Кой ще спечели Световното първенство според икономистите

Прогнозите на Goldman Sachs сочат убедително - Бразилия
4
Кой ще спечели Световното първенство според икономистите
Снимка: Reuters

Налице е странна симбиоза между икономиката и най-популярния спорт в света. Въпреки че най-известният икономист в последния век Джон Мейнард Кейнс бе страстен любител на балета, повечето от британските му колеги със сигурност са футболни фанатици, пише BBC.

С оглед на предстоящото след броени дни Световно първенство по футбол големият въпрос е дали икономистите по-добре прогнозират футболните резултати, излизайки извън територията на традиционните им индикатори, като производителността, инфлацията и други.

На всеки четири години експертите от Goldman Sachs имат смелостта да излязат публично с дръзките си прогнози кой ще спечели най-големия футболен турнир в света. Те правят това с помощта на доста сложен статистически модел, който прогнозира резултата от всеки мач посредством регресионен анализ.

Моделът използва цялата история на официалните международни футболни срещи (без приятелските турнири) от 1960 г. насам. Цялата статистика за крайните резултати, минутите на головете, голмайсторите и т.н. се поставя в модел за прогнозиране, базиран на Поасоновото разпределение, използвано в теорията на вероятностите.

Или казано по друг начин, прогнозата на Goldman Sachs се oсновава на исторически данни и формули, при които липсва човешкият фактор. Всичко е проста математика.

Това обаче ни препраща към финансовите модели, използвани от банките като Goldman, които оценяваха евентуалните рискове преди кризата от 2008 г. Всички те, естествено, се провалиха.

Именно това е нещото, което би следвало да ни тревожи. Единственото, което постигат погрешните модели за контрол на риска, е да възпират глобалната икономика.

Въпреки това последните прогнози на Goldman Sachs ca за нещо много по-важно – футбол. Какво включват те?

Финалната четворка ще е в следния състав: Бразилия, Аржентина, Германия и Испания. Шансът домакините да спечелят титлата е оценен на 48,5%, докато при големия съперник Аржентина процентът е 14,1 на сто.

Отразявайки възможните вероятности сходни прогнози дават и редица от големите букмейкъри, като например Ladbrokes.

Как Goldman Sachs оценява шанса Англия да вдигне трофея? Със скромните 1,4%. Още по-ниски са ставките за Уругвай, Португалия, Франция и Белгия.

Това е поредният знак, че компютърните модели и алгоритми са много далеч от действителността, били те приложени във футбола или в икономиката. Всичко е въпрос на човешкото действие, което нито една програма не би била в състояние да изчисли.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: икономистиМондиал 2014
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Октопода преди 9 години
Финал: Бразилия - Испания
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испания е с най-големи шансове, после Германия.

Спонсорирани публикации