Тротинетките вече няма да фучат в парка - до 5 км в час

Частните ще ги контролира полицията
Обновена: 21 сеп 2023 11:43 | 21 сеп 2023 11:43, Петър Бойчев
37
Тротинетките вече няма да фучат в парка - до 5 км в час
Снимка БГНЕС

Елетрическите тротинетки вече няма да фучат покрай нас, докато се разхождаме в парка. Ограничението от 5 км/ч за парковете в София вече е в сила, посочват от Столичния общински съвет.

Председателят на СОС Георги Георгиев припомни, че предложените от него мерки за регулиране на скоростта и паркирането на този вид превозни средства бяха приети от градския парламент през юли, предава Нова ТВ.

„Ограничихме нерегулираните движение и паркиране на 2000 тротинетки под наем в парковете и пешеходните пространства в целия град. В техния софтуер са въведени автоматични ограничения, така че движението с повече от 5 км/ч в забранените зони и паркирането на тротинетката по средата на парка да не бъдат възможни. Правилата важат и за частните електрически тротинетки, но за тях контрол трябва да упражнява полицията“, посочи Георгиев.

Вече са обособени 70 специални места за паркиране на тротинетките в паркове и градски пространства в цяла София. Ако тротинетката се намира в забранена за паркиране зона, се начислява допълнителна такса или доставчикът на услугата не позволява ползвателят да приключи пътуването в приложението.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Баси кpeнeтиятa! Те още не са махнали колите от тротоарите, а ще гонят тротинетките от парковете!? Уж работят, а нищо не вършат..
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До По лошо от забранаеми ако не може, няма да я кара, никой не го е задължавал, нито ще умре, ако не е на тротинетка. То човек по принцип върви с 4-5 км/ч
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е лесно на хартия да се пишат правила. Проблемът е в контрола. И по Витошка по принцип е забранено да се кара велосипед, но направете един тигел и ще видите реалността. На пъпа на София. Какво остава за парковете....
31
4
 
3
 
! Отговори
По лошо от забрана преди 2 месеца
Тротинетка с 5кмч е опасна за каращия, защото е неустойчива. Ще има повече пострадали. Закона май не се съобразява с физическите закони. Те хората са си го измислили: алея за тротинетки.
30
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Ми те от време на време се взривяват , ама който си има късмет си има.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва и за свръхтегло да се плаща!
28
1
 
7
 
! Отговори
значи преди 2 месеца
сега ше плащате повече защото тротинетките цакат на време. Не е случайно
27
0
 
3
 
! Отговори
тротинеткаджия преди 2 месеца
Ъхъъъъ, доообре......
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Циркаджиии! И как ще засичате скоростта?
25
1
 
12
 
! Отговори
КАТЕГОРИЯ "В&qu преди 2 месеца
Реално нищо няма да се промени. РЕШЕНИЕТО е просто - изискване за категория "В" за тротинетка - така ще може да има контрол, ще има отговорност, санкции. Сега всеки се качил на тротинетка и хвърчи по пътищата и никой не може да го барне. Просто закона за движение по пътищата не важи за тротинетките, официално не важи тях.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Желая на тези, които са приели тази глупост, и на родата им, да станат първите жертви на бесни паркови и тротоарни тротинеткаджии. Това заслужават за глупостите си, с които ни тровят ежедневно.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тротинетките изобщо нямат място в пешеходни зони. Никой няма да следи за скоростта им. Това решение е половинчато и сакато от самото начало.
22
2
 
14
 
! Отговори
Black Metal преди 2 месеца
Докато в нормалните държави в ЕС, хората реално оценяват колко опасни са тротинетките и се стремят да ги ограничават, в Чалгаристан видиш ли, им ограничили скоростта до 5 км/ч. И кой ще следи за ограничението? То, полицаи за пътищата няма, те по парковете искат! Хубава работа, ама българска, както се казва. А в Париж даже, след референдум, забраниха тротинетките! Но, българите нали са толерантни и умнокрасиви...
21
0
 
5
 
! Отговори
D преди 2 месеца
И как ще стане това? Вие не може да намалите катастрофите по пътя и да ограничите скоростта на колите убийци, камо ли с тротинетките да се оправите.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво бе, борци с престъпността, добре че сте вие, иначе недай си Боже някой ще ви го набута без вазелин с 25кмч
19
0
 
9
 
! Отговори
Пълна пародия преди 2 месеца
И какво, ще им вземат книжката за тротинетка.Те шофьорска нямат 99 процента.Ужас.Пълна пародия.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При катастрофа - наказания като за автомобил!
17
1
 
9
 
! Отговори
Дрън дрън преди 2 месеца
Я само ми обяснете тази хоредна дрън дрън новина и дрън дрън решение с какво и как щег изасичат ако са със 10 примерно и как точн още ги санкционират.Ще вкарат радари на парко алеите.Хора, незнам какви сте и колко ви е сивото вещество но Ви правят на пълни ***.йму.ни.
16
1
 
4
 
! Отговори
5км/ч? преди 2 месеца
Това е скоростта на пешеходец бе, господа! :D
15
2
 
17
 
! Отговори
ТРОТИНЕТКАТА преди 2 месеца
На тротинетки се качват и деца, и пияни, и друсани. С тротинетки по пътното платно се движат всякакви хора, вкл. такива без шофьорски книжки, без да знаят правилата за движение (не говоря само за София, тротинетки вече има навсякъде). И за тях няма правила, няма пътни знаци, няма контрол, няма санкции. Не е нормално и безопасно млажеж на 16 години да движи с 50 км на тротинетка в града, заедно с автомобилите.