Фандъкова: Върнахме си 12 декара от Борисовата градина

Теренът се взима от къпалнята "Мария Луиза" и досега е бил ограден
30 сеп 2022 12:28, Йоана Цонева
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зоната за обществено ползване на Борисовата градина в София нараства с 12 декара, похвали се във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Тази сутрин заедно с кмета на район "Средец" и главния архитект на София стартирахме връщането на 12 декара от Борисовата градина за обществено ползване. Това беше дълъг процес, който започна с правен анализ, който възложих да се направи. Моите колеги ще влязат още от днес да направят оглед и тази част да може да се използва от софиянци", обясни Фандъкова пред bTV.

Благодарение на общите ни усилия с главния архитект арх. Здравков и Трайчо Трайков - кмет на район "Средец" приобщаваме 12 000 кв. метра до къпалнята "Мария Луиза" към Борисовата градина, с гаранцията, че стават част от лесопарка, без възможност за никакво ново строителство, уточни тя в социалната мрежа. И обясни още: "Една от първите задачи, когато започнахме подготовката за изработване на подробен план на Борисовата градина, беше да изчистим всички въпроси по собствеността на имотите".

Столична община направи подробен правен анализ на цялата територия и след това кметовете на районите, на чиято територия попадат, имаха задачата да ги актуват като общински.

Още по темата
Така стана ясно, че тези 12 дка не са били обект на апорта, направен за къпалнята "Мария Луиза" и дружеството-собственик постави ограда по имотните си граници.

В последната година бяха възстановени и строителните книжа на къпалнята "Мария Луиза", което стартира процеса по възстановяването й.

"Свободен достъп ще има веднага след премахването на оградата. Помолили сме от "Паркове и градини" да извършат преглед на растителността, където трябва да се облагороди, за да бъде безопасно за достъп", заяви от своя страна Трайчо Трайков, кмет на район "Средец"

Теренът се взима от къпалнята "Мария Луиза" и досега е бил ограден, въпреки че не е бил част от апортната вноска при приватизацията на комплекса, уточни кметът на район "Средец". В началото на тази година той установява, че районът седи заграден незаконно от 2003 година насам.

По думите на Фандъкова предстои премахване на оградата, оглед на терена, неговото разчистване и облагородяване, преди той да може да се ползва от посетителите на Борисовата градина.

Кметът на София посочи още, че общината очаква къпалнята да се възстанови. "Има интерес от собствениците, които са смесено дружество от общинско и частно. Ако се случи и е по правилата, без ново строителство, това ще е добре за града", съобщи тя. Главният архитект на София допълни, че очаква проекта за реставрация.

По искане на Йорданка Фандъковав последните години са издадени актове за публична общинска собственост на още три имота, които в миналото са били дадени за управление на общински търговски дружества.

През октомври от Столична община ще разчистят и терена на Веселото село от незаконните постройки, и той също ще бъде върнат на Борисовата градина, стана ясно още от поста на кмета на София във "Фейсбук".


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Издънкова преди 2 месеца
Всички заведения от парковете и градинките да бъдат премахнати!!!Стига носене на миризма в паркова среда стига децата ни да гледат пияниците по тези заведения, стига бусове да зарежаМ обектИ и да влизат там където не е дори за автомобили.Искаме чиста паркова среда.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво стана с Капитолия?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А онази незаконно построената автокъща на мафиотите от ГЕРБ май още не сте успели да си върнете.
16
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 2 месеца
Гайтански Вълка - наш човек
15
0
 
4
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 месеца
А защо и за колко я бяхте харизали до сега, и на кой мафиот!? Името,името!?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забранява се раждането преди първа бременност ? ? ? ?
13
1
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 месеца
Данче, опрей първо павенцата, мама, пък после се показвай на открито!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За сметка на това унищожихте още по 12 дк оставка некад.ърницо
11
2
 
4
 
! Отговори
Mitaka преди 2 месеца
При строежа на борисовата градина селяните от Слатина са се вдигнали на бунт, който е потушен от жанармерия, има и убити.Явно това е начина в БГ да има паркове.
10
1
 
23
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 месеца
А кой им ги даде г-жо фандъкова, кой ? Срещу рушвети разбира се, не безвъзмездно. Че се и хвалите. Тя и наглостта трябва да има граници.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дванайс декара да ги засадят картофи и картофки
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво! Само след едва 13 години на поста и след само 17 години управление на ГЕРБ в София, успя да възвърне справедливостта.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФАНДЪКОВА ОДОБРЯВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
12 декара е равно на 60м на 200м или едно мижаво междублоково пространство. Страхотно постижение, поздравления !
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дай боже да си върнем София от селсъвета й най-после.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Община София анексирала 12 дка от Борисовата градина. Обаче дружеството на което преди това са били харизани тези земи счита анексията за незаконна. Две други дружества - свързани лица, щели да отнесат въпроса в Организацията на обединените дружества. Възможно е конфликтът да ескалира и общинската "Топлофикация" да си пробие сама една-две тръби, за да си направи гадно. Софиянци да се готвят за такъв сценарий.
3
2
 
18
 
! Отговори
:):) преди 2 месеца
Уау, Подарихме я на мафията - Теменужка Петкова тогава одитор на сделката с Жоро Илиев сега бивш министър от ГЕРБ а може би бъдещ такъв орново. Стафан Софиянски от СДС кмет - сега СДС-ГЕРБ отново. Хората подарили терена отново управляват. Явно Трайчо се е преборил тук, защото Фъндъкова е корумпе. ОЧаквам да я подарите на друга мутра.
2
2
 
27
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Браво Данче, сега остава и да върнете парите от некачествените скъпоплатени ремонти с които годинки пълнихте партийната каса и едно чекмедже.... Всяка година бюджета на София е минимум 1.5млрд лв!!!!! Къде са парите учителко "любима"?!?!? Марш в Самоков да вадиш картофи поне да има някаква полза от тебе.То и нищо да не правиш, ако просто се махнеш ще е от полза за града.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
раздадохте държавата на мутроконцесионери, после що всичко станало частно