Ще стане ли София по-чиста при такса "задръстване"?

Подобно плащане има в Лондон и Стокхолм
29 ное 2022 19:09, Красимир Ангелов
42

Столичната община проучва възможността за въвеждането на т.нар. такса "задръстване" за влизане в централната част. Подобни такси за влизане с автомобил има например в Лондон и Стокхолм,  а целта на новата мярка е да намали замърсяването на въздуха в столицата.

Методи е таксиметров шофьор в София от 20 години. Казва, че не е пресмятал колко време прекарва в задръствания, но със сигурност е много.

Още по темата
"За един таксиметров шофьор не е проблем, защото вече не ми правят впечатление задръстванията. Колкото повече се изнервяш, толкова повече не си добър шофьор", смята Методи.

Автомобилите в София обаче стават все повече и Методи е съгласен, че това трябва да се промени.

"Предполагам, че би трябвало да има някаква такса, защото много хора ще се откажат да пътуват с личните си автомобили в София. На когото му бръкнат в джоба, той няма да кара", добави таксиметровият шофьор.

Столичната община пусна обществена поръчка за изготвяне на правен анализ за възможностите за въвеждане на "такса за задръстване". Общата стойност на поръчката е 70 000 лева.

"С това се опитваме да намерим консултант, който да направи задълбочено проучване дали такса задръстване е приложима в България, в София и при какви условия", посочи зам.-кметът по транспорта в София Кристиан Кръстев.

Подобна такса за влизане има в Лондон. Там тя е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове. След въвеждането ѝ се отчита сериозен спад на автомобилното движение.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Тик Так преди 1 година
По-лесно е да се въведат такси рестрикции, да се скубе от народа, вместо да се развие изостаналата ни пътна мрежа и да се подобри '' АДския'' транспорт на София
12
2
 
27
 
! Отговори
121212 преди 1 година
Значи викате такса задръстване. Я да питам аз Фандъка, защо 6 месеца не пуска готовата линия на трамвай 5. Тя нае ли колко хора пътуват с коли заради средния трамвай. Знае ли колко часа се влачат автобусите. Явно не. Но за такса винаги е готова. М.....Ка ви не наяла се.
11
1
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
И как ще стане по-чисто като изнудят някакви хора да си сменят адреса и да си извадят нови лични карти? Как по-голяма зелена зона ще направи по-чисто? Зелената зона е само начин общината да прибира пари. Даже четох мотиви за зелената зона - че тогава ще бъдат санкционирани неправилно паркиралите - което би трябвало да става независимо дали е зона или не. А то какво - ще прилагаме закона само ако плащате! Жалка работа....
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в някои квартали се топлят на гуми. Чакайте да е чисто.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За един анализ 70 000лв?
8
3
 
6
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
Много автомобили все още се движат без катализатори-въпреки, че вече са задължителни!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане, ама трябва и данък "запек"..
6
2
 
12
 
! Отговори
Кол и вЪже преди 1 година
Значи някой вече е изхарчил 70 бона за някаква глупава идея. Е, честито на "великата столица" - сега ще ви ги вземат оне по х10. Все ще измислят как. Поне открийте кой е авторът на тая "идея" и му предайте лични поздрави на майка му и на всичките около него. Следващата такса ще е "такса кихане" ? По квартали - където се киха най-много, най-много ще плащат. Хахахахах - столица ми било, някой друг път.
5
3
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Не, не, за всички без икзлючения. В София само със софийска винетка. Парите да отиват за обществени паркинги на 2,3,5 етажа както в моловете. Айде, за външни хора може малко по-скъпи да са, но все пак ще са уикенд, седмични и прочие винетки. Ако не се краде тази държава ще стане рай!
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги целта не е да улесним хората, а да изкараме едни пари под предтекст че го правим за улеснение хората.
3
2
 
12
 
! Отговори
Osmi преди 1 година
Е нали се плаща винетка, данък за мпс, акциз върху бензина, гражданска отговорност, годишен технически преглед, синя зона и данък задръстване ли да се плаща
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане по-чиста със зелени зони по кварталите. Много провинциални парашутисти ще бъдат принудени да си сменят адресите по лична карта и да започнат да плащат данъци там където живеят, а и ще се разкарат много стари кошници от паркингите. Няма логика като ходя в центъра да плащам зона, а като ми идват некви да ми паркират на паркинга пред блока до бизнес парка да не дават и стотинка за моя квартал. Системата е изградена, време е да се надгради. Успех на общината!
1
6
 
7
 
! Отговори
Нова идея преди 1 година
Теябва да се въведе винетка за София специално. Още 100 кинта отделно от редовната винетка.