Антоанета Стефанова загуби финала на световното първенство

Българката отстъпи пред украинката Ушенина в тайбрека
1 дек 2012 14:57, Елка Василева
45
Антоанета Стефанова загуби финала на световното първенство
Тайбрекът Стефанова - Ушенина. Снимка: ФИДЕ

Бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова загуби в тайбрека с 0,5 на 1,5 точки от украинката Ана Ушенина.

Така за огромно съжаление на всички българи Ети отстъпи в битката за световната корона по шахмат при жените в руския град Ханти-Мансийск.

Двете шахматистки играха тайбрек, след като не успяха да се победят в редовните партии, завършвайки 2:2 точки. Тайбрекът започна с две бързи партии по 25 минути, плюс 10 бонус секунди за ход.

В първата партия от тайбрека днес двете също завършиха реми. Стефанова бе с белите фигури, а срещата приключи на 89-ия ход.

Във втората партия обаче Ана Ушенина имаше превъзходство, а накрая българската шахматистка бе притисната и от времето.

Стефанова направи всичко възможно да постигне реми, но в крайна сметка сведе глава, играейки с черните фигури. Партията приключи на 94-тия ход, като по този начин Ушенина грабна световната титла.

Както е известно, през 2004 година гросмайстор Антоанета Стефанова покори световния връх в женския класически шахмат. През юни тази година Стефанова стана световна шампионка по бърз шахмат в грузинския град Батуми.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
именно преди 11 години
Напълно си прав, цяло чудо е, че при това очевидно бездействие на държавата все още печелим такива огромни успехи, наистина това е геройство, така този сребърен медал придобива още по-голяма стойност. Отново поклон пред Антоанета!
36
2
 
1
 
! Отговори
а ся де преди 11 години
В шаха никой не инвестира-нито държавата,нито федерацията.Всички успехи в послединте години са индивидуални,а не планирани.Антоанета бе само с 1 анализатор там-и той и треньор,и психолог и всичко.Украинката-с цял щаб!И сега роданта федерация ще го отчете за нейн успех-все едно,че тя е направила нещо.Но-догодина се очакват изненади от водещите ни шахматистки-как ще обяснят от федерацията тогава? Затова ли Данаилов и Велчев заминаха за Ксанти "да дават кураж" или за нещо друго?
35
2
 
1
 
! Отговори
давайте повече за преди 11 години
Мисля, че определено трябва да се инвестира повече в шаха - имаме традиции, имаме световни и европейски шампиони, а парите които са необходими са в пъти по-малко отколкото при други спортове. Направо се повърквам, когато чуя за някакво класиране на български спортист на 63 място например. Тези явно си правят екскурции на гърба на данъкоплатеца, скрито под някакъв спорт. Държавата трябва да помага само на тези които наистина имат желание за успехи, а не само да отчитат присъствие и на наша сметка
34
3
 
2
 
! Отговори
мдааа преди 11 години
Мили ми хейтърчета - и преди и сега съм ви го казвал, намерете си работа или ако имате по-платена, намерете си жена, започнете да водите редовен полов живот и да имате нормални социални контакти, ще видите как злобата ви ще се изпари и няма да имате желание да я изливате по-форумите. Тук не е място за не-удачници и никой не е длъжен да ви търпи комплексите. Още повече, че съм на 100% сигурен, че не сте направили и 1/10 от това което е постигнала тази велика българка. Весели празници!
33
3
 
1
 
! Отговори
някой си преди 11 години
Една изключително интелигентна жена, красива и умерена - донесла сребърен медал за България, а толкова много негативни коментари и минуси - явно в тази държава доста хора не се чувстват българи-вероятно еничъри, обикновенни хейтъри, ***, а може и турци да има. Ние истинските българи обаче само печелим от злобата ви, обединяваме се и ставаме по силни. Който не че чувства българин, не работи за тази държава независимо от етноса си - моля да я напусне, и за него и за нас ще е по-добре така.
32
4
 
1
 
! Отговори
33 преди 11 години
Целта беше да стигне до блиц, защото и ускорения става блиц накрая както Ети изпадна в цайтнот накрая и направи грешки.
31
5
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 11 години
Честито на момичето за прекрасното класиране! Другият път - първо място! :)
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ушенина греда дъската, наща зяпа през джама.. Как да бие? Ни стаа така, тряаа се внимава
29
5
 
3
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Е па ово йе светски успех за македонскиот шах! :-) хахаха
28
6
 
6
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 11 години
НАЙ-НОРМАЛНОТО НЕЩО, ВСЕ ПАК СМЕ БЪЛГАРИ, Е ДА ЧЕСТИТИМ ВТОРОТО МЯСТО НА ЕТИВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ОЛИГОФРЕНИЯ
27
4
 
3
 
! Отговори
до 7 "тактика&q преди 11 години
Ти всъщност си направо стратег. Значи тактиката на украинката е била да докара срещата до ускорен шах където Стефанова е действаща световна шампионка? Звучи ми като да удавим рибата ама щом казваш И дори и след като победи в 3-тата партия не се отклони от тактиката и умишлено загуби 4-тата. Пък и конспирацията на постсъветските служби си надушил - няма начин КГБ да не управлява ФИДЕ
26
4
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Чисто реми? Според компютъра нали? Но точно това са позиции в които компютърната оценка е неадекватна към реалната битка между 2 човешки мозъка. Защото макар и теоретично реми това е като игра на 1 врата - теоретично при перфектна защита резултатът ще остане 0-0 но едната страна постояно атакува макар неперфектно но контролира топката а другата през цялото време е принудена да отбива удари и малка неточност се оказва фатална. Ети опита да размени пешките, да изкара топовете но Анна беше желязна
25
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баба играе по-добре от нея
24
7
 
19
 
! Отговори
Пловдив преди 11 години
И това е успех.Поздравявам тази корава българска жена.Антония следващият път ще си първа,и ние отново ще ти стискаме палци.
23
5
 
5
 
! Отговори
do 28 преди 11 години
Komentirai ako moje6 kato fen, ina4e si mal4i 4e admina 6te te rezne.
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ave kavali dolni, vie i tolkova ne mojete,kakvo komentirate, jenata igrae, na vtoro mqsto v sweta e.Vie kade ste zarvuli takiva.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай,Гришо !!
20
4
 
25
 
! Отговори
Соломон Гофренов преди 11 години
Силвио Данаилов е бивш крадец и е излежавал присъда( за кражба на мокет!! от военно поделение)в с.Дебелт, Бургас.По това време е младши лейтенант в "Славия'' и е получавал доста тлъста заплата, но това не му пречи да попадне в ''дисципа''.Причините са вродените алчност и тъпота.След 1989 г. подобни *** изплуват от мътната ни действителност и ....останалото е пред очите ви.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последната партия си беше чисто реми и вероятно от преумора и цайтнота Стефанова някъде около 30-тия ход се отказа да атакува царя на Ушенина с един от топовете си, а можеше да измъкне реми с вечен шах. Много изпуснати шансове за Стефанова на финала.
18
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aнтоалетна доказа, че е голяма...повлекана.Обличаше се като *** манекенка от Долни Тръмбеш и за пореден път посрами родния шахмат. Препоръчвам незабавна антиалкохолна терапия, защото има доста захабен вид и е визия на вкисната лелка.