Крум Лекарски пада от коня на Олимпиадата в Амстердам през 1928

Dnes.bg припомня най-любопитните моменти от българското участие на първите модерни игри
Обновена: 18 юли 2012 10:50 | 13 май 2012 15:28,
9
Крум Лекарски пада от коня на Олимпиадата в Амстердам през 1928
Българските спортисти пътуват със специален влак за Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Снимка: "Изгубената България"

Dnes.bg продължава да припомня най-славните моменти от българското участие на първите издания на Олимпийските игри. Поводът е, че остават малко повече от два месеца до старта на най-престижния спортен форум в Лондон, чийто старт е насрочен за 27 юли. Тогава ще се надяваме нашите състезатели да продължат да пишат историята. 

Световният шампион аут заради небрежност

На Олимпийските игри в Амстердам през 1928 г. е пропусната уникална възможност да бъде открита сметката за олимпийските титли, което прави в Мелбърн 1956 г. борецът Никола Станчев. 

Тогава пловдивчанинът Любомир Бозев постига световен рекорд по вдигане на тежести от 109 кг в полутежка категория на дисциплината категоризирана „бавно вдигане на гири“. Поради небрежност той не е записан за участие. Задраскан е от списъците като отказал се. 

След среща с Бозев в Париж се установява, че той напразно е чакал да го вземат хора от дружество „Юнак“, за да пътуват за игрите. Случаят е отразен и във френския печат.

В Амстердам се случва и най-героичният момент в олимпийската история на България. Поручик Крум Лекарски е затиснат от коня при падане след препятствие и получава фрактура на таза. Стиска зъби, отказва всякаква помощ, за да не бъде декласиран, и пресича финала. В безсъзнание е. Съотборниците му, водени от бъдещия председател на БОК и най-деен олимпиец - генерал Владимир Стойчев, не подозират за жестоката травма.

Десетилетие по-късно една от първите жени, състезавали се с мъжете в конния спорт, Лис Хартел печели парализирана сребро в Хелзинки 1952 г. Датчанката е обездвижена от колената надолу и без чужда помощ не може да се качва на седлото.
 
Лекарски не само, че се възстановява, но продължава да участва в олимпийските надпревари. Последната е в Рим през 1960 г. 
 
Иначе в Амстердам се състезава и по-малкият му брат Асен – във фехтовката.
 
Пращаме малка група заради заметресението в Чирпан
 
Българската група за Холандия е в камерен състав от петима души, а причината е в катастрофалното земетресение в Чирпан през април и редуцираните по тази причина парични средства. От Българския олимпийски комитет уведомяват МОК с писмо, че са внесли всичките си пари във фонда за пострадалите и няма да участваме с голяма делегация.  

Със специален влак до Берлин
 
Един от най-запомнящите се моменти за българската олимпийска история в годините преди Втората световна война е, че за родната делегация е пуснат специален влак, който вози за Берлин през 1936 г. делегация от 94 души. Само 23-ма от тях са състезатели. 
 
От тържественото изпращане са запазени част от малкото снимки на родни спортисти по това време. Най-добре се класира Христо Малакчиев - десети във всестранната езда. 
 
Нареждаме се на 12-о място, но без призови места.  
 
До откриването на олимпийските игри в Лондон Dnes.bg ще представи олимпийските шампиони на България, ще направи преглед на най-любопитните моменти от историята на игрите. Ще бъдат представени спортовете и състезателите, на които ще разчитаме в английската столица. 

Очаквайте портрет на генерал Владимир Стойчев - най-значимата личност в историята на българското олимпийско движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Колега,Моката печели първия олимпийски медал(бронз),а Н.Станчев печели първата олимпийска титла.
4
0
 
1
 
! Отговори
неразбрал !? преди 11 години
Последно, кога е първия олимпийски медал за България? В 2 поредни публикации си противоречите? Аз и без това съм некомпетентен и пиша зле - дайте аз да ги пиша тези статии !!На Олимпийските игри в Амстердам през 1928 г. е пропусната уникална възможност да бъде открита сметката за олимпийските титли, което прави в Мелбърн 1956 г. борецът Никола Станчев. От първия медал от форума под петте преплетени кръга, извоюван от боксьора Борис Георгиев -Моката в Хелзинки 1952 г.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eurobankbux/?ref=peshoneobux/?r=pesho78
2
2
 
4
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Говориш за себе си, явно...
1
2
 
15
 
! Отговори
предпазни колани преди 11 години
Крум Лекарски пада от коня на Олимпиадата в Амстердам през 1928. Тогава не е имало предпазни колани.

Спонсорирани публикации