Първият ни олимпийски шампион получава яре

Скулптор губи златото на Никола Станчев от Мелбърн 1956 г.
Обновена: 18 юли 2012 10:54 | 1 юни 2012 17:57,
40
Първият ни олимпийски шампион получава яре
Никола Станчев. Снимка: Dnes.bg
Борецът Никола Станчев открива златната олимпийска сметка за България на форума под петте преплетени кръга. Прави го в Мелбърн през 1956 г., а до Пекин 2008 г. титлите са общо 55, а шампионите ни са 48 (шестима двойни – б. р.). Dnes.bg слага началото на поредицата за златните медалисти с любопитни моменти за триумфа на Станчев в Мелбърн.
 
Станчев получава яре като подарък от бургазлии и равностойността на 70 долара за триумфа си при свободняците в категория до 79 кг. По това време държавата все още не раздава волги за най-ценното отличие в спорта. 
 
В Австралия Станчев става единственият борец, спечелил олимпийска титла само с убедителни победи, с туш. 
 
Години по-късно германци дават 5000 марки за дубликата на медала. Героят от странджанското село Твърдица отказва, въпреки че пенсията му е едва 80 лв. Оригиналът от 200 грама не е намерен. Изчезва със смъртта на бургаския скулпор, който трябва да направи копие за Алеята на славата.

Пътуването до Австралия е ужасно дълго. Българската делегация пътува за Зеления континент седем дни с раздрънкан и стар самолет на една белгийска компания. 

 
„Какъв страх брахме само. На места имаше ужасни пропадания от по 500-600 метра около екватора. На мен нищо ми нямаше – добре понасям пътуванията със самолет. Но баскетболистите така оповръщаха самолета, че направо не можеше да се мине между седалките. Някои от гимнастиците тръгнаха с кораб. Те пък пътуваха цял месец до Австралия“, разказа малко преди да почине на 78 години Никола Станчев (13 юли 2009 г.). 
 
В Австралия между другото му предлагат на Станчев да остане и да се бори, но той е патриот. Въпреки че като всички спортисти в делегацията е беден. Иска да си вдигне къща, затова от Зеления континент купува 20 часовника с намерението да ги продаде.
 
Взема и шефт чифта чорапи, конфискуват му ги. Успява да донесе от Австралия единствено часовник за съпругата си Елена. Скрил го във възела на вратовръзката си.
 
След триумфалното завръщане Станчев продължава да се бори. Става 11 пъти шампион на България – осем пъти на свободна и три на класическа борба. Печели и балканската титла.
 
На други първенства обаче не участва. 15 години той е несменяем титуляр на категорията. След като се отказва се отдава на семейния живот и народните борби.
 
Очаквайте как боксьорът Борис Георгиев-Моката донесе първия олимпийски медал за България в Хелзинки през 1952 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 11 години
evalata na toq 4ovek
31
4
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
"Получава яре и 70 долара"! Значи от край време българинът не оценява труда на другите и не обича да възнаграждава чуждия труд ! Не се чудете ,че и сега заплатите ви са мизерни ! ДНК ,просто не сте хора ,които ценят труда на другия , в това ви е проблема !
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка епоха си има своите спортисти... няма да забравя как преди една олимпиада даваха по ТВ най възрастния жив олимпийски шампион - човека беше печелил злато на халки в Берлин, и на 90 години още се качваше на халките и правеше упражнения.... колко от сегашните герои ще го могат това? Зоба не прощава! Иначе поклон пред бай Кольо - нито са имали отоплена зала, нито са ходили по лагери на Белмекен нито са трошили по един чувал пари за подготовка - но са излизали на тепиха и са мачкали
29
0
 
4
 
! Отговори
МДАААААА преди 11 години
ако беше станал сега ОЛИМПИЙСКИ ще има снимки с президента поздравителни телеграми разговори пред 50 тв от българия и разни интервюта и после ще го остават гладен и жаден щото ВЛАСТТА в БЪЛГАРИЯ обича да се снима като дърти комунистически ***!! инак тва зали тва подрастващо поколоние тва наркотиците и спиртните напитки ,абе Я СЕ ОПРАВЯЙТЕ КОЙ ОТКЪДЕ И ДА ОСТАНАТ *** И ПОЛИТИЦИТЕ
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На комунистическите ни борци подариха активи за милиони-те фалираха предприятията и ги разпродадоха на скраб.
27
20
 
0
 
! Отговори
Aлов преди 11 години
Кой пък е тоя *** ?
26
1
 
14
 
! Отговори
я преди 11 години
човека си взел едни чорапи и комунистите му ги взели .. айде някой комунист да се изкаже сега ..
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 87 - отивай в Канада, те там и социални помощи раздават. Хем и децата ти няма да са българи
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тогава в България ся живели истински мъже !
23
0
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 години
Първият Българин олимпийски шампион е Георги Капушев, на Олимпиадата в Атина 1896г. по борба. На тази олимпиада гърците са дали сребърни медали, вместо златни, златото било проява на лош вкус, според техния крал Георгиос.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
познах го лично и не само беше с 80 лева пенсия ами живееше в нещо като фургон на краия на село Твардица.
21
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 години
Моката е с първия медал -бронз, а Станчев е първия олимпийски шампион.
20
3
 
2
 
! Отговори
sportista преди 11 години
ei marshi nie sme sportistite nie sme badeshteto na balgariq a ne kato vas da s drusame i da se praime na maje
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този човек е още едно доказателство, че българите не са славяни. Спокойно минава за италианец или испанец.
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срам ме е, че съм българин! Затова никога няма да се оженя за българка и да правя деца в БГ! --------------------- Ти си е6ати смешника...
17
2
 
21
 
! Отговори
Стари времена преди 11 години
Едно време България се гордееше с нашите спортисти!Сега се срамуваме от тях.Побойници и на..ркодилърис две думи *** пълни с анаболи.
16
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ей т'ва е Балканската сила.Най-добрите сме и т'ва е.
15
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния велик Бургазлия. Поредния велик роден спортист починал в мизерия. Поредния велик родолюбец за които родината не се е погрижила.Жалко жалко.
14
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човека е починал на 78 години на 13 юли 2009 г. с 80 лева пенсия. Първия ни златен медалист на олимпиада...
13
2
 
16
 
! Отговори
аа преди 11 години
Е те тоя пич ще направи боко ипона смешен.

Спонсорирани публикации