ГЕРБ: Русия да не използва Московската патриаршия за политика

Църквата не бивало да допуска да бъде употребявана
48
ГЕРБ: Русия да не използва Московската патриаршия за политика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт.

Това заяви от парламентарната трибуна Даниел Митов, народен представител от ГЕРБ-СДС и заместник председател на партия ГЕРБ.

Митов прочете декларация от името на парламентарната група, повод за която бе посещението в България на Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия.

„Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата „Св. Николай“ към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било „работно“, което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито. Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент“, подчерта Даниел Митов.

„Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците“, се казва още в декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от Митов.

От името на групата той изрази подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия.

„Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да  помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква“, каза Даниел Митов.

„Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците“, посочи още той от парламентарната трибуна. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: УкрайнаГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Борисов се скъса да се мазни на попове по църкви и манастири и да *** ръцете им , а Русия няма право да използва църквата , така ли?Какви сте евротарикати , пази Боже!
36
2
 
1
 
! Отговори
ПП=ВЪЗРАЖДАНЕ... преди 1 година
ДВЕТЕ СТРАНИ НА РУСКАТА МОНЕТА...... В ПАРЛАМЕНТА ВЕЧЕ ГЛАСУВАТ ЗАЕДНО ПО ВСИЧКИ ТЕМИ ЗА....
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вие сте политиците бе Митова.. как не ви е срам да нападате църквата!!
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антоний е дошъл с цел не е дошъл да си прави молитви да върти руски схеми Изгони руснак през вратата той влиза през прозореца Руска поговорка сега ще използват и църквата
33
6
 
3
 
! Отговори
възмутена преди 1 година
Църквата ни не трябва да подкрепя молитвите за убиеца Путин и да приема неговите глашатай Путин използва църквата да си прокарва влиянието и агентите
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В пеевските медии на гербодепесарите, те подкрепят Путин, московската патриаршия, Лукойл. Има раздвоение на ГЕРБ.
31
2
 
12
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
Това къдеравата Сю от името кого го твърди? На същото мнение ли е цар-тиква, който също умело използва църквата за партийната пропаганда на ОПГ ГЕРБ
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я,Къдравата Сю и Православие.Тоя гнусен кравешки памперс се кланя само американските си господари и мрази България.
29
14
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Русия винаги е използвала Руската патриаршия за своите политически цели. И най-много в България. И с помоща на нашата Патриаршия и продажните митрополити. Защо няма такива наглеци в Румъния или Гърция? Защото веднага ще им покажат вратата.
28
9
 
7
 
! Отговори
ПП=РУСКИ ПЛОНДЕРИ преди 1 година
Партизанските внучета и правнучета.... ТРОЯНСКИ кончета на Путин в България ударно разрушават държавата и институциите....
27
3
 
17
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
Не се занимавайте с православната ни вяра! ТЯ Е ЕДНА НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е БЪЛГАРСКА, ГРЪЦКА ИЛИ РУСКА ЦЪРКВАТА !Махнете си мръсните ръце от вярата ни и не я вкарвайте в политическите си скандали, защото ние обикновените хора сме погнусени от вас и от това което вършите срещу православието!
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупости? Понеже Зе тръгна с главата напред срещу православието, та дай и ние. Не, не и не. Няма да изпълняваме американски поръчки. Или както каза един американски сенатор, това го инищожена, защото е източноправославна и и изповядва православни ценности.*** в ютуб черно на бяло, Русия трябва да бъде унищожена защото е източноправославна и и изповядва традиционни ценности. Да!
25
3
 
20
 
! Отговори
Евроджендърията преди 1 година
с декларация... Само като му видиш физиомозията и може да познаеш от кой пол е гербера3та!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сю да каже защо Чекмеджан позволи на Лукойл 11 години да не плати и 1 лев печалба на България, за да има за пенсии и заплати. Това е въпросът, от тук се вижда кой е за Русия и за Путин, а това явно е Чекмеджан, но той явно е прибирали и в чекмеджета разбира се.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърбавите крадци да не дават угоднически акъл.
22
4
 
3
 
! Отговори
учуден преди 1 година
абе барабаниста воленчо нема ли да се изкаже по въпроса :) почна да ми липсва .
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-да от ГЕРБ, престанете със своите изказвания по всеки повод; оставете поне малко ПП, БСП и ДБ да говорят. Те са достатъчно глупави и разговорливи, за да навредят на себе си. Спрели сте своя избор на проф.Габровски и искате чрез него да имате кабинет. Той е сериозна и умна личност и вместо той да говори, ББ, Митов и Деси се надпреварват да казват това, което би следвало да кажат ПП, ДБ и неособено умната, но напираща да говори леля Корни. Оставете ги те да сипят хули и интриги! Следват избори!
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симеон Сакскобурготски си е обикновен гражданин на Бг и може да си приема в дома си когото си иска и по което време си иска. А вие се дразните щото не ви е поканил вас. Вие си поканете Зеленски и ни кажете като ви дойде на гости.
19
9
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
ссср все повече и открито демонстрират че тук ше си правят каквото си поискат . не настъпи ли момента да им се резнат крилцата ?
18
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо все България е най-комфортното място за московската патриаршия, за прокарване на политиката на Кремъл чрез уж, празнични служби, и докога? Нека идат в полската църква да си проведат службите. После се чудим защо не сме добре дошли в еврозоната.