Жителите на "Младост" отново на протест против презастрояването

Планирано е строителството на десетки сгради в зелени площи
66
Жителите на "Младост" отново на протест против презастрояването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази вечер, от 18.00 часа, жители на „Младост“ ще излязат на протест против презастрояването в района. Недоволството е предизвикано от планираните нови десетки сгради, които трябва да се появят върху зелени площи и в междублокови пространства.

"Последното десетилетие сме свидетели на бурно застрояване, без да се предвиди нужната инфраструктура за това", каза пред БНР Христо Илиев от "Спаси София", които са организатори на протеста.

"Нужни са етажни паркинги, детски градини, инфраструктурата е изключително лоша. Много проблеми създава презастрояването. Организираме протест сега, защото на територията на Източния парк започнаха да се ограждат имотите. Източен парк стъпва върху частни имоти и собствениците им започнаха да си заграждат имотите, за които десетилетия наред плащат данъци, а не могат да ги ползват. От друга страна, Столичната община е заложила там да има парк, но 15 години не прави нищо и собствениците, логично, влизат във владение на имотите си“, добави Илиев.
По думите му, едно от основните искания на протестиращите е да се създаде работна група в Столичната община. Той допълни, че Конституционният съд тази година е взел решение, ако общината не обезщети собствениците на имоти до 15 години от приемането на Общия устройствен план, собствениците на имотите могат да влезнат във владение.

"Проблем е и, че вътре в "Младост", всяко междублоково пространство се застроява и се задъхва от строежи, но вече и около „Младост“ започват строежи. В парк „Въртопо“ имаше първа линия блокове, после втора. Към „Камбаните“ изчезва цялата гора – строежи до строежи. Сега Източният парк – карето между „Младост“ и „Горубляне“, вече се одобри един план за т. нар. „Горубляне – Запад“ да се застрои, одобри се разширението на „Младост 1А“ и сега дори паркът, който е предвиден, дори той е заплашен“, каза Христо Илиев.

Протестът ще се състои пред сградата на общината в район "Младост", но е насочен към управляващите на "Московска" №33, казват от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: протестмладостстроеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да протестирате, започнете разчистването от собствените си имоти.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо ми Байчо, който беше роден през 1914 г. разказваше, едно време Младост било баир, вика там пасяхме добитъка. Имаше обор, животновъдите там държаха биковете и кравите. А сега- мегаполис.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се застрои всичко плътно и тогава ще мирясат. Всичко да е цимент и асфалт! Нали в развитите държави всичко е застроено за да печелят пари. Който иска природа да се връща на село. Селата в балкана са празни. Тук там някоя баба. Имотите са без пари в сравнение със тези в София. На цената на един луксозен софийски мезонет в центъра може да си купи едно цяло село и да се обявиш за местния цар. Нищо няма да има нищо против.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в големия град. Място за кокошките и прасетата ви няма. Като не ви харесва, върнете се там, от където сте дошли. В "Младост" няма кореняк софиянци, дори село не е било преди да се натресете. Презастроено им било... Че то там е "презастроено" още от първата колиба върху нивата.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъковата Йорданка както винаги гледа да вземе подкупи от строителните фирми и тва е! Кледа си собствения комфорт. Друго нищо не я интересува. Вижте в какво е превърнала София, нулаааа, пълна нулааа като кмет! То застрояване, то сгради, то небостъргаги. Алооо, малкият Ню Йорк. Ти й се оплакваш, тя - не ще и да те чуе.
6
1
 
10
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ааааа, добрите герберски фирми могат и още да строят. Продължавайте да гласувате за Баце!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-интересно е кой се блъска да живее в Младостите? Мен ме хваща клаустрофобия в тази част на София.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като е презастроено, да си съборят техните имоти! Защо протестират за чуждите?
3
13
 
7
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Аре стига с това "презастрояване", бе! Никой няма полза от разни ливадки и градинки. Нали трябва да се правят пари. Затова живеем в града. Който иска ливади и природа да си ходи в гората или на село.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко трябва да стане бетон в софия, да няма градинка да няма слънце и всички да се наблъскат като сардини в консерва. а аз на село ще си копам градинката и ще им се радвам от далече
1
1
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
яко корупция !