Антоанета Стефанова загуби финала на световното първенство

Българката отстъпи пред украинката Ушенина в тайбрека
1 дек 2012 14:57, Елка Василева
45
Антоанета Стефанова загуби финала на световното първенство
Тайбрекът Стефанова - Ушенина. Снимка: ФИДЕ

Бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова загуби в тайбрека с 0,5 на 1,5 точки от украинката Ана Ушенина.

Така за огромно съжаление на всички българи Ети отстъпи в битката за световната корона по шахмат при жените в руския град Ханти-Мансийск.

Двете шахматистки играха тайбрек, след като не успяха да се победят в редовните партии, завършвайки 2:2 точки. Тайбрекът започна с две бързи партии по 25 минути, плюс 10 бонус секунди за ход.

В първата партия от тайбрека днес двете също завършиха реми. Стефанова бе с белите фигури, а срещата приключи на 89-ия ход.

Във втората партия обаче Ана Ушенина имаше превъзходство, а накрая българската шахматистка бе притисната и от времето.

Стефанова направи всичко възможно да постигне реми, но в крайна сметка сведе глава, играейки с черните фигури. Партията приключи на 94-тия ход, като по този начин Ушенина грабна световната титла.

Както е известно, през 2004 година гросмайстор Антоанета Стефанова покори световния връх в женския класически шахмат. През юни тази година Стефанова стана световна шампионка по бърз шахмат в грузинския град Батуми.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
12
 
! Отговори
въпросче преди 11 години
С.Данаилов-бивш чейнчазжия пред Магурата бе менаджер на Топалов и Чепаринов-най-силните ни шахматисти.От тази година вече не е.Миналата година бе мениджър и на безспорния ни талант-К.Бербатов-Бербатов се отказа от шаха,за "да се насочи" към математиката.Какво правят тия другари за развитието на българите ,на децата,на юношите в шаха?Имаме ли кой да замести Антоанета,Топалов и др.или само протоколни декларации си пишат в какъв възход бил Бг шах?
16
3
 
16
 
! Отговори
питанко преди 11 години
Ще е интересно да се разбере-украинката с какъв щаб е била там,и с какъв Анотанета.За Ети-само един човек!!Защото нашата родна федерация реши,че изпраща двама души да я подкрепят /демек да идат на екзурзийка/ в третата партия и тя взе че я загуби.Бас държа ,че Велчев и С.Данаилов с присъствието си там само са я ядосали...
15
10
 
23
 
! Отговори
ЯЯ преди 11 години
Тук 98% от коментаторите хал хабер си нямат понятие от шах-запомнял някой си 10 хода от дебют,ала бала.Иначе-браво на Антоанета-доказа,че е голяма!Никой от тъпациет по -долу си няма и представа какво е да губиш в трета партия и да спечелиш четвърта!За да стигнеш до тайбрек!Но независимо,че Ети е Вицешампионка-тя си остава най.С голямо НАЙ!Когато някой съумее да достегне едан стотна от това,която тя направи-тогава може и има право да коментира!
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ги разбирам тези финали на световни първенства, дето се решават в 2 партии ускорен шах. Едно време Карпов и Каспаров с месеци са водили битка за световната титла. А като се вземе предвид и това, че единствената жена, която разбира от шахмат, отдавна не играе при жените и това "световно първенство" започва съвсем да заприличва на порно...
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каспаров почна да пада от компютрите и се отказа. Няма как човешки мозък да разиграе повече комбинации в секунда от компютъра.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно и Карлсен се готви в САЩ на някой суперкомпютър. Може да не е чак шах гений, но като запомня добре десетина дебюта и ключови хода и става непобедим. Някои хора умеят да запомнят огромни числа камо ли ходове за шах. Неслучайно и Крамник използваше тоалетната и мобилния си телефон срещу Веско.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента най-силните са Ананд, Крамник и Каспаров (макар че не е активен шахматист). Между другото Каспаров е нещо като треньор на Карлсен. Но Карлсен има много хляб да яде докато стигне гениите. Жените като цяло са много по-слаби на шах от мъжете. Единствено Полгар се състезава наравно със супергросмайсторите. Браво на Стефанова за жена е много силна на шах, но ако играе със супергросмайсторите трудно ще се добере даже до реми.
10
25
 
6
 
! Отговори
Соломон Гофренов преди 11 години
Антоалетна пропусна своя последен шанс и ще трябва да се завърне с поакано дупе.Точно както Веску *** се надриска посред София.Да честитим галактическите шампиони на техният верен президент - Катърската муцуна, Мокет Педалич!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каспаров е на 50 вече, може би Ананд и Крамник донякъде. Но бъдещето е на Карлсен до следващия гениален руснак или даже китаец най-вероятно.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 е гениалният Магнус Карлсен (Норвегия), който вчера навърши 22 години.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, Ани ! Самият финал си е постижение! Благодря, че качи трибагреника на такъв висок педиестал !
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стефанова изпусна финала в мачовете на обикновен шах. Тактиката на украинката беше да докара Стефанова до блиц или цайтнот, където има превъзходство и успя. Поуката за Стефанова е да подобри играта си на блиц, защото регламентът на турнирите е такъв в полза на рускините и украинките.
5
4
 
18
 
! Отговори
браво преди 11 години
Адмирации!Браво на момичето!Та ти 2 дали имаш и езин грам мозък та се изказваш не подходящо!
4
19
 
1
 
! Отговори
Егати преди 11 години
Еми къде гледа настрани, да гледа дъската !!!
3
3
 
34
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Антоанета си е...пак на върха.Достоен финал.
2
36
 
3
 
! Отговори
те така преди 11 години
мозъка на българите е яицевиден сходен със свинския
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Достойно представяне, повече от достойно.

Спонсорирани публикации