Австрийците се плашат от таланта на Алберт Попов

Навиват световния шампион по ски да кара под чужд флаг
Обновена: 28 май 2012 13:50 | 26 май 2012 12:25,
67
Австрийците се плашат от таланта на Алберт Попов
Алберт Попов тренира с нагласата, че ще стане световен шампион. Снимка: Личен архив

Свикнахме да приемаме като неизбежна част от спортния живот на България пристигането на "белия керван" в Банско за стартове от Световната купа в алпийските ски. Хареса ни, че великият Марк Жирардели съветва националните ни отбори във всички възрасти, а друг почетен гражданин на пиринския курорт - Алберто Томба, се пуска на Бъндеришка поляна по пистата, носеща неговото име.

И докато от родната федерация и в Банско отчитат поредния успешен сезон, похвалени от ФИС (международната централа), българите се питат кога ще появи сънародникът, който ще обърка сметките на големите сили в алпийския спорт. Така, както го правеше Петър Попангелов преди 20 г.

Едва 14-годишен Алберт Попов е убеден, че именно той е човекът, който ще отговори на очакванията. През март талантливият софиянец спечели със смазващо превъзходство в италианския курорт Фолгария златото в слалома на 51-ото издание на Купа „Тополино“ - неофициално световно първенство за деца старша възраст (до 15 г).

В конкуренцията на 90 състезатели Аби, както го наричат близките и приятелите му, триумфира с аванс от 1,52 сек. пред французина Матио Лорио.

Третият Лука Кръшманович (Хър) остана на 2,16 сек. от нашия. 

Титлата на „Тополино“ е втора за България. Стефан Шаламанов направи сефтето през 1985 г., а две години по-късно Момчил Манчев стана трети.

Иначе във Фолгария Попов стъпи на почетния подиум и със сребро в гигантския слалом. Непосредствено преди „Тополино” той бе първи в Словения и Хърватия, година по-рано триумфира с купа „Пинокио” отново в Италия.

През 2010-а извоюва сребро и бронз от другото голямо детско състезание - „Шкофиа Лока” в Словения.

За повечето българи успехите на Алберт идват като сензация, но за семейството му те са закономерни, но и изстрадани. В името на успеха той живее на хиляди километри от родителите си заедно с година по-голямата си сестра Александра.

Тя е най-добрата ни алпийка при девойките, има куп медали от международни състезания. В началото на годината Сани беше знаменосец на Първите младежки зимни олимпийски игри в Инсбрук. 

Родителите на Аби и Сани са наели етаж от къща в меката на ските Австрия, в Имст - на 50-ина км от световноизвестния курорт Инсбрук. Там те живеят с треньора им Ивайло Борисов, който работи с българчетата от 8 години.

За домакинството се грижи съпругата на специалиста, а за всички големи състезания с тях пътува и техният ваксмайстор Георги Касабов. 

През учебната 2010-2011 година децата учат в Skihauptschule „Neustift”, Австрия.

През миналото лято скиорите кандидатстват в най-популярната спортна гимназия в алпийската страна Щамс. Алберт засенчва местните таланти, давайки първи резултат на приемните изпити. Сестра му е пета. 

Училищното ръководство обаче решава, че тази година няма да приема чужденци. Иначе Алберт е поканен на петдневен лагер с националите на Австрия и техниката му бива „изследвана“  детайлно чрез видеозаснемане и времеизмерване във всички дисциплини. 

В момента децата учат в ЧСОУ “УВЕКИНД” и благодарение съдействието и подкрепата на ръководството през годината те получават дистанционно необходимите материали и знания чрез интернет. Следобед след тренировка талантливите скиори учат по няколко часа. Шегуват се, че са „онлайн“ школници. 

„Отидохме, за да черпим от австрийската система, но местните няма как да ощетят собствените си състезатели, да дадат знанията на чужденци, които смятат за пещерни хора“, заявява майката Мартина Попова пред Dnes.bg.

Бившата скиорка на ЦСКА се е превърнала в топексперт покрай тренировките и състезанията на децата си. Тя е спонсор, мениджър, пиар и педагог, който не изпуска новостите в треньорската професия. 

Попова коментира, че е инвестирала в спортната подготовка на децата си много усилия, време и средства, но не желае да коментира сума. Федерацията имала достатъчно средства, но те не се разпределяли правилно.

"За изминалия сезон Алберт и Александра не са получили никаква финансова подкрепа, въпреки постигнатите високи резултати за последните 4-5 сезона. Това е недопустимо при такъв бюджет. След като има средства за далеч по-слабо изявени състезатели не е нормално за тях да няма", коментира тя.

Напористата бизнес дама неведнъж е отправяла критики към Българска федерация ски, към Треньорския съвет за менажирането на ведомството, начина на разпределението на средствата, методиката. Изумена е, че при тези постижения на сина си, той не получава по-голяма подкрепа.

„Г-н Цеко Минев (шефът на БФСки) осигурява достатъчно добри условия и допълнителни средства. Вярвам, че ако те се разходват правилно, ще имаме повече изявени скиори. Нещо обаче трябва да се промени”, коментира още Мартина Попова. Не крие, че вече има предложения Аби да се състезава под чужд флаг, при това няколко. 

„Не съм качила децата си 3-годишни на ски заради болна амбиция да станат шампиони на всяка цена. През годините са се занимавали с много други спортове - плуване, баскетбол, тенис, сърф, колоездене. За мен водещо винаги е било това децата ми да са здрави, отговорни и добре организирани, а спорта дава именно това. Те са тези, които през годините избраха да бъдат състезатели, положиха много труд и стигнаха далече. Нормално е техните усилия да бъдат уважавани и достойно оценени", допълва Попова.

"Вече има оферти от чужбина, не съм казала, че ще приемем. Те са българи и искат да се състезават за България. Вярвам, че тепърва ще носят успехи за родината си. Ако не се получи, няма да правим трагедии“, завършва Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
33
 
! Отговори
do 42 преди 11 години
Ей *** *** си бе, не се ли сещаш още ?
36
3
 
40
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
До 43,а бе *** Пиронкова е на 24 и досега е изкарала 2 милиона долара, само от наградни фондове, без да броим рекламите. Ти колко милиона изкара мишко? Айде потапяй се в ***...
35
12
 
33
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Слабак с претенции е най долното нещо дето може да съществува ! То и оная чавка Пиронкова се мислише за нещо , но е пълен инвалид на корта.Стига са давали тези простаци по телевизията за да не ни вдигат само кръвното. *** в спорта. Като нищо не могат да правят решили спортни звезди да стават. Еи там по полето да садят чушки и поне да има полза от тях тогава.
34
3
 
35
 
! Отговори
DO 38 преди 11 години
Stani prostitutka togava ,tvoi problem .
33
3
 
40
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Е, и к'во като се казва Алберт момчето ? То сякаш Петър, Иван, Владимир, Мартин и Александър са "български" имена...Само български комплексар може да напише такава простотия. Да е жив и здрав и дано успее, а вие *** в ***.
32
2
 
40
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Поредната федерация , която не прави нищо за добрите си състезатели . Питам се , необходими ли са тези чиновници , които гледат само собствената си изгода и не ги е грижа за българския спорт . В Министерството на спорта е пълно с такива и затова спортът ни е на това ниво .
31
3
 
37
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
А бе *** импотентни вие ли ще развате на жената как да си кръсти сина бе. Потапяйте се обратно в насрания *** откъдето се изпълзяли.А Алберт да се отказва от бг гражданството и да мисли само за кариерата си, защото много е жертвал за нея, всичко друго е ала бала. Простото и железно правило е отиваш там където ти предлагат най-много и най-добри условия. Псевдо ***-патриотизъм е за некадърниците, които никой никъде не ги иска и това им е единственото оправдание за неуспехите им.
30
6
 
35
 
! Отговори
до 28 от qwer преди 11 години
Ей ***,ти бил си в цивилизована Европа бе,керкенез ? Аз съм тук отдавна и не мога да кажа,че е пълно с бг ***,а и това е професия от преди Христа *** *** и тук тази професия не е пренебрегвана,не случайно проститутките печелят много добре и живеят хиляди пъти по-добре от теб *** ***.Да не би сексът да е престъпление тъпанарино и ако според теб е такова,то тогава спри да чукаш *** до тебе черна ***.Не ме трийте ей днес.бг !
29
20
 
34
 
! Отговори
Aлов преди 11 години
Поредният некадърник в нашият спорт.Нищо не става от това еврейче.
28
2
 
39
 
! Отговори
гаден шоп преди 11 години
Не са емигранти! Просто от една-две години тренират в австрия, защото тук няма условия, а и има с кого да се състезават! Тук все по-малко хора могат да си позволят, децата им да тренират този спорт!
27
3
 
38
 
! Отговори
От верни другари преди 11 години
Дими, Марти... Не мога да го позная! Тотално се шашнах...Да сте здрави и да им се радвате, още повече успехи занапред!!!Поздравете ги специално, поздрави от Канада!
26
3
 
34
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
Аферим напълно си прав !
25
1
 
35
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
Ти всичко ли обръщаш в пари? Ти за колко се продаваш? А майката ти за колко ще ми я продадеш?
24
1
 
37
 
! Отговори
Гошко до 22 преди 11 години
Това е заради огромните им комплекси!!! Винаги ще си останат посредствени малцинства без развитие и бъдеще!!
23
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не разирам какъв е проблема да се състезава за друга страна, това му е професията така че където плащат като хората там ще се състезава. Не е длъжен на никого за нищо.
22
2
 
36
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
Жал ми е за безродник като теб! Щом за теб род и родина са изпразнени от съдърание думи, то логично и семейството губи смисъл.
21
8
 
37
 
! Отговори
İstinata преди 11 години
Wie balgarite ne ste nacia ne osaznavate kakvo e dasi pomagate edin na drug , segashnoto polojenie na darjavata e poradi vasha vina , zahstoto nqmate qsna predstava za jivota kato cqlo , samo mislite za sebe si marzeliviste , slepiste, slabiste i sled 100 g tka shte bade zashtoto to vie mantaliteta i dokato ne si go promenite sami tka shte bade .Vishte si jenite dashterite cqla evropa e palna s Bg *** ot balgarski proizhod ne ot *** (i ot tqh gi ima ama ne chak tolkova mn ) Osaznaytese !!
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Австрийската школа, австрийското възпитание и австрийските условия са направили не едно и две австрийчета шампиони - защо статията е фиксирана само върху австрийчето с български акцент - на кого му пука за акцент и паспорт в днешното време - разкажете за всички там!
19
2
 
38
 
! Отговори
ссссс преди 11 години
Аз съм роден в Америка и наще са ме кръстили Анди което и мен много ме дразни ама какво да направя... успех на момчето
18
6
 
31
 
! Отговори
chach преди 11 години
ne si zanosvai desata ami vednaga se saglasiavai da se sastezavat za druga federasia.bg moje samo da gi izpolzva.