В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м

Пазарът се движи от купувачи, търсещи имоти за собствено ползване
7 дек 2023 08:14, Елка Василева
129
В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м
Снимка: архив, БГНЕС

Търсенето на жилища в южните квартали на София продължава да доминира, разказаха брокери на имоти. Както търсенето, така и цените там са над средните за пазара. В южните квартали на столицата средната цена на апартаментите е от 1800 евро до 2000 евро за кв. м. В останалата част на София средните цени са между 1500 евро и 1600 евро на кв.м, пише „Труд“.

Има стабилно търсене на жилища както в южните райони на столицата, така и в кварталите с по-ниски цени. С разрастването на метрото времето за придвижване до центъра на града вече зависи от това дали наблизо има спирка на метрото, а не от това колко отдалечен е кварталът. Освен по-ниските цени, крайните квартали са по-привлекателни за много хора и с наличието на повече места за паркиране.

Пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване, казват брокери. Това определя и високите изисквания на купувачите. При покупка на имот с цел инвестиция хората се интересуват предимно от цената и за каква сума биха могли да дадат имота под наем.

При покупка на жилище за семейството си хората се интересуват дали сградите са енергийно ефективни. При новото строителство купувачите обръщат внимание на вида и марката на влаганите материали, на техническите им показатели. Купувачите са все по-информирани и не искат компромиси с качеството. Цените на материалите и повишаването на разходите за труд в строителството държат високи цените на новите жилища. Трудът е много сериозно перо в строителството на имоти.

Много хора купуват жилища “на зелено”, защото цените са по-ниски. Освен това при покупка “на зелено” хората имат по-голям избор. В началния етап на строителството всички жилища в сградата са свободни и купувачите може да избират апартамент според етажа, изложението, разпределението на стаите. С напредването на строителството голяма част от жилищата в новата сграда са продадени и за купувачите остават по-малко апартаменти, от които могат да избират. Освен това при покупка “на зелено” човек може да поиска конкретни неща от строителя - например да обедини два апартамента, за да има едно по-голямо жилище.

Но при покупка “на зелено” трябва да се чака завършването на жилището. Много хора нямат време за чакане, особено ако купуват дом за семейството си. Затова предпочитат завършен апартамент. Допълнително предимство е, че така могат да го видят в готов вид и да преценят дали им харесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отворете да видите какво е станало последния път като са били такива лихвите в Еврозоната, ще ви кажа аз където живеех имотите паднаха от 2500 на под 600 евро квадрата. Просто вижрте гугъл tradingeconomics/country-list/interest-rate?continent=europe
109
0
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 4 месеца
Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.
108
0
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 4 месеца
Жилищата в София са достъпни за под 10% от домакинстватаНай-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, варианти
107
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 4 месеца
Бе не знам ама вчера ми излезе една голяма наша банка,че продава имоти. Явно сторно от набълбукани пациенти....и са разкрили нов отдел в банката "Продажби от фалирали"
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой банкер няма да ви каже най-пазената тайна . При влизането на България в Еврозоната , лихвите автоматично се изравняват с лихвите на Европейската централна банка .Светна ли ви лампата ?
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Както се знае,пазарът на имоти се определя от банките.Брокерчетата може да съчиняват статии,но нямат думата.Преди дни от "Уникредит" публикуваха доклад,според който софийският пазар на имоти е в състояние на балон.Казано по-ясно: Предстои повишение на лихвите по ипотеките и охлаждане на пазара.Банкерите ще спукат балона.
104
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Много ясно,че ще се търсят жилища в южните райони.На север е доста по-зле.
103
8
 
1
 
! Отговори
Продавач преди 4 месеца
Така ме радвате с коментарите си по мой адрес. Това означава, че мойто няма да се изгуби поне още пет години. Такива като вас стимулират (без да се замислят) пазара на евтините "коптори". Накрая : Ква я мислихме!? Ква стана! Търсете далаверата ;)
102
0
 
6
 
! Отговори
мечтател преди 4 месеца
Аз искам да си купа само тоалетна 4кв.м...за толко имам паре. Като има и вода...там ше спя, върху седалото и главата на казанчИту.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма какво да го говорим .При сегашните ниски лихви на ипотеките се говори за 50 % спад на цените , въпреки облъчването всеки ден . Аз вярвам на това което реално се случва , а не на това което пишат . Малко банката да вдигне лихвения процент и спада ще стане 70 % . 400 000 лв *** 2,5 % са 10 бона лихва на година ! 400 000 лв . на 3.5 % са 14 бона лихва на ходина . Говорим само за 1 % и говорим само за лихва не за главница . Мисля че има хора които ме рабраха .
100
4
 
2
 
! Отговори
застраховател преди 4 месеца
Само чакаме да тръсне един път 6 по Рихтер в София и сме ви цапнали, всичко ни е готово за новата задължителна застраховка имущество! И законче сме си написали, само чакаме! Абе малко паника да се дигне дваесе комина да паднат и смятайте,че сме го прокарали! А тогава става сладкоооо...
99
1
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 4 месеца
Абе какво става, много начесто ги почнахте тези статии? Да не ви пари на едното място?
98
1
 
13
 
! Отговори
Балък преди 4 месеца
До Продавач Не си много умен а. Мен не ме мисли. Аз ипотеки нямам. Пример, за да стоплиш:- съседен на мен имот-купен преди 3/4 години за 135 евра за тотален ремонт с ипотека- вложиха поне още 40 за ремонт, уреди и тн.Като добавим и такси, комисионни, данъци лихви, вноски и пр.- сега решил да го продава - искаше му 230 - никой, 220 - никой, 200 - гледат някакви ама не купуват. Безплатни уроци по математика не давам. Елемнатрни познания са нужни, за да разбереш колко е напечелил. Айде у лево.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банкерите са измислили тази игра с ипотеките , за да имат рибки които всеки месец са на кукичката . Ако беше такава далавера , нали всички банки щяха да купуват имоти , а не да раздават пари .Влезеш при дърводелец на пода само стружки и талаш , влезеш при бръснар , на пода косми , влезеш в банка , на пода няма пари и дори химикалката вързали .
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продавачо , да ти кажа че няма такова нещо като цена на имот .Има количествена сметка +печалба , това е стойноста на имота . Цената приятелю е сумата която някой ти плати
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно , в другия сайт пише как хората ударно теглят ипотечни кредити , ама нямало опастност да станат "лоши" кредити .Дне деня е такъв , платен за такива статии .Продавач , верно са ти казали , че грам не разбираш .Това със спекулацията се прави с акъл и със свободен кеш , не е работа за всеки .Както виждаш нивото на кредитите расте , тоест свободн кеш не се излива в имоти , а се изливат парите на банката .
94
0
 
15
 
! Отговори
К1Д преди 4 месеца
2050 година ще сме 5 милиона , а по площ сме по големи от Белгия,Холандия и Швейцария взети заедно , а там живеят общо към 40 милиона. В смисъл имаме достатъчно земя за да живеем в къща с двор със собствена земя.Не знам защо плащаме по полвин милион лева за въздух опакован в тухли и цимент дето след макс 50-60 год. ще е за събаряне.
93
8
 
0
 
! Отговори
Продавач преди 4 месеца
До Балък: Личи си, че си истински БАЛЪК. Да не правиш разлика между цена на имот и стойност на ипотеката, говори за умствените възможности на индивида.
92
1
 
10
 
! Отговори
Балък преди 4 месеца
До Продавач - Драги ми Смехурко! Събуди се, не сънувай. Като човек навътре в материята ти казвам, че това, което си написал е страшна глупост. Дори да беше купил на зелено преди три години, пак няма как да продадеш на двойна цена, освен ако не намериш някой наиснина голям балък. Може да си изкарал някой лев, но чак двойно? Иначе аз мога да ти дам примери за тарикати дето го направиха това и сега хем имат ипотека, хем дупка на ШЗ, без Акт 16, и за да я продадат трябва доста да инвестират. Факти!
91
1
 
12
 
! Отговори
Фибуначи преди 4 месеца
Влезте в един строеж и чукнете носещата колона по ръба с теслата -чупи се парче бетон , едно време бетона беше -бетон . Сега е пълнеж...