Селска къща край София покрита с жълти паветта

Паветата са там от 70-те години, собственикът работил в строителни войски
5 окт 2022 22:00, Йоана Цонева
50
Селска къща край София покрита с жълти паветта
Снимка: БГНЕС

Сигнал за къща в софийското село Горни Лозен с двор, покрит с емблематичните за София жълти павета, разпространи bTV. Паветата са там от 70-те години, а собственикът на имота е работил в строителни войски, разказват местни жители.

От 2016 г. жълтите павета са под закрилата на закона, защото са със статут на недвижима културна ценност.

"Те не трябва ли да са в центъра, наредени по-качествено, или се бъркам?", недоумява местен.

Още по темата
Отговорна за поддържането на жълтите павета е Столична община (СО), която започна ремонта им, който трябваше да приключи в средата на септември. Кметът на София Йорданка Фандъкова уверяваше, че паветата няма да бъдат увредени при пренареждането им. В края на септември се оказа, че е нужен спешен ремонт на ремонта и процедурата започна отново.

"Тъй като излязоха няколко случая в София с подобни настилки в частни обекти, беше направено обстойно проучване и се установи, че тогава склададжиите са ги продавали на гражданите на символични цени, а има съмнения, че директно още при свалянето са отивали в частни обекти, така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети", обясни археологът д-р Тодор Чобанов, който е и бивш зам.-кмет на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
минат се не минат, няколко годинки и пак за тази къща пишете.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
начи нема да протестираме че некви "майсторе " се из.....ха на центъра на София с ремонта на паветата , и сумата отпусната за това си е жива кражба и подигравка със столичани ... ама гледаме у комшията как наредил жълти паветта у двора . Поне "по - убаво ли беа наредени " че да викнеме тоа майстор да ги нареди и пред парламента .
37
5
 
10
 
! Отговори
Балалайки преди 1 година
Колко пъти ще пишете глупости от преди 100 години.В не далечно минало имаше репортажи по ТВ-та, обяснения от близки и пр., от къде са дошли матялити, но не, трябва да си пълните колонките със "сензации"
36
2
 
9
 
! Отговори
Жоро Павето преди 1 година
И аз съм скътал няколко павета, даже съм ги надписал - за Бойко Борисов, Ахмак Доган, Дилян Пеевски и др. емблематични личности
35
3
 
6
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
Соца си беше провааааалена никаква система. Парадокс е търърговията да бъде държавна и яко крадяха материално отговорните магазинери , склададжи и ... всички имащи достъп да материали , стоки. Власт имащите ядоха , пиха и *** без платно. Не , че сега е по- различно по стар български обичай
34
2
 
15
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До Анонимен 35 Крадеше се яко да си допълним семейния бюджет , че с тези 200 лв. заплата бяхме за никъде.Къде пирони , боя , тел, кой с каквото работи. От месокомбинатите по цели агнета и рандемана излизаше.Помните ли оцветения в червено държавен бензин ?А беше 20 стотинки.А пътуването без билет от 6 стотинки ?Ех , славни времена...!Каца без дъно.
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОДОР ЧОБАНОВ Е ПРОДАЛ ПАВЕТАТА ТРЯБВА ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА.
32
1
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Има и вили около София с алуминиеви или ПВЦ прозорци от 70-те години. Това беше невъзможно , защото ги нямаше на пазара и беше голям лукс. Внасяни са само за държавни сгради.Това се вили на соц. величия, вероятно отклонявани " крадени "от държавни сгради.Та такива ми ти работи от близкото социалистическо минало.
31
0
 
4
 
! Отговори
Wtf 2 преди 1 година
Ами толкова си могат мисирките
30
7
 
12
 
! Отговори
народен съд преди 1 година
Тогава се крадяло повече от сега - да, бе да. Като сравним жълтите павета с кюлчетата на Баце, веднага става ясно кога повече се краде
29
0
 
8
 
! Отговори
WTF преди 1 година
Заглавие, та дрънка! "Паветта"?
28
3
 
13
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Жълтите павета... Аз си спомням как през пуча преди две години разни "протестърки" , платени от Божков, клечаха и ги къртеха с отвертки, за да ги мятат по полиция и сградите на МС. Беше гнусно, точно тези павета ,за които зеят сега същите тези протестъри!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не бих си сложил такава пързалка в двора, не знам кой е толкова луд да си слага такава настилка в частния имот че и да плаща за това. И да ми дават пари не бих си сложил такива павета. Лош материал който се цапа и се хлъзга, а с изпилените ръбове не е равен паважа дори да са наредени плътно.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава се крадеше повече от сега.
25
3
 
19
 
! Отговори
Норма Селска Държава преди 1 година
Държвата ни е селска и големите градове са претъпкани със селяяндурии. Какво да очакваме освен селяниии.
24
1
 
9
 
! Отговори
Впечетляващо преди 1 година
Почти всяка трета къща във враждебна има пътеки с жълти павета, най-интересното е че на метри от Боянската църква също има къща с пътека от жълти павета водеща от улицата до гаража.
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това са обикновенни павета, които са пожълтяли са с времето....
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До (-_-) Доколкото знам, рецептата, по която са правили материала е загубена. Производителите са я пазили в тайна. Много по-голяма част от идеалния център на столицата е била застлана с жълти павета, но през 1944 г. съветските танкове са изпотрошили много от тях и затова още тогава два пъти са били пререждани. В началото на 60-те години тази настилка е стигала до Централната поща. На запад май се е простирала чак до "Св.Неделя" (за това последното трябва да попитам по-възрастни хора).
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето баровците пращаха хора да крадат павета от държавните складове. Знаете ли колко много къщи сега имат павирани алеи и площадки пред гаражите с държавни павета от тия сивите гранитните? Те са навсякъде. Яко кражба. Те 90-те години някой цели имения си построиха с крадени материали от тия складове.
20
2
 
12
 
! Отговори
С кой акъл? преди 1 година
Падне ли малко сняг върху жълти павета, стават толкова хлъзгави, че и акробат трудно запазва равновесие, вървейки по тях.