Атлетите в Древна Елада се пазарели за титлата

Втората награда в Атина бил доживотно място в античния театър
Обновена: 18 юли 2012 10:52 | 9 юни 2012 13:04,
33
Атлетите в Древна Елада се пазарели за титлата
Атлетите се надбягвали голи, намазани със зехтин.Снимка: Facebook

Материалната печалба била основната цел за състезателите на Олимпийските игри в Древна Елада. Твърдението е на австрийския историк и професор от Университета в Грац Ингомар Вайлер. Тезата му е в контраст с принципите на барон Пиер дьо Кубертен за феърплей на днешните спортисти на форума под петте преплетени кръга.

Атлетите в древността често се пазарели помежду си. Все пак първото място на Олимпийските игри в Атина се възнаграждавало с еквивалента на средната заплата за две години - 500 драхми.

Второто място било получаването на право за доживотно ВИП-място на трибуните на местния театър.

Другите градове плащали на победителите по съвсем различен начин. Типични награди били стотици амфори и десетки литри зехтин, които били много ценни.

Високата стойност на наградите обаче не бил в полза на честната игра по време на състезание. Древните спортисти били професионалисти до егоизъм. Тяхната цел била да се доберат до обещаното богатство, подобно на най-скъпоплатените футболисти в наше време, които сменят всяка година отборите заради изкусителни оферти.

Залогът водел до корупция

Честната игра и спазването на правилата са били непознати понятия. В античните състезания имало корупция. "Нямало е медии, а корупцията е била непобедима и явна", разкрива археологът Улрих Зин.

По време на 90-ата Олимпиада спартанец не получил първата награда в надбягване с колесници, защото Спарта не участвала, а той се явил от името на друг град-държава.

Славният неколкократен шампион Астил от Кротон, вземайки поредния приз, се обявил изведнъж за гражданин на Сиракуза. Комисията решила, че той е получил голям подкуп, за да си смени поданството. Последвала дисквалифиция с анулиране на постиженията.

Още по темата
На 98-ата олимпиада в състезанията по юмручен бой Евпол подкупил трима свои съперници, като единият от тях бил шампион на предните игри.

Съдийската колегия решила те да бъдат глобени и публично дисквалифицирани пред презрителните погледи на многобройната публика.

Статуи от глоби

Когато даден спортист или треньор бил уличен в неправилна игра или подкуп, то съдийската комисия го отстранявала публично от игрите и го наказвала с глоба. Събраните пари били използвани предимно за направата на бронзови или мраморни статуи на шампиони и божества, които украсявали град Олимпия и храмовете в него.

Слава и позор

Колкото голяма била славата на олимпийските шампиони, толкова по-голяма била драмата на победените. Някои по-чувствителни спортисти не смеели дълго да се завърнат по родните места и да се покажат пред съгражданите си. Други скитали от град на град и се криели денем от хорските погледи.

Шампионите получавали венци от маслинени клонки, в тяхна чест били писани и изпълнявани химнове, а през последната нощ в град Олимпия се палели големи огньове. Спортните герои се отправяли с колесници по родните места, облечени в пурпурни тоги.

Шампионско посрещане

Целият град излизал пред стените, за да ги посрещне. Градоначалникът (първият архонт) му връчвал венец и парична награда, а гражданите други дарове. Голямото признание било правото да му бъде издигната статуя. При това на две места - родното и в Олимпия.

Битката на лекоатлетите

Най-престижни били състезанията между атлетите. Преди старта те извършвали специален ритуал в чест на Зевс. Те се надбягвали голи, намазани със зехтин.

Блокадата на старта с помощта на въжета е била задължителна. Тя гарантирала благополучно начало на надпреварата и предотвратявала фаулстарта. Маршрутът, който трябвало да избягат бил маркиран.

Ингомар Вайлер разкрива и 4-те места, на които се провеждали античните олимпийски игри. Това са Немеа, Истмия, Олимпия и Делфи.

Любимата дисциплина на публиката обаче била тъй нареченото въоръжено бягане. Снабдени с каска и щит състезателите се надбягвали, използвайки всевъзможни мръсни номера. Най-бруталната гледка в историята на олимпийските игри била въоръжената борба между тежкоатлетите. Всичко без хапането и бъркането в очите било позволено. Много спортисти намерили смъртта си по този начин.

Подготовката на спортистите започвала 10 месеца преди Игрите. 30 дни до началото на олимпиадата организаторите провеждали пресявки, за да отстранят най-слабите. Така на арената излизали най-добре подготвените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
do 30 преди 11 години
Vidia li kakvo im se slu4va na albancite koito posmiavat da posegnat na grak !? Haiki ...... i policiiata ne se mesi dokato ne gi prosnat prebiti !!! vij kakvo stana v Patra,v Athina ,v Arinio .....v4era sadat pusna na svoboda studentat deto prasna glavata na albanece koito zapla6il maika mu s noj ! V Drama mu napraviha racete na kaima !Zatova tam niama "Ra6kovci" !!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Не си виждал сега , само че на времето те са работели в България , както ние сега там и то с хиляди . Просто , нещата се обръщат в живота . По добре , се огледай малко преди да пишеш глупости . Просто ние не извадихме късмет , тва е гадния ни проблем .
30
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Когато се роди гърче, и евреинът плаче!
29
0
 
3
 
! Отговори
до lizimax преди 11 години
Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, че вдлъбнато.Никът ти е гръцки, но колко години си живял там? Аз живях няколко. Да. Тук ще бъдат ***, но кой ще бъде в Гърция - албанците!!!!!Те там са най-много. Колонизирали са цели села. Гърция ще е следващото Косово. Хиляди пъти предпочитам нашите мили *** пред своенравните и горди албанци. С тях не може да се бъзикнеш както с българин, грък или други - режат глави. Това ясно ли ти е?Много добро ли чака Гърция?
28
7
 
2
 
! Отговори
lizimax преди 11 години
do vsi4ki bulgaristanciii,az ne sam vijdal garci da ba4kat v BG,no dosta hilqdna balgarska *** e v ELADA.I kogato garcite sa dqlkali mramorni statui i sa pravili anti4ni stadioni i anfiteatri balgarite sa jiveeli po klonite na darvetata sas maimunite.I KAK SE TOPITE SAMO,SLED 30,40 GODINI 6TE VI KOMANDVAT CIGANETATA A VIE 6TE STE MALCINSTVO I 6TE JIVEETE V STOLIPINOVO
27
0
 
2
 
! Отговори
до Майстора преди 11 години
Много точно описание, все едно слушам един немски колега. Същото го каза обаче за българите. Мисли над това!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Етиопските мангета винаги само за кинти са ламтяли така че без коментар ... Относно псевдо историците тук, когато се говори за исторически факте е хубаво да се посочват и източниците иначе е смешно бе хора. Както вие му се смеете на австралийският учен, че дрънка без факти, така и вие сте смешни като почнете да пишете наизуст.
25
4
 
4
 
! Отговори
майстора преди 11 години
И какво голямо видя в тия африкански пирати,с техните *** състезания,мангасарията им е пословична,корупция,задкулисни далавери и т.н.!!! Изметта на Европа !!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Този Левчев - е Болшевик или *** от ГЕРБ или от паричния им съюзник АТАКА
23
1
 
4
 
! Отговори
До левчев преди 11 години
създали са я само в мечтите си то цивилизацията си я имало те само са а приватизирали като са се преселили от либия
22
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 11 години
И преди са били сбирщина мързеливци че и неграмотни на всичко отгоре етиопски *** !!!
21
1
 
2
 
! Отговори
свидетел преди 11 години
спортиста това са най-***, лъжливо и алчно племе, както го показват сите наши спортни знаменитости, особенно добралите се до полит.постове. Премиери - пеливани, кметове и дипломати - ритнитопкофси и тн, па що била зле БГ. Ми народо го е казал: кой нема у главата има у краката!
20
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Най - точният часовник е спрелият- два пъти на ден показва АБСОЛЮТНО точно времето . И Господ е българин , но сме на 96 /деветдесет и шесто / место в световния футбол !
19
4
 
6
 
! Отговори
Рошко преди 11 години
*** са били,*** са и *** ще си останат!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И преди са били същите *** като сега!
17
1
 
13
 
! Отговори
до Левчев преди 11 години
Чети повече преди да пишеш простотии. Когато дорийците са пристигнали на Балканите от Африка /защото от там е произходът им/, са заварили развита цивилизация. И тя е била НАША. А, защо е "наша" е дълго за обясняване на човек, написал такава глупост като твоята. А, древнобългарският календар е признат за БЪЛГАРСКИ от целият свят. Не е признат за пеласгийски или тракийски, макар да е ясно чии наследници са древните българи. КАЛЕНДАРЪТ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ Е НЕ САМО НАЙ-ТОЧНИЯТ, НО И НАЙ-СТАРИЯТ В ИСТОРИЯТА. Неговото начало е 5505 г. пр. Христа, което съвпада с времето на Библейският Потоп датиран независимото с два различни метода от Rayan & Pitmann (Wilford 1996) и Shopov et al., (1996). Дори и днес, когато светът се гордее с космическите си постижения, не може да бъде създадена по-точна календарна система от древнобългарската! Това означава, че българите са познавали до съвършенство космическите цикли и движенията на планетата Земя в пространството. И то няколко хилядолетия преди Христа, когато повечето народи са живеели в епохата на каменната ера! Тоя календар ясно говори, че българите не са от тюркски произход - всички тюрки са имали лунен календар. Българският календар е слънчев и е подобен на китайският, с тая разлика, че е по-древен и по-скоро е негов първоизточник. През 1976 ЮНЕСКО го обявява за най-точният календар в света.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
хахаха е ти какво искаш, това е стилизиран образ, да ги нарисуват с някакви шнурове ли, хаха, ама много ми е странно само защо е трябвало да тичат голи, барем една препаска да сложат. малко ге.й е цялата работа
15
5
 
1
 
! Отговори
левчев преди 11 години
ДО 15...: Детето ти да изглежда като български абитуриент...
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може навремето да са били голяма работа.Древна и велика цивилизация и тъй нататък.Сега са просто сбирщина от мързеливци и крадци.Е, и българи работещи там ще ви кажат - работят като животни за мизерните им евра докато онея лежат потънали в сланина мързел и похот.Това донякъде обяснява как няколко милиона души могат да похарчат 1 трилион лева за последните няколко години.И непрекъснато смятат ,че някой им е длъжен за нещо.Може навремето да са били ама сега ги виждате какво са.
13
5
 
4
 
! Отговори
lizimax преди 11 години
do LEVCHEV. bravo,s nqkoilko dumu napravi to4no opisanie za ELINITE....No za jalost tuk v balgariq vseki kazva na bqloto 4erno,no to se vijda koi kade e i kak jivee............