Пред Манчестър Юнайтед останаха само рекордите

Доминацията на "червените дяволи" във факти и цифри
27 апр 2013 14:45,
16
Пред Манчестър Юнайтед останаха само рекордите
Манчестър Юнайтед си осигури предсрочно и безапелационно 20-а титла. Снимка: Reuters

Този футболен сезон в Англия не е от най-вълнуващите. По простата причина, че един отбор е много над останалите – в класирането, в постоянството, в класата. Манчестър Юнайтед си осигури предсрочно и безапелационно 20-а титла в своята история и продължава да преследва и подобрява рекорди, който трудно някой друг клуб може да постигне в близкото бъдеще.

От Би Би Си предлагат един статистически поглед върху впечатляващия триумф на отбора, воден от сър Алекс Фъргюсън.

20-ата титла за Манчестър Юн е рекорд за целия английския футбол. „Червените дяволи” вече водят с две пред вечния съперник Ливърпул, далеч назад е Арсенал с 13 първи места в шампионата. За сравнение най-силните противници на Юнайтед в последните години – Челси и Манчестър Сити, са съответно с едва 4 и 3 титли.

Настоящият успех е 13-а титла за мениджъра Фъргюсън начело на колоса от Манчестър и общо 49-а купа в кариерата му. Всички титли за Фърги са спечелени с присъствието на живата легенда Райън Гигс в отбора. Това прави уелсецът рекордьор по този показател сред играчите. В престижното подреждане на второ място с 11 титли е друг символ на червения Манчестър – Пол Скоулс, а третата позиция се заема от Гари Невил – 8.

И още цифри, илюстриращи представянето на „червените дяволи” този сезон с оставащи 4 кръга до неговия край. Манчестър Юнайтед е отборът с най-добра атака с реализирани 78 гола в 34 срещи, което е с 12 повече от всеки друг тим (но с 9 по-малко от рекорда на клуба, поставен за същия брой мачове през сезона 1999-2000 г.). Логично Перси, Рууни и компания имат и най-добър процент успеваемост пред гола – вкарани си 19.8% от положенията.

Водещият голмайстор на клуба Робин ван Перси има 24 попадения от 34 мача, което го поставя на първо място във Висшата лига по този показател. Холандецът, сочен за катализатор на триумфа на Юнайтед, вкарва на всеки 115 минути на терена, отстъпвайки по този показател на съотборника си Хавиер Ернандез (97 минути). Перси може да се похвали и с цели 8 асистенции, а освен това е лидер в първенството по удари в гредите – цели 7.

По отношение на защитата само Манчестър Сити може да се похвали с по-добро постижение с допуснати 30 гола и запазването на 15 „сухи” мрежи. При Юнайтед тези показатели са 35 гола и 13 „сухи” мрежи.

Все още демонстриращият известни колебания вратар Давид Де Хеа е със 76% успешни спасявания. Това го нарежда на второ място сред вратарите с повече от 10 мача през сезона – първи е Герхард Тремел от Суонзи с 82%. 

Интересен факт е, че досега през сезона не е отсъдена дузпа срещу Юнайтед. За последно отбор завърши английското първенство без нито една отсъдена дузпа в негов ущърб през сезона 1999-2000 г. Тогава привилегията се падна на Арсенал.

84-те точки, спечелени за 34 кръга от Юнайтед, са само с една по-малко от рекордните постижения на Челси в сезоните 2004-2005 г. и 2005-2006 г. В оставащите кръгове обаче „червените дяволи” могат да счупят друго върхово постижение на „сините” от Лондон – това за най-много точки в рамките на една кампания. Рекордът на Челси е 95 точки, Юнайтед имат възможността да натрупат 96.

И още едно съревнование между двата клуба. Челси е отборът, записал  най-много победи за един сезон – 29. Към момента „червените дяволи” имат 27.

Настоящият състав на Юнайтед ще се бори и с един рекорд, записан от друга генерация. През сезона 1999-2000 г. възпитаниците на Фъргюсън печелят шампионата с 18 точки преднина пред втория Арсенал. Сега „червените дяволи” водят пред съседите от Сити с 16. Дали разликата ще се увеличи до рекордна граница, ще разберем в следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
Какъв красив футбол бе!?Шотландския кърканделник с големия дирижабъл и Шрек!Не мога да кажа,че съдиите ги подпират целенасочено със сигурност,но е факт,че доста мачове ги спечелиха с яки тесли за съперника!Така или иначе факт е,че за разлика от конкурентите си наистина показаха постоянство и логично вдигнаха титлата!
11
2
 
1
 
! Отговори
иво преди 10 години
два мача този на анфилд и на стамфорд,две съдийски аванти,а колко са добри се видя най слабия реал в историята ги елиминира,само съжалявам че не играха с байерн на осминафинал не че не им го върнаха на два пъти за 99 когато един друг марио и един австриец-карстен янкер,ги накараха да изглеждат смешни,само слабия сити и трагичния челси плюс най слабите съдии в европа ги направиха да изглеждат силни
10
15
 
5
 
! Отговори
$ преди 10 години
Най-скапания отбор в целия свят!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жорка, пише се съдиИ.
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЮ са много неприятен отбор за гледане, с много съдийски аванти.Фактите - в Европа ги правят смешни.
7
9
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Мили мой мишлета , там отдолу дето цвърчите .... Освен МЮ има и други силни и богати глубове в Англия ... защо съдийте не подпират и тях , а както вие мислите и говорите само МЮ !? 13 години подпиране .. не е ли доста .. година , две три .. айде как да е .. ама 13 ... ба'х тия съдий , не се ли пенсионираха половината !?Явно наистина няма какво да кажете като аргументи .. мили ми мишлета
6
10
 
5
 
! Отговори
Курч преди 10 години
Като те подпират нон-стоп така става, да. Няма по-омразен отбор от ч
5
8
 
19
 
! Отговори
Рвп преди 10 години
Когато нямаш други аргументи, съдията е най-удобното оправдание.
4
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манчестър Юнайтед имат само 7 титли преди основаването на Висшата Лига.След 1992 година и парите на Скай спортс футбола в Англия е коренно различен.От останалите 13 титли поне 7-8 се решават в последните кръгове или след здрави съдийски аванти.Няма по-фаворитизиран отбор в света от МЮ.
3
11
 
20
 
! Отговори
Manchester United преди 10 години
Glory glory SAF!
2
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То с 12-ти играч съдия става по-лесно да.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шотландеца пие по едно кило уиски

Спонсорирани публикации