Обмислят въвеждане на такса "задръстване" за София

Подобни плащания има за централните части на Лондон
28 ное 2022 17:30, Елка Василева
54
Обмислят въвеждане на такса "задръстване" за София
Снимка: архив, БГНЕС

Правен анализ ще проучи възможността дали в София може да се въведе зона с такса "задръстване". За целта общината е пуснала обществена поръчка, а срещу 70 хил. лв. фирмата победител ще трябва да предложи и нормативни промени, пише „24 часа“.

Фирмата победител ще трябва да определи „такса задръстване“ и „зона за таксуване на задръстванията“.

Ще трябва да се проучат основни булеварди и улици на територията на София. Столична община иска конкретни предложения за събирането на такса "задръстване“ и начина на плащане за различните категории моторни превозни средства.

Контролът ще трябва да се осъществява с автоматизирани технически средства или системи. Ясно описани да са и начините за налагане на санкциите, като един от тях е глобите да се налагат с електронен фиш.

Освен това се искат и предложения за правна регламентация относно способите за връчване и обжалването на глоби и санкции.

В оценката на въздействието от въвеждане на зони за таксуване трябва да се посочат и социалните, икономическите, екологичните и други ефекти, при отчитане състоянието на автомобилния парк (МПС на гражданите) и размера на възнагражденията в страната.

Подобни такси "задръстване", които се заплащат за влизане с автомобил в централните райони, има например в Лондон. Въвеждането й значително е намалило задръстванията.
 


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такса за влизане в София на автомобили с регистрация от провинцията ни била доста удачна.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля,че трябва да се помисли в посока за автомобилите,влизащи в София с регистрации от провинцията.Замърсяват въздуха,рушат софийските улици,а в същото време плащат по-ниски данъци в провинцията
6
1
 
2
 
! Отговори
Байното преди 2 месеца
Ами така ще е. Не успяхме да спрем некадърните шофьори. Не можем да наложим санкции на дрогирание, пиещите и тарикатите. Не можем да ограничим правата на гражданите да складират и карат коли, които се разпадат и е чудно как са минали технически преглед. Така че ето нещо ново
5
2
 
9
 
! Отговори
Ралица преди 2 месеца
Така е когато герб командва. Първо създават хаос, а после пускат башибозук да събира кръвен данък от раята за да има за повече помощи и придобивки за герберската рода от маалата. Все пак фъндъка е ромска кметица, а за да им пусне програми за усвояване на пари трябва от някъде да ги изтърмъчи, а за това са ***, за да ги облагат с такси и да хрантутят герберородата.
4
0
 
23
 
! Отговори
Мистерия преди 2 месеца
А такса т.ъ.п. кмет - кога ?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си оправят светофарите и няма да има задръствания.
2
2
 
8
 
! Отговори
хахах преди 2 месеца
аз съм напълно съгласен с учителката, даже не само това , задължително и такса вдишан въздух
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази такса трябва да се плаща от общината на шофьорите защото тя е най-виновна за задръстванията.