Кабинетът отпуска 40 млн. лв. на СО за разширение на метрото

Парите ще са за третата линия през Гео Милев и Слатина
13 сеп 2023 16:31, Красимир Ангелов
10
Кабинетът отпуска 40 млн. лв. на СО за разширение на метрото

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер до 40 млн. лв. по бюджета на Столична община за изграждането на Линия 3 на метрото в София, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Етап 3 на лот 2 включва участъците: ул. „Шипка“ - ж.к. „Гео Милев“, район „Слатина“ - зала „Арена Армеец“/„София Тех парк“ - бул. „Цариградско шосе”. Средствата са за проектиране, изграждане, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системи за контрол и управление на влаковото движение, комуникации, перонни преградни врати и придобиване на метровлакове.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2023 г.

Строителството на метрото е най-големият транспортен и екологичен проект на столицата - ползите от него за подобряване условията на живот и качеството на въздуха са значителни. Към настоящия момент метрото е с обща дължина 52 км. и 47 метростанции, а всяко следващо разширение го утвърждава като основна транспортна система в София, се чете в мотивите на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма нищо екологично в метрото. Дори най-простия автобус има прозорци, метрото има само вентилация. Шум, прах, замърсители, микроби, дразнене на гърлото, заглъхване на ушите, ковид, грип, всичко това се смесва в метрото
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз живея в София, но не разбирам защо трябва метрото да се финансира от бюджета - нали уж приходите от синята и зелената зона бяха за това? Къде са парите, които общината брутално прибира от всички, за какво се ползват, за *** ремонти ли?
7
2
 
2
 
! Отговори
Паисий преди 7 месеца
Така. Гошо на село копа, сее, бЕре. Плаща данъци. Кинтите се дават на софиянци, за метро. Ко го боли Гошо за третия лъч? Така навремето дадоха пак за метрото наведнъж повече от годишния бюджет на Пловдив. Набийте всичко от държавата в тоя град и се съберете там всички ***. Стига.
6
0
 
3
 
! Отговори
сУмалиец преди 7 месеца
с малката разлика, че московското метро се строи вече 90 години и обсужва метрополис с население като за две Българии.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз градски транспорт не ползвам слава богу, но на южните квартали ни го набихте с нередовни скоростни трамваи и на изборите ще си платите.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комунистите не са направили метро в София, за това в Москва е по-дълго. Също и Москва е по-голям като площ и население град.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разстоянието между зала Арена Армеец/София Тех парк и бул. Цариградско шосе/Окръжна болница е повече от разстоянието ГМДимитров, Мусагеница, Младост1. На Полигона /преди Окръжна болница/ няма ли да има метростанция?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, време е да се направи линия през слатина, залата арена София и техно-парка. Ако го свържат като пръстен с метро станция Младост 1 би било супер. Вътрешен ринг на метрото.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Към настоящия момент метрото е с обща дължина 52 км. и 47 метростанции. За сравнение само една от линиите на Московското метро е с дължина 74 км, а числото на метростанциите в Москва е далеч над 300.