Още една фигура падна: Демонтираха българския работник от МОЧА

Горната част на фигурата беше изрязана и свалена с кран
Обновена: 15 дек 2023 12:41 | 15 дек 2023 12:22, Нели Христова
399

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Още една фигура бе демонтирана от Паметника на Съветската армия. Крановете днес свалиха фигурата на българския работник.

Горната част на фигурата беше изрязана и свалена с кран преди обяд.

Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева. Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация.

Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Депутатите от БСП и Възраждане обаче не са съгласни. Според тях паметникът се реже, за да не се възстанови отново. Те също така са на мнение, че няма документи, които да разрешават демонтажа.

Вижте отстраняването на фигурата в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лошото време е причина за радикални действия.САЩ и ЕС (не фон дер Лаян) вече притискат Зеленски за сключване на мир с Русия, Залужни влезе в спор за военните действия с президента. Унгария и Австрия направиха запор на милиарди помощ за Украйна. 'Нашият професор-генерал' мин.Тагарев обаче подари БТР-те на Зеленски.Тези дни Академика призовава да се въоръжаваме за очакванато нападение от Русия. И той стана войнствена личност. Г-н премиер, ама Зеленски беше актьор, не академик! Има разлика!
317
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен, к.329Академикът се оказа пълен невежа в политиката. Не зная кои са му съветниците за акцията с ПСА преди Коледа. Съдейки по провокацията с флекса: милиционер Боце и Д.Пеевски. Тодева и Т.Трайков си свършиха 'работата' и се скриха като партизани в гората. Но простотията си остана.Професорът пък изтъкна като причина за флекс-рязането: скулптурата му бодяла очите, когато пътувал към Ректората на СУ...Прокурорът преди 10 ноември Ат.Ат. пък 33 години чакал да махнат главата на руснака.
316
2
 
1
 
! Отговори
Мочовци преди 6 месеца
с флексове и чукове разрушиха ПСА, и за да не се наМочат сложиха 2 реда стени и 350 джандарми. Какво да очакваш от Терзиев ДС, Плевенлиев платен комсомолски секретар. Инджев Първо главно управление ДС. Мочовци, сър. Трайков завършил английска гимназия 89 г., кадър на ***, кой завършваше езикова по комунистическо, та и разследван за конфликт интереси, продал 33 процента акции ток ***, изучени на Запад рушат паметници, които им напомнят проихода им.
315
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Той българският работник отдавна е демонтиран. И селянина и селянката и ентелегента.
314
3
 
3
 
! Отговори
Флекса преди 6 месеца
Режи :)
313
3
 
2
 
! Отговори
вандали преди 6 месеца
Добре, махате тези съвсем нелоши фигури, вероятно разрушавате и постамента. От дни питам КАКВО ЩЕ ИМА НА МЯСТОТО НА МОНУМЕНТА? В квартала се говори, че ще правят паркинг... Извън политическите пристрастия, от 30 години насам София става все по-гр0зен и неуреден град с все по-опърпани и навъсени хора. Що така, демократчета? М/у другото, идете да видите как се поддържа паметникът на СА във Виена...
312
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ: НА МЯСТОТО НА ТОЗИ ПАМЕТНИК НО ОКУПАЦИЯТА ДА СЕ ПОСТАВЯТ ГОЛЕМИ ПЛОЧИ НА КОИТО ДА СЕ НАПИШАТ МИСЛИТЕ ЗА РУСИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОЙ И ДВЕТЕ СТИХОТВОРЕНИЯ НА ВАЗОВ-ЕДНОТО КОЕТО УЧИХМЕ ''ЗДРАСТУИТЕ БРАТУШКИ' И ДРУГОТО В КОЕТО ПРОКЛИНЯ РУСНАЦИТЕ НАПАДНАЛИ БЪЛГАРИЯ
311
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В днешно време да събаряш руски паметник е все едно да си купуваш фабрика на 8-ми септември 1944г.- българските политици никога не са се славили с далновидност и винаги са обърквали нещата.
310
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
българите са хуни само рушат
309
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко символично. Работите ще завършат в навечерието на Коледа. Празник забраняван от същите тези временни подтисници
308
2
 
4
 
! Отговори
Ключа преди 6 месеца
Е в името, не е паметник на българския работник, не ставайте смешни с *** Ски писания
307
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо трябваше точно преди празниците да се занимаваме с това? Народът да е настръхнал и в едната, и в другата посока. Нямаше ли някакво по-нормално време за демонтаж - например лятото? Сега вместо да празнува и да е спокоен, народът да е разделен и озъбен един срещу друг. Честно казано винаги се измисля нещо по това време и като че ли умишлено - само да е сг...нена Коледата - то не е Дунавско хоро, то не са други простотии, а сега и това.
306
6
 
9
 
! Отговори
Сега преди 6 месеца
Чакам с радост когато този уродлив паметник ще изчезне. Чакам да изменят фашизираните руски чеда да ги изметат от България. Чакам лекари и НАП да прегледат копейкин. Чакам лидерите на възраждане да отидат на поклонение на Путин. Заедно с БСП. Слави и дружина не го чакам за нищо.
305
5
 
6
 
! Отговори
Нищо преди 6 месеца
Българско няма в таз ръбата красота
304
6
 
6
 
! Отговори
Само да вметна преди 6 месеца
*** е пак на Погрешната страна! След 45 години " Братска Дружба" с Освободителите ни от Турско и Османско робство,все е тая как ще го определите.Прегърна сега пък Америка??? Днес Дружно Анериканофилските поклонници,са "запретнали" ръкави и Громят Паметниците на историята ни?!Аз мисля,че САЩ,нямаш шанс да са 45 г в България в Европа! И 1 вият " паметник" който ще бъде Унищожен е на " Американските пилоти" Бомбили София ! И избили хиляди невинни Софиянци!!! Въпрос на време е да се Случи!-:)))
303
5
 
10
 
! Отговори
село преди 6 месеца
ДЕНЯТ В КОЙТО,паметника ИДЕ В ИСТОРИЯТА,ДА СТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК,на България.
302
3
 
7
 
! Отговори
незнайко преди 6 месеца
Като,,ПАДНЕ'',целият,***,ЩЕ СЕ НАЛОЧА.Хах.ТРИДНЕВЕН ПРАЗНИК ЗА НАРОДА,3 траур,за другарите.
301
5
 
7
 
! Отговори
Кеф Шоуто на канала преди 6 месеца
българите сами отрязаха клона на който седяха
300
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това не е демонтиране , а специализирана операция по преместване и консервация.
299
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Осите от Дай България са решили да пращат мъжете си на фронта както направиха украинките,за да се оттърват от тях.Тяхна е идеята да се бута незаконно паметника.Сигурно се надяват на 5-звездни хотели обаче ще са на улицата...все пак не са украинки.