46 млрд. евро са вложени в Евро 2012

Вижте колко похарчиха домакините за организация и колко струват отборите на футболния форум
Обновена: 8 юни 2012 16:49 | 8 юни 2012 16:48, Бойчо Попов
1
46 млрд. евро са вложени в Евро 2012
Руски фенове пристигат в Украйна. Снимка: Reuters

 46 млрд. евро. са парите, инвестирани от двата домакина на започващото днес Европейското първенство по футбол – Украйна и Полша. Приходите обаче няма да надхвърлят 5 млрд. евро, показват анализи на икономически експерти, цитирани от Wall Street Journal.

Повече разходи са направени в Полша, която похарчи общо 35 млрд. евро (7% от брутния вътрешен продукт). Само за реконструкция на стадионите във Варшава, Гданск, Познан и Вроцлав бяха похарчени над 1 млрд. евро. Стадион „Национален“ във Варшава, където е откриването на турнира, погълна 500 млн. евро.

В Украйна бяха вложени 11 млрд. евро, или 10,5% от БВП. Хаосът с ремонта обаче на моменти бе толкова голям, че президентът на УЕФА Мишел Платини заплаши да отнеме домакинството. Президентът Виктор Янукович опрости процедурите, но от това се повиши корупцията.

Възвръщаемостта на инвестициите е спорна, но според повечето финансови анализатори Полша ще отчете ръст между 2,5 и 3% на БВП, като това ще са рекордни стойности за ЕС през 2012 г.

От рекламни договори УЕФА очаква да поучи най-малко 370 млн. евро, а общите бонуси, които ще бъдат раздадени на участниците, са в размер на 196 млн. евро – с 12 млн. евро повече от премиите на предишното първенство.


Вижте в галерията на Investor.bg стойността на всеки един отбор според изчисления на Unicredit/Transfermarkt.de!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ползите са нови стадиони, пътища, които ще се ползват в следващите 50 години.