Nike се насочва към тениса

Новата серия се рекламира от Майкъл Джордан и Роджър Федерер
Обновена: 29 авг 2014 20:45 | 29 авг 2014 20:30, Елена Кирилова
5
Nike се насочва към тениса
Снимка: архив Ройтерс

Кариерата на Майкъл Джордан като продавач на обувки е нещо като огледало на неговата спортна кариера. Той е уморен от баскетбола, ето защо се насочва към друг спорт - тениса, пише BusinessWeek.

Джордан влезе в ролята на зрител на турнира U.S. Open тази седмица, тъй като Роджър Федерер, неговият “Nike съотборник”, започна турнира с чисто нов чифт маратонки, които приличат на модела на Джордан от 1988 г. His Airness.

Обувките, с които Федерер превзема корта, са от модела Nike Zoom Vapor 9 Tour AJ3, а с него тенисистът отдава почит на прочутия баскетболист. Твърди се, че това е първият U.S. Open за Джордан, ето защо Nike промотира събитието с видео на двете суперзвезди. Съвсем очаквано публиката полудява, а лимитираната серия маратонки попада в центъра на вниманието. В момента маратонките се продават в eBay за 568 долара.

Моделът е нещо като еквивалента на Air Jordan в тениса. Той събира в едно две неща, които Nike прави изключително добре - да продава продукти с името на Майкъл Джордан и да убеждава клиентите, че получават нещо рядко и ексклузивно.

Повече от десетилетие след като Майкъл Джордан сложи край на кариерата си, обувките с неговото име все още представляват приблизително половината от 4,5-милиардния пазар на баскетболни маратонки. Jordans предлага модели и за хора, които играят футбол, за жени, както и за момичета в предучилищна възраст. Сега Nike има желанието да използва подобна стратегия, насочвайки се към тениса.

Според Мат Пауъл, анализатор на Princeton Retail Analysis, тенисът може да има голям потенциал в това начинание.

Партньорството между Джордан и Федерер пък е перфектен макроикономически ход от страна на Nike. Чрез добрата комбинация от интерсен дизайн на обувките, безупречен маркетинг и внимателно създадено усещане за нещо ексклузивно, компанията създава богат и доходоносен пазар, който контролира почти изцяло.

Тенис обувките на Джордан са оценени ведната. Nike не разкрива колко точно бройки има от модела. Единственият детайл, който споделя, е, че серията е лимитирана.

Същевременно спортният гигант Oregon пуска в продажба ретро чифт Air Jordans за 170 долара. Седмица по-късно тя ще даде шанс на купувачите да се сдобият с още два "уникални" чифта на цена от 225 долара всеки. За тези, които не успеят да си ги купят, два дни по-късно в магазина ще се предлагат маратонки "Lebron" за 150 долара.

А когато става дума за тенис, Nike може да използва същия модел, който използва с Майкъл Джордан. Компанията вече работи с няколко известни активни играчи, сред които Рафаел Надал, Мария Шарапова, Хуан Мартин Дел Потро и Роджър Федерер. Сега Nike насочва поглед и към Анди Мъри. Но едно е сигурно - след десетилетие Nike няма да използва името на Федерер за баскетболни обувки. Тя все още ще разполага с това на Майкъл Джордан. 

Още новини за спортната индустрия можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Не знам кой ми слага минуси, обаче найковите за тени са пълен шит. И като доказателство някой могат да си спомнят как Гришо се пързаляше на Уимбълдън. Нещо подметките им куцат много. Само Адидас! И когато Адидас са правили обувки за тенис, тези изобщо не са съществували...
3
7
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Найк в тениса за нищо не стават. Само Адидас.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nike e v tenisa ot baya vreme, po to4no jordan se naso4va kum tenisa
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БМХ