Йордан Биков пръв скочи на Абаджията

Шампионът от Мюнхен e с Голям шлем в щангите
Обновена: 18 юли 2012 10:35 | 24 юни 2012 12:08,
25
Йордан Биков пръв скочи на Абаджията
Феноменалният скок на Йордан Биков в Мюнхен, който обиколи света и дори се е продавал като олимпийски плакат във ФРГ. Снимка: "България на Олимпийските игри - Атина 1896-2004".

Авторитетите в журналистиката обичат да казват, че една снимка, дори без текст по нея, може да каже много повече и от многотомника  "Енциклопедия Британика".

Безчет са емблематичните кадри в световния спорт. Този на надвесилия се победоносно и яростно Мохамед Али над нокаутирания главорез Сони Листън. На понесения на ръцете от съотборниците си Марадона след триумфа на Аржентина на Мондиала в Мексико през 1986 г.

На агонизиращия шампионски финал на Локомотива от Чехословакия в леката атлетика Емил Затопек.
Или пък сълзите на прегърналия купата Майкъл Джордан.

Ако трябва да бъде избрана само една снимка, която изразява върха и триумфа на българския спорт, то това е скокът на щангиста Йордан Биков в Мюнхен през 1972 г.

На нея тежкоатлетът изглежда сякаш е надскочил с почти цял ръст хората, които сменят дисковете на лоста.

Рипнал е до небесата след феноменалния си опит от 185 кг в  изтласкването на категория до 75 кг.  С него прави световен рекорд в трибоя – от 485 кг.  Стандарт, който остава завинаги непокътнат, защото след това състезание трибоят е премахнат. Бе въведен двубой.

Биков е поредният от олимпийските герои, представени от Dnes.bg.

Да те гледа Царя инкогнито

Митологията около скока на биков в Мюнхен се подхранва и от факта, че Симеон Сакскобургготски гледа тайно подвига. Бъдещият премиер на България му го признава лично след 30 години.

Още по темата

"Ние пътувахме с ченгета и нямахме право да общуваме с невъзвращенци като царя. Можех да правя задно салто. Но исках да се махна по-бързо от подиума. Просто подскочих нависоко и слязох от него. Тая снимка обиколи света. От Мюнхен си купих олимпийски плакат със същия кадър", коментирал е неведнъж Биков.

С успеха той става първият българин с Голям шлем във вдигането на тежести, след като в рамките само за 4 месеца печели световна и европейска титла. Това вероятно е рекорд за "Гинес". Интересното е, че Биков е едва на 42-ро място в листата на федерацията по медали.

"В нощта след състезанието легнах и заспах спокойно. Преди това сложих медала си под възглавницата, за да ми е под главата. Няколко пъти се будех и сес трясках, че не съм шампион", разкрива Биков пред Надежда Богданова в книгата "Железните мъже на България".

"Волга" за "Москвич"

За златото си той получава 600 долара. С част от парите си купува касетофон "Грундинг", който пази и днес – верен му е дори в ерата на компактидковете и айподите.

Предпочита обаче да замени шампионската "Волга" с "Москвич". С разликата от парите си купува апартамент за крайно нуждаещ се.

Полетът на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. не е единственият запомнящ се скок на родения на 17 ноември 1950 г. в Пазарджик шампион. Той е първият, който рипна на Иван Абаджиев. 

Прави го точно преди триумфа си в Мюнхен по време на лагер на националния отбор в Приморско, при това броени дни преди отлитането за ФРГ.

Биков напуска демонстративно лагера. Причината е неразбория около неполучена стипендия в размер на 40 лв.

Спортистът напуска залата и безцелно се разхожда по плажа в продължение на 4 дни. Хората обаче го разпознават заради снимките по вестниците и телевизията. Спират го с пожелания да стане олимпийски шампион.

Тренировки по бански в оранжерията

Твърди, че вниманието на туристите го трогнало и се върнал заради тях в залата. Всъщност тренировките се провеждали в оранжерия, по бански.

При връщането си заявява на Абаджиев: "Ако намериш кой да ме победи, той ще отиде"!

При хиляди вдигнати тонове, гиричка слага край на кратката, но славна кариера на Биков. Националите са на възстановителен лагер в Приморско. За да не бездействат щангистите, Абаджиев ги кара да хвърлят пудовка в пясъка. Биков я мята назад и усуква коляното си.

Папата на щангите отказва да го изпрати на лечение в чужбина. Биков започва самолечение с минерални бани. Пие от подсилките на Абаджиев, но организмът му не ги понася, краката му се парализират и приключва със спорта.

Носителят на златни отличия от Олимпийски игри, световно и европейско ръце има златни ръце и за работа. Прехранвал се е с поправка на часовници, фотоапарати, бодигард в банка. Шест месеца е правил пластмасови тухли в Габон.

Майстор на крушовата ракия е. Заемал е с шефски пост във Вагоноремонтния завод в град Септември. Завеждал е отдел "Спортни имоти" в общината в Пазарджик.

Наследил трудолюбието от дядо си. Вероятно и фамилията. Дядо му гледал крави и бикове.

Йордан Биков е бил още треньор в спортното училище в Пазарджик. За кратко е треньор на националния отбор на Китай. Това обаче не му пречи да твърди, че сега изпитва алергия към шума на железата в залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
До paopao Много си прав! Биков може би щеше да го има-той е природен талант, но другите нямаше да ги има. Щяхме да си чакаме следващия Биков, докато природата не реши да ни го спусне.Абаджиев е гений, за това искат да го унищожат. Аз изпитах системата му на гърба си и знам ефективността и при свободната борба. Факта, че 9 млн. България изкара по-добър отбор от 300 млн.СССР говори сам по себе си!Бог да го прости Абаджията! Да почива в мир!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има я,има я демокрацията в българия! Нали по нейните закони живеем? Аман от *** манипулации!
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все пак България и днес е представена с 3 върхови постижения в света на тежката атлетика на Гълъбин Боевски (357 кг в двубоя на кат. 69 кг), Георги Марков (165 кг изхвърляне на кат. 69 кг) и Алан Цагаев (237 кг изтласкване на кат. да 105 кг).
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През годините страната ни е имала стотици върхови постижения в различните спортове. Най-много са били те в щангите, където по времето на Иван Абаджиев дори на републиканските първенства падаха по няколко десетки рекорда. И това бяха рекорди, които и до днес едва ли някой щеше да подобри.Точно затова Международната федерация по щанги СМЕНИ КАТЕГОРИИТЕ ВЪВ ВДЕГАНЕТО НА ТЕЖЕСТИ. Защото щангистите от цял свят бяха демотивирани в своята кариера, знаейки, че призовите места винаги са за българите. Защото, ако бяха останали старите категории, сега все още щеше на дневен ред да са имената на състезатели като Наим Сюлейманов, Благой Благоев, Асен Златев, Антонио Кръстев, Севдалин Маринов, Александър Върбанов... И никой нямаше да е чувал за този или онзи китаец, които сега се тупат по гърдите, че рекордите са техни.
18
10
 
6
 
! Отговори
стг преди 11 години
стига с тоя Абаджиев и големите му успехи бе, лични видях как за 5 години Михаил Петров беше унищожен от допинга и умря( от от кучешка тения)
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото до скоковете на щангистите, Юрик Варданян е достигал 3,60 на дължина от място.Това не пречеше Благой Благоев често да го побеждава.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази работа не става само с анаболи и стероиди, както си мислят някои!Трябва и да си безумно як и много тренировки! На много от българите е генетично заложено да вдигат големи тежести! Като е толкова "лесно" с анаболи, защо не накарате някой културист тежащ 150 кг. и вдигащ 200 кг. от лежанка да пробва да изтласка 185 кг., като този мъж! Няма да може и 120 кг. да изтласка! Американците например защо не развиват тежката атлетика, след като са много на "ти" със стимулантите?
15
12
 
7
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
Вие червените сте като онова дете с халвата "Татее ... а ако няма маслини да взема ли халва ?"... знаеш ли го тоя виц ?
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това е истински силен мъж, не като американските надуваеми кукли пълни със анаболи, стероиди и морска пяна.Тоя човек на снимката е машина.
13
4
 
38
 
! Отговори
paopao преди 11 години
Ако не беше Абаджията нямаше да има нито биков нито да не ги изброявам, толкова са много златните спортисти на България.Никой нямаше да е чувал за тях,също и гимнастичките.Сега колко са спортистите от тази величина.Наистина трудът им не е подплатен достатъчно но никои не ги е карал на сила да тренират.До където беше Абаджиев и Робева до там беше и златото.Иначе всички се правят на мъченици, да бяха се отказали.
12
7
 
12
 
! Отговори
Янко Русев преди 11 години
Не става само с анаболи момчета, трябват и стероиди !
11
6
 
2
 
! Отговори
SSU VASIL LEVSKI,PLO преди 11 години
As biah stangis pri GAN4O KARUSHKOV v SSu Vasil Levski.Bieshe ni sas tanka pra4ka,no na sasipvashe ot Trinirofki.Beshe fziskatelen,no pridir4iv.no hranata v pansiona beshe kaluri4na
10
18
 
10
 
! Отговори
542 преди 11 години
Abadjiev i Ne6ka Robeva sasipaxa mnogo deca i gi napravixa ne6tastni cql jivot zaradi ambiciite na vlasta
9
2
 
44
 
! Отговори
до к.8 преди 11 години
Инквизиторският метод на прославения треньор беше въведен и се използва и сега в Турция, а нейните щангисти сега са на светлинни години от нас. Ние май че реално нямаме и федерация по щанги. Що се отнася до приложение на допинг в тежката атлетика, не съм сигурен,че има федереция, която да не използва стимуланти. Работата е в това, че в страни като САЩ по такива вещества работят доста научни иснститути и в резултат техни спортисти много рядко ги хващат, а ние нямаме такава възможност и парични средства за такива разработки и изследвания. Който се интересува ще види, че всяка година опне по 6-7 вещества се включват в забранените за употреба от спортисти, което означава, че е налице съревнование разработчици на стимуланти-антидопингова комисия. Обърнете внимание дори на тенисистките сестри Уилямс на техната мускулатура може да завидят немалко младежи. Това нещо с овче месо, козе сирене и кръв от костенурки ли се постига?!
8
5
 
34
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
След 10-и ноември под благосклонния поглед на ръководството на СДС , може би и инициирани от него, част от щангистите скочиха срещу Абаджиев. Доста време той беше в немилост. Но известният в цял свят специалист и треньор беше поканен от турската федерация по щанги и там престоя няколко години. Сега е консултант в САЩ и предава опита си на американските щангисти, а той има какво да предаде. Ние пък пишем статии колко не е бил прав Старшията и колко са били прави неговите състезатели...
7
22
 
19
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До 3: И защо Абаджиев не го пуска да се лекува в чужбина? Колко човека знаят, че Биков беше мистър Олимпиада 1972? Колко щангисти се самоубиха и колко останаха инвалиди от инквизиторските методи на "големия" треньор? Колко пъти щангистите гърмяха с допинг по вина на Абаджиев? Валентин Христов беше първият. А след това инвалид. Ако бяхме нормална държава този престъпник трябваше да е в затвора, както стана с подобните му от бившата ГДР.
6
15
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"С част от парите си купува касетофон "Грундинг", който пази и днес верен му е дори в ерата на компактидковете и айподите." След това абсолютно неграмотно изречение, загубих желание да дочета статията!
5
22
 
12
 
! Отговори
Пустиняк преди 11 години
Тези как са ги помпали с допинг, страшно е било. Щангите трябва да бъдат изхвърлени от олмпийските игри. Всички са мутанти.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоз извади по-голям отскок от Казиеца ;))!
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абаджията Америката го взе, въпреки, че тук работи и като пазач, а Биков вече никой не го помни! Това е разликата!

Спонсорирани публикации