За да има ред: София с нови правила за рисуване на графити

Стартира почистване на сгради в историческия център на града
Обновена: 1 фев 2023 18:31 | 1 фев 2023 16:30, Красимир Ангелов
33

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Създават се нови правила за рисуване на графити в София и започва почистване на сгради в историческия център на града, обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той посочи, че предстои създаване на правила, чрез които ще се надградят възможностите за работа на графити артистите, като ще бъдат създадени "свободни" стени, като например такива в Южния парк и в парк "Студентски". Ще се обособят и две пространства – под моста "Чавдар" и в подлеза до гара "Подуене", за съвременно градско изкуство, посочи Георгиев, цитиран от БТА.

Председателят на СОС уточни, че ще бъдат направени нормативна промяна, която ще регламентира правилата за рисуване по фасади на сгради от графити артисти по желание на живеещите в сградата. Трябва да се разграничават графитите от вандализма, централната градска част е съсипана, каза още той.

Започва почистването на исторически сгради, включително и на частни сгради, като най-напред ще се започне от центъра на града. Предвижда се увеличаване на ресурса, създавайки собствено звено, за да може, след купуване на техника и обучение на персонала, да се реагира бързо и със собствени средства, каза още Георгиев.

Ще има възможност собствениците на частни сгради да заявят желание за почистване на фасадата, което ще се извърши по определени критерии и обследване на мазилката, обясни Георгиев. Почистването ще се извършва със средства от общинския бюджет.

Главният архитект на столицата Здравко Здравков посочи, че е изработена цялостна визия как ще изглеждат фасадите на сградите по улиците „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „Цар Шишман“ и „Шести септември“, като се предвижда почистването на графитите да започне най-напред от тях.

По думите му фасадите на храмовете са много особени и се търси специална технология за тях.  Целта ни е да запазим културното наследство, но и да дадем ясен знак, че няма да се толерира вандализмът, допълни той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
глОпак е собственикът на тая полюция, наречена Сайт. Защо редактирате и триете? Умни ли сте? Както виждам - не сте умни. Поздрави от Америка.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако барна някой да ми драска на дуваро, ще му завра всичките рисуватели УГЗ! Па после нека се жалва на Арменскио Поп! Да му ги вади едно по едно!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам какви правила измислят, но мислите ли че е нормално в някоя държава всички вагони да са изрисувани както вагоните на БДЖ. Това и в Африка няма да го допуснат. Или пък някой да започне да рисува каквото си иска върху фасадата на къщата ми, която е моя частна собственост.
12
9
 
8
 
! Отговори
Пречупния трошач преди 10 месеца
Пак ще драскат къде завърнат в нашата столица с име Сива клoaкa. С толкова криви свастики и xуьoвe, кой турист посети града повече не повтаря. Дишането на замърсения му въздух за 5 часа се равнява на 5 г. работа в уранова мина. ПФу!
11
4
 
10
 
! Отговори
Alvin преди 10 месеца
Имената на глупците висят по стените!
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Драскането по стени е грозна работа а рисуването на красиви творби е за картина която да остане.
9
1
 
25
 
! Отговори
Хах преди 10 месеца
Сериозни глоби и обществено полезен труд ! Цяла София е осеяна с тия грозотии и надписи.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нека да определят места за тази цел да си рисуват колкото искат
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ехее кочинката започва да си маха татусите...
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По веригата : Общинарите имат фирми , например една от тях е , за поправка на покриви . Техни работници разлепват на ляво и на дясно , по стени , стълбове , сгради , дървета , и къде ли не в ЦЕНТЪРА НА СТО-ЛИ-ЦА-ТА ни , след което пък другата им фирма , ги ''ПОЧИСТВА'' , упражнението се повтаря постоянно . Не пише ли КОЙ ГИ РАЗЛЕПВА , НО СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ , НАЛИ СА ТЕХНИ ФИРМИТЕ ...Същото е с подлези и надлези , КОЛКОТО ПОВЕЧЕ , ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ...
5
5
 
30
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 10 месеца
Глоби, глоби и пак глоби на драскачите. Без това не става. А нява нито един ефективно наказан.
4
1
 
19
 
! Отговори
Иван Иванов преди 10 месеца
То не е лесно да се изтрият - дори е по-евтино да се пребоядисат. Глобите ще са смешно като санкция. Обаче - ако са в друга държава - ще имат проблеми.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Селяннката от картофените полета свали ли чуждото знаме от Общината ?!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фандъкова още колко милиончета ще гушне от това "почистване"
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то и през фашизма и комунизма имаше ред