно за неща, за които вече сме платили? Някой се е облажил... сега ние ще плащаме. Не може така! Плащаме безобразни пари за здраве ВСЕКИ МЕСЕЦЕ и накрая не получавам грижа! После ще бият лекарите! Ами ето ви защо! Щот сте измеккяри и крадете до припадък! СРАМ!
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според антиваксърите болниците се напълниха с пари. А всъщност всички обедняха заради ковид пациентите.
2
0
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Радвам се за вас, че сте виждали пораженията....
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Ботокса и майка му я ошушкаха, спасяването за наша сметка