Осакатена жена осъди СО за 80 000 лв. след инцидент с тролей

Краката ѝ били премазани, след като се спънала в дупка на тротоара
5 мар 2024 09:20, Петър Бойчев
13
Осакатена жена осъди СО за 80 000 лв. след инцидент с тролей
Снимка БГНЕС

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000 лева на жена, която преди 6 години е претърпяла зловещ инцидент - тролей премазал краката ѝ, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка в центъра на града.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където жената е завела частичен иск срещу общината за 44 900 лева – втората част от претендираните от нея общо 80 000 лева за неимуществени вреди от инцидента, пише "Лекс". Преди две години съдът е присъдил на пострадалата първата част от исканото обезщетение от 35 100 лева и така общата сума, която общината е осъдена да плати става 80 000 лева.

София не за първи път е осъждана заради лошата инфраструктура, която се случва да нарани и осакати хората.

Инцидентът с тролея е от 2018 г., когато жената пресякла кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев" и се затичала, за да хване пристигащия на спирката тролей №5. Но не видяла дупка на тротоара и паднала. Част от тялото ѝ било на тротоара, но краката ѝ останали на пътното платно и преминаващият покрай нея тролей ги премазал.

В резултат от това получила счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последвали 13 операции, съпроводени със силни болки, като лечението ѝ не е приключило и предстоят още, а отделно се нуждае от активна рехабилитация, включително по отношение на остатъчните груби белези.

В исковата си молба тя пише, че освен физическите травми, след инцидента изпитва ужас от тъмно, има чувството, че я връхлита тролей, често сменя настроението си, сънува кошмари и се страхува да се движи сама. Постоянно в съзнанието ѝ проблясвали ярки спомени за случилото се.

Според нея общината носи отговорност за причинените ѝ вреди, защото е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

В решението си съдия Божана Желязкова от градския съд пише, че от събраните доказателства и заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че към момента възстановяването на жената не е приключило и ѝ предстоят още операции.

Освен това общината е осъдена да плати на пострадалата и над 3700 лева обезщетение за разходите по лечението до момента, както и близо 10 000 лева разноски по делото. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз Искаш за 2 месеца София да стане Виена, след 12 години безхаберие?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6, общината е осъдена заради дупка в настилката. Няма нужда да преекспонираш за да оправдаваш действителността, в която живеем! Обезщетението е прекалено малко. Редно е да е в милиони за подобни травми! Иначе оправия няма!
10
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Сега има нов кмет, дупките си стоят но хей - вчера разбрахме че поне улиците вече ще се мият!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В гетото на шопите куче да вържеш няма да живее!!
8
0
 
15
 
! Отговори
Hex преди 1 месец
Само не разбирам защо толкова малка сума. Тези обезщетения трябва да са в милиони, за да се сети най сетне общината, че трябва да се грижи за тротоарите и пътищата.
7
0
 
3
 
! Отговори
оправячи на преди 1 месец
дупки има . една дупка с конкурс и 1 година срок и готово . 80 бона нищо не е . в арсенал дето бумкат мините с чук ги обещетяват по добре . 6 години по мъките . йончева освобождава 274 от килърите 1-7 и наглите - това са осъдените *** за пандиза . другите дето са по умници си стоят на свобода . хахаха . Да излезе василев да дари на жената 400 бона . малцинствата не мият и не кърпят , за 1000 заплата . хахаха
6
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
общината не може да спре всеки изтрещял и с две гънки мозък да се самонаранява поради своята глупост. Тръгнала да гони трамвай и паднала. Тротоарът имал неравност и тя сес пънала? Ами че това не е самолетна писта. А трамвая не може да набие спирачки за 1 метър, че да я опази. Изобщо не виждам вина на никого освен на пострадалата.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тя общината един сняг не може да изчисти, щяла да поддържа безопастни тротоари и пътища.. смях...
4
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сега бог да я убие дано да не краде от наште пари !
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2, 'да ги плати кмета с лични средства не от общата пара в бюджета' -- 'мета от де мислиш му иде заплатата ?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко са , трябва да са с една нула отзад още и да ги плати кмета с лични средства не от общата пара в бюджета
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Инцидентът с тролея е от 2018 г."- Сега сме 2024 г. "съда" пак е работил неуморно.