"Господ е българин" или 20 г. от чудото на "Парк де Пренс"

На 17.11.1993 г. националите постигнаха уникална победа над Франция
Обновена: 17 ное 2013 11:06 | 17 ное 2013 11:02, Елка Василева
55
"Господ е българин" или 20 г. от чудото на "Парк де Пренс"
Емил Костадинов. Снимка: архив, Reuters

Днес се навършват 20 години от великата победа на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс", която класира „лъвовете“ ни на Световното първенство в САЩ ‘94.

На 17 ноември 1993 г. националите ни сътвориха невиждано чудо, а в герой за „трикольорите“ се превърна Емил Костадинов.

Тогавашният нападател на Порто успява  да изравни в 37-ата минута, след като пет по-рано Ерик Кантона е вкарал за „петлите“.

Точно когато домакините вече се готвят за празненства по случай класирането на Мондиала, Костадинов разстрелва Бернар Лама с мощен изстрел след отлична асистенция на Любослав Пенев.

България още нямаше бронзови медали, французите бяха с единия крак в САЩ'94 и все още не бяха ставали световни шампиони. Ходът на историята обаче щеше да бъде променен.

Въпреки вече изминалите цели две десетилетия, споменът и еуфорията за този паметен ден не избледняват. Драмата и вълнението от 17 ноември 1993 г. може би надминават всички други успехи на трикольорите, които през лятото на 1994 продължиха да изумяват света по терените в Америка.

Победата отваря пътя на Пеневата чета към 4-тото място в САЩ, където нашите се превръщат в приятната изненада на турнира.

Франция- България 1:2
Голмайстори:
1:0 Ерик Кантона (32)
1:1 Емил Костадинов (37)
1:2 Емил Костадинов (90)

Франция: Лама, Десаи, Пти, Рош, Блан, Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80- Герен), Папен (72-Жинола), Кантона

България: Михайлов, Кременлиев, Иванов, Хубчев, Цветанов (81- Боримиров), Балъков, Лечков (81- Алекандров), Янков, Костадинов, Пенев, Стоичков
 

Спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До някакъв анонимник 47,дето се има за "профайлър" явно!PART I:Първо твоите даскали не са съзирали колко си неграмотен!Чак след като съзрат факта,ще сЕзираме когото и да било.Второ-не ми казвай що да правя и какво да вземам!Трето-не ме наричай "приятел" щото съм ти враг(на теб и на всички варвари).Четвърто,***-само за твое сведение-не съм на "хапчета"(типичен лаф,взет от холивудските тъпни и широко използван от варварите тук).На спринцовки съм бре,*** неграмотни-на спринцовки!Капиш?
45
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги ще се намери някое ***, което да умаловажи българските успехи, само защото са постигнати от българи - ЦСКА-ри. То е защото от Подуяне не са българи.
44
4
 
9
 
! Отговори
putnik преди 10 години
Все още най-добре си живеем в миналото, а бъдещето не е за нас.Българска му работа!
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До муспимусли ***, Костадинов играеше в Порто, когато вкара головете на Франция! Л. Пенев направи страхотен мач и мачкаше Десайи преди да даде головия пас. За головете срещу Италия най-голяма вина има Зл. Янков, който пазеше Р. Баджо, но се провали. И не е вярно, че са сменили треньорите ни след мача с Израел! Като не знаеш е по-добре да си траеш, отколкото да пишеш глупости!!!
42
8
 
6
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Костадинов не е играл в Порто, а в Германия. Пенев направи единственото си подаване, иначе играеше соло в мача с което проваляше малкото атаки. Мача, както и световното го изнесе отбраната и вратяря. За Италия Стоичков се разпореди на мястото на Цветанов да играе онова джудже от цесека и значи негов приятел, и двата гола станаха през него. Отборът играеше без треньор, двата треньора ги разкараха след равния с изсраел, а назначиха Пенев да се разходи до Париж за протоколен мач.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Футбола от мого врвме си е пародия като на кечистите от "Разбиване"
40
8
 
4
 
! Отговори
до Варварофобът преди 10 години
Приятел, взимай хапчетата и лягай, че нещо им е отслабнало действието. Ще трябва да се съзира фармацевтичната компания да ги изтегли от употреба, че активното вещество не влияе на всички болни вече. Не е лесно :)))))
39
17
 
8
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До АнонименОтборът на Vulgaria имаше потенциала да стане Галактически,а след това и шампион на Млечния път,но *** съдия не ви даде още 3-4 дузпи(както ви ги изсипваха от самосвал по времето на квалификациите).С мръснишки прийоми(кюрда),с невероятни симулации(емо-дузпата),с "хванати съдии" в домакинските срещи,с "пробити" противникови играчи-Жинола(200 000 DM),Рош и Пол льо Гуен-по 100 000 DM на човек и с луд,луд,мега луд бон шанс сте единствените с отрицателна разлика в головете в histori
38
10
 
16
 
! Отговори
VIVA BULGARIA! преди 10 години
17 ноември 1993 г. - това беше една вълшебна нощ, в която националния отбор по футбол на България извоюва една от най-великите си победи благодарение на невероятния Емил Костадинов! Да живее България!
37
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБатка, ти си пълен ***. Отбора на България имаше потенциал да стане световен шампион през 1994 г., но липсата на умен треньор - стратег се оказа решаваща.
36
14
 
11
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До АнонименАбе ***-една малка Гърция стана шампион,една малка Хърватска стана трета,един дребен Уругвай-два пъти World Cup,а вие благодарение на несъществуващи дузпи(изфабрикувани от Костадинов) и вкарани от джуревеца(б.р.-джуревец е 1/2 *** и 1/2 друг) накрая в чест на четвъртото място-0:4 от викингите!
35
7
 
9
 
! Отговори
варварофоб II преди 10 години
До АнонименЕй,тъпака некомпететен и див!Договорката беше с Аржнтина на световното за размяна на потоците лед груповата фаза.Това го твърди най най най важния в БГ футбола тогава-президента БФС г-н Христо Данов.Твърди го в интервюта,в известната книга и вербално до ден днешен!Който го познава лично знае в подробности заговора.Твърди го президента,а не портиера на БФС или чистачката на кабинета му!ТОВА ОБАЧЕ НЕ ВИ ИЗНАСЯ,***!Това,че бяха подкупени трима играчи начело с Давид Жинола знаете?
34
4
 
10
 
! Отговори
MX преди 10 години
Така е. Футбола ни е на такова високо ниво, че победите вече ще се считат за национални празници.
33
10
 
9
 
! Отговори
20908 преди 10 години
Стига сте плюли нашите футболисти и омаловажавали победите ни ,,,! Наай-посредственото , но щастливо отборче ,което съм виждал е това на Уругвай на последното световно и се промъкна с ЛУД и НЕВЕРОЯТЕН КЪСМЕТ до полуфинала ,където ПЪРВИТЕ СЕРИОЗНИ ПРОТИВНИЦИ- холандците ги ПОМЕТОХА ,а гледам футбол от 1972 година ...!!!!Впрочем много други мачове на чужди отбори са били също късметлийски ...напр.финала Германия Холандия 2 на 1....и т.н.
32
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плюещите съвсем спокойно могат да си го н..укат.Нощите от САЩ бяха едни от най-щастливите и незабравими мигове в живота ми! Пълни с усмихнати хора улици, веещи националния флаг.Скоро такава национална радост няма да изживеем.Този който не е видял това, няма как дори да си го представи.
31
9
 
14
 
! Отговори
Престъпници 2 преди 10 години
Да не говорим за кокаиновия барон на Сливен - Лечков, който направи хотел като място за дистрибутиране на наркотици в страната. След това като Ал Капоне стана кмет и съсипа града.
30
10
 
15
 
! Отговори
Престъпници преди 10 години
Kакво ги хвалите тия бандити тук - ако живееха в нормална държава, то нямаше да излязат от затвора като Тайсън.Повечето от тях свързани с рекетьорските групировки и наркотрафикантите в Бг.Само да споменем връзките със СИК и ВИС на Любо Пенев, Стоичков, Наско Сираков и Михайлов. ***.
29
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това бе луд късмет, нищо повече. Франция загуби двата последни мача в къщи от Израел и нас.А тези бяха най-куците футболисти през времето на комунизма - преди тях имаше много по-добри играчи, но те нямаха късмет да излязат навън.А какво стана в САЩ - три загуби от Нигерия, Швеция и Италия (италианците играха 10 минути и ни направиха смешни). Победи с/у Гърция с две дузпи в началото, Аржентина в мач без значение за тях и след изгонването на Марадона 1 час преди мача, опълченци срещу Мексико след равенство и дузпи, и победа над Германия след тяхното подценяване (те са падали и от Алжир за то
28
5
 
5
 
! Отговори
РУДИ ФЬОЛЕР преди 10 години
Тогава групата в квалификациите беше много силна = Франция,Швеция,ългария,Израел, не помня петия отбор само.На Франция им трябваше победа (тогава се даваха 2 точки) в 3-те последни мача..Водиха на шведите с 0-2,но онези вкараха в последните минути..После пък като домакини в Париж, паднаха от Израел 2-3. И накрая пак като домакини паднаха и от нас, като им трябваше само една точки,за да идат те в Америка. а не ние, защото на нас не ни стигаше равния,за да идем в САЩ.Много хора подозират че францу
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде стига с този комунизъм. Защо не сме станали първи на световно по футбол по времето на тошо?

Спонсорирани публикации