БФС и националите стигнаха дъното през 2014 г.

Или как затънахме във футбола само за десетилетие
2 яну 2015 15:20, Георги Пешев
41
БФС и националите стигнаха дъното през 2014 г.
Снимка: архив, Булфото

Годините отминават, но неуредиците и некадърността в БФС са вечни. Ще отчетем, че около футболната ни централа и националния ни отбор има изключително много проблеми.

Истината е, че в България тази велика затъва от поне десетилетие. Да не говорим пък за недалновидното, налудничаво и тотално сбъркано управление на БФС. Явно на "Бобитата" това е изгодно, защото във всяка една нормална държава биха им забранили със закон да ръководят и да заемат висши длъжности.

През 2014 година футболните "лъвове" на България напълно изпаднаха в миманса и се озоваха на дъното. Момчетата на Любо Пенев тръгнаха с победа европейските квалификацзии и излъгаха Азарбейджан в Баку, но след това тотално се сринаха.

"Лъвчетата" ни загубиха последователно от Хърватия в София и от Норвегия в Осло, за да дойде срамното равенство с Малта насред стадион "Васил Левски".

След този уникален резил стана и най-интересното. Започна се една компроматна война между Пенев и БФС, която логично доведе до уволнението на "чичовото", което още повече разлюти "супата" на Любо. То не бяха обвинения за неграмотност, не бе чудо.

В крайна сметка Ивайло Петев наследи Пенев начело на "лъвовете", но за пореден път се видя, че шефовете на БФС са тотално неподготвени в този състав, а проблемите наистина са сериозни.

България не е участвала на финалите на голямо футболно първенство от 2004 година и на този етап "големите" могат да ни служат само като учебник по футбол. Ние определено нямаме място сред тях, дори сме изпаднали в трета глуха.

Играта на трикольорите ни е лесноразгадаема, разчита се само на няколко ключови фигури, няма въображение, да не говорим за ефективност. Всъщност липсва идея и стратегия какво, как и кога ще се прави.

Докато това не се случи, "лъвовете" ще продължат да се лутат и да се излагат срещу "джуджета" като Малта. С приказки и голи обещания се видя, че не става, тъй като вече да сме световни шампиони.

Целта е да бъдат вразумени началниците в централата да си опичат акъла. Да имат едно наум, че може някой да ги смени и то много скоро. Идеята за нов шеф на БФС напоследък е разнасяна от недоволни клубни шефове като Самарското знаме.

Въпросът е дали самата заплаха е реална, или пък става въпрос единствено за обикновено надприказване и популизъм. Истината обаче е, че на БФС му трябват нови лица, които наистина милеят за футбола и разбират от тази материя. От този спорт може да се печели, стига имиджът му да бъде изчистен, за да стане продаваем.

Бегъл преглед показва, че сме на светлинни години назад в превръщането на футбола в бизнес. Няма кой да изчисти стоката, да я опакова добре и продаде. Естествено, всичко започва от добрия имидж, а БФС го няма.
Комерсиалният модел на българския футбол е мираж. Такъв не бе установен през последните две декади. А днес ситуацията е по-тежка от когато и да било. Причината е тривиална – парите намаляха и отиват към пълно привършване.

Повечето родни клубове са извън всякаква пазарна логика. Чакат на подаяние от общината или на някой чичко-паричко. Това за съжаление е жалката картинка. И ще бъде така, докато българските клубове са в пълна зависимост от чичко-паричко. Така е най-лесно, но и най-рисковано.

За да направим поне лека крачка напред, футболните ни управници трябва да разберат, че централата и този спорт в България се намират в ужасно състояние и след това да започнат с промени и то генерални. Стане ли това, никой няма да плаши гаргите, а ще се радва на съществуването си в елита и на печалбите си, но не на тези от уредени мачове.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ни е клубния футбол? Как ще имаме национален отбор, когато в ЛУДОГОРЕЦ И, Цска, Левски и т.н.т. играят общо 38 чужденци? Къде са ни школите, за да искаме добри играчи?
32
0
 
2
 
! Отговори
А преди 9 години
Обръщам се към автора на статията-ИМА ДА ЧАКАШ!!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе я се огледайте бе, кое ни е наред в държавата та искате да имаме футбол? Хората са казали хляб и зрелища.Като осигурим хляба, ще дойде ред и на зрелищата, а не обратното.То при нас всичкото наопъки затуй сме на този хал във всяко отношение.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE E VAGNO V BG DA IMA FUTBIL,VAGNO E PERUKATA DAPECELI PARI.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михайловите са подуянци. Това обяснява всичко.
28
1
 
9
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
На кого му дреме,аре пускайте Преслава!!!:))))
27
1
 
3
 
! Отговори
ктб преди 9 години
щом боби е там ще затъваме.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя ако знае още колко ще затъваме,ще му упада перуката.гола вода сме
25
1
 
3
 
! Отговори
н.м. преди 9 години
до18 че карат големи мерцедеси да АМИ С ТЯХ УБИВАТ И ХОРА/на църна маца мамин ники и го покриха/и то със служебен автомобил,на БФС.АМА ТО НАЛИ ТАТИ и то не е верно ама хич не е верно,за какво говорим бе джанъм ефенди машаллах.и други има...
24
0
 
3
 
! Отговори
сантос преди 9 години
доообре питам ази.а какво са постигнали героите от САЩ 94 като ръководни органи...да започнем с михайлов боби,с лечков, със стоичков, да не говорим за пеневото любе че той не рита не рита/бил болен да се лекува и това е/ами осакатява и другите че му требвали пари,за балъка ами балък е извън терена това е,приемете го и оставете да работят специалистите,а тях ги има в българия.НО КАЗАЛ ПИСАТЕЛЯ *** НАРОД БЕДНА ДЪРЖАВА...ВСИЧКО НИ Е ТАКАВА РАБОТА МАЛКО БЪЛГАРСКА...
23
1
 
3
 
! Отговори
Sandov преди 9 години
Dokato taq peruka e tam - otbora shte se srine na mqsto nomer 200 v ranglistata na FIFA
22
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 9 години
докато господина от снимката и сие не ни освободят от присъствието си, футбол в България няма да има
21
0
 
6
 
! Отговори
Да ви светна : преди 9 години
НЯМА НИКОГА ГАРАНЦИИ ЧЕ:....най-добрия футболист---Е НАЙ-ДОБРИЯ ТРЕНЬОР ИЛИ МЕНАЖЕР!ТОВА СА ПЪЛНИ ИЛЮЗИИ/..ИЛИ МЕРАЦИ/----ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ...ТОПЛО МЯСТО ,С МНОГО ПАРИ /..особенно на Държавна сметка/
20
0
 
8
 
! Отговори
От БФС.. преди 9 години
Не сме бееееее ...не сме стигнали още..дъното .......НО , КОПАМЕ ...ЯКО!!!!
19
0
 
15
 
! Отговори
se преди 9 години
Като знам кой е президента на БФС няма изненада в проучването.Американските герой 94 та се оказаха в последствие най упостошителната трупа влизайки в управлението на БФС.Хора свикнали да бъдат под блясъка на прожекторите се настаниха в много удобни кресла.За съжаление беше ясно, че ще се провалят защото да умееш да ръководиш не се иска само качества а и знания!А когато е трябвало да трупат знания те са ритали топката за да станат в последстие звезди.За съжаление се корумпираха и провалиха.
18
1
 
15
 
! Отговори
хммм преди 9 години
няма ли кой да го свали от власт това *** бе хора, за смях станахме за смяхх! Къде са другите държави къде сме ние бе овцеее!!
17
0
 
7
 
! Отговори
solaris преди 9 години
Бюджет - 15 милиона,разходи 6 милиона = 9 милиона.....в някои джобчета,Ицо ви ***,Любо ви *** докога ще крадете Лечков,Костадинов и Михайлов жалка картинка отразяваща случващото се в България и политиката,за това младите хора ще бягат навън заради такива като Ония и като вас,жалко само че не е комунизъм да ви разстреляме :)
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като му погледна нахалната нагла физиономия и ми се иска някой да го застреля и да ни отърве честно,съжалявам,но това е един стар пръч,дето се мисли за БОГ,а вие Домусчиев коментирате,той е с класи над това недоразомение..
15
2
 
9
 
! Отговори
отврат преди 9 години
То какво да коментира човек. Това е поредния цирк в тази едно време велика държава. Превърнаха ни в клоуни, а карат чисто нови мерцедеси.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го казват песимистите: "Стигнахме дъното".Оптимистите казват: "Още има накъде!"

Спонсорирани публикации