Първият ни олимпийски шампион получава яре

Скулптор губи златото на Никола Станчев от Мелбърн 1956 г.
Обновена: 18 юли 2012 10:54 | 1 юни 2012 17:57,
40
Първият ни олимпийски шампион получава яре
Никола Станчев. Снимка: Dnes.bg
Борецът Никола Станчев открива златната олимпийска сметка за България на форума под петте преплетени кръга. Прави го в Мелбърн през 1956 г., а до Пекин 2008 г. титлите са общо 55, а шампионите ни са 48 (шестима двойни – б. р.). Dnes.bg слага началото на поредицата за златните медалисти с любопитни моменти за триумфа на Станчев в Мелбърн.
 
Станчев получава яре като подарък от бургазлии и равностойността на 70 долара за триумфа си при свободняците в категория до 79 кг. По това време държавата все още не раздава волги за най-ценното отличие в спорта. 
 
В Австралия Станчев става единственият борец, спечелил олимпийска титла само с убедителни победи, с туш. 
 
Години по-късно германци дават 5000 марки за дубликата на медала. Героят от странджанското село Твърдица отказва, въпреки че пенсията му е едва 80 лв. Оригиналът от 200 грама не е намерен. Изчезва със смъртта на бургаския скулпор, който трябва да направи копие за Алеята на славата.

Пътуването до Австралия е ужасно дълго. Българската делегация пътува за Зеления континент седем дни с раздрънкан и стар самолет на една белгийска компания. 

 
„Какъв страх брахме само. На места имаше ужасни пропадания от по 500-600 метра около екватора. На мен нищо ми нямаше – добре понасям пътуванията със самолет. Но баскетболистите така оповръщаха самолета, че направо не можеше да се мине между седалките. Някои от гимнастиците тръгнаха с кораб. Те пък пътуваха цял месец до Австралия“, разказа малко преди да почине на 78 години Никола Станчев (13 юли 2009 г.). 
 
В Австралия между другото му предлагат на Станчев да остане и да се бори, но той е патриот. Въпреки че като всички спортисти в делегацията е беден. Иска да си вдигне къща, затова от Зеления континент купува 20 часовника с намерението да ги продаде.
 
Взема и шефт чифта чорапи, конфискуват му ги. Успява да донесе от Австралия единствено часовник за съпругата си Елена. Скрил го във възела на вратовръзката си.
 
След триумфалното завръщане Станчев продължава да се бори. Става 11 пъти шампион на България – осем пъти на свободна и три на класическа борба. Печели и балканската титла.
 
На други първенства обаче не участва. 15 години той е несменяем титуляр на категорията. След като се отказва се отдава на семейния живот и народните борби.
 
Очаквайте как боксьорът Борис Георгиев-Моката донесе първия олимпийски медал за България в Хелзинки през 1952 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
23
 
23
 
! Отговори
87 преди 11 години
Българинът е оцялял не за друго, ами защото е търпеливо, скотско, дупедаващо *** като цяло! Добре че има такива хора, та поне малко да коригират картинката! И после как се отплаща държавата? С 80лв. пенсия!? Тая държава трябва да я сполети 9 степен по Рихтер и да я заселят после нормални народи! Срам ме е, че съм българин! Затова никога няма да се оженя за българка и да правя деца в БГ!
11
1
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Бронзов.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОЛА СТАНЧЕВ е първият ни олимпийски шампион. Златен медал. А преди него Борис Георгиев-Моката е донесъл първият олимпийски медал,който не е златен,а сребърен или бронзов.
9
0
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
*** ли си? единият е по принцип, а другият е в Хелзинки през 52г.
8
0
 
26
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Още един голям голям човек, роден в малка България. Такива хора могат да те накарат да се гордееш с произхода си.
7
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Моката е боксьор!
6
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Първият ни олимпийски шампион получава яре" "Очаквайте как боксьорът Борис Георгиев-Моката донесе първия олимпийски медал за България в Хелзинки през 1952 г."Вкайна сметка кой е първи?
5
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ето един истински борец...а не като съвременните мутри наричащи себе си борци
4
7
 
5
 
! Отговори
до нумеро 2 преди 11 години
Туй пък глмавото
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Made in Bulgaria
2
18
 
7
 
! Отговори
Тоз пък преди 11 години
Стига живя в миналото, пич.
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите сме силни мъже просто генът ни е такъв.

Спонсорирани публикации