Да победиш врага в себе си

"Живей, за да се бориш, бори се, за да живееш", или за бойните изкуства днес
Обновена: 11 яну 2015 11:50 | 11 яну 2015 10:00, Веселина Йорданова
26

Красимир Гергинов. Снимка: Личен архив

„Живей, за да се бориш, бори се, за да живееш“ (live to fight, fight to live). Девизът е на един от най-старите клубове, в които се практикуват бойни изкуства в София.

„Хората, които ги избират, най-често търсят начин да се усъвършенстват като личности, търсят път към себе си“, обяснява сахьоним Красимир Гергинов, VII дан таекуон-до ITF, създател на ABC Fight Club.

Повече от 35 години той се занимава с бойни изкуства и е международен инструктор и международен съдия по таекуон-до ITF, многократен републикански шампион, треньор на националния отбор, вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF в периода 1999 – 2013 г.

„Идеята на бойните изкуства е пълна трансформация на тяло и дух. Трансформация чрез бойните изкуства, физически упражнения, дисциплина и уважение. Ти тренираш волята си и отваряш път навътре към себе си. Ставаш по-силен - физически и духовно“, допълва той.

Според него във всяка една сфера на живота може да намериш начин да се усъвършенстваш. Бойните изкуства са бързият начин, но пък и доста труден - изискват постоянство, което е малко позагубено качество, трябва и да преодоляваш доста трудности. Успяват тези, които имат сили да се преборят с трудностите.

Масова представа, особено сред някои родители, загрижени да изберат „най-доброто“ за своите деца, е, че на тези тренировки „ще ги научат да се бият“ и че там детето им „ще го бият“.

Как се справят инструкторите с предразсъдъците, че заниманията с бойни спортове пораждат агресия? "Наистина, има някои родители, които водят децата си с тази идея. Повечето обаче се надяват да научим децата им на ред, дисциплина, уважение, но в никакъв случай това не се постига с бой“, категоричен е Красимир Гергинов.

Докато стигнеш до спаринг, което е единоборство с друг човек, минават няколко години, през които си направил толкова хиляди повторения на техники и други упражнения, че вече си добил известно ниво на търпение и контрол върху себе си.

„Много са малко случаите, за които знам, в които някой, който е тренирал, е влизал в такива ситуации. И това е само и единствено, защото тренировките в бойните изкуства, в случая, по таекуон-до, ти дават една увереност в собствените си сили, технически и физически възможности, което най-често води до избягване на боя. Неслучайно в дебелите книги пише, че най-голямата победа е, когато се избегне боят“, казва Красимир Гергинов.

Повечето от техниките и упражненията се правят със собственото тяло, което е полезно за здравето – натоварванията са такива, каквито то може да понесе. В таекуон-до се обръща много внимание на разтягането, на гъвкавостта на различни части на тялото. Заниманията са с висока интензивност и са полезни за хора, които водят по-застоял начин на живот.

По думите на Красимир Гергинов няма граници във възрастта, в която можеш да започнеш да тренираш. „Това ти дава една много голяма перспектива за развитие. Виждаш, че на практика няма край – колкото повече учиш, толкова повече имаш какво още да учиш и да се усъвършенстваш. Ако на 20 години си добър, на 30 си по-добър, на 40, на 50…  И на 50 години да започнеш, ще се развиваш и ще получаваш нещо в резултат на тези тренировки“, обяснява той.

За да може трениращият да се развива в правилната посока, са много важни методиката и условията за тренировка. "Тук, в България, ние имахме щастието да учим и практикуваме таекуон-до на световно ниво, благодарение на корейските майстори, работили в България повече от 20 години, и оставили една уникална методика за всички възрастови групи“, казва Красимир Гергинов.

Според него бойните изкуства са най-популярният спорт в България. Една от причините е, че не изискват скъпи съоръжения, екипировки и т.н.

„Тренираме боси, може да се тренира на пода в училище, навън. Разбира се, когато говорим за високо спортно майсторство, трябва да има и определени условия за подготовка, и адекватно финансиране, каквото се случи в последните години, и успехите не закъсняха. Имаме световни и европейски шампиони и много медалисти от най-големите форуми в различните бойни изкуства", разказва той.

Любопитен спортен феномен се получи в края на миналата година. Наши спортисти спечелиха европейски и световни титли в различни бойни спортове, след като дълги години са били състезатели по таекуон-до в различни клубове. Примерите - световната шампионка в бокса Станимира Петрова, световният и европейски шампион по кик бокс 2013-а и 2014 г. Дюк Нуамеруе, световната бронзова медалистка по кик бокс от 2013 г. Амалия Колева, европейската шампионка по кик бокс от 2014 г. Албена Ситнилска.

Според Красимир Гергинов причината е в техниката. Ако имаш добра техника и я прилагаш успешно, можеш да имаш успех в различни бойни спортове. „Да, много е трудно да бъдеш шампион и в единия, и в другия стил, защото всеки един спорт си има определени правила и изисква своето, за да застанеш най-отгоре на върха, да станеш шампион“, признава той. „Важното за нас е, че техниката и методиката, която нашите състезатели са усвоили в клуба, съвместно с прилагането на спецификите, примерно в кик бокс за игра с ръце, води до успешна формула“, казва Красимир Гергинов.

Разпознаваеми ли са обаче шампионите в тези дисциплини? Нито Дюк Нуамеруе, нито Албена Ситнилска попаднаха в десетката на най-добрите спортисти за 2014 година. В нея никога не е попадала и Амалия Колева, която е абсолютно явление в спорта – национален състезател по таекуон-до ITF от 15 години, с повече от 14 световни и европейски титли по таекуон-до, световна медалистка по кик бокс, капитан на женския национален отбор по хокей на лед, участничка в международни турнири по савате...

„Далеч съм от това да противопоставям спортовете един на друг, но според мен не се обръща достатъчно внимание на бойните изкуства, въпреки че те по никакъв начин не застрашават олимпийските дисциплини, както и другите спортове. Ако съберем всички бойни изкуства, ще се види, че може би най-много хора в България се занимават с това, и то по съвсем понятни причини. Първо, че не е необходимо задължително да бъдеш състезател, второ, че като се занимаваш с това, ти получаваш нещо за себе си. Най-малкото може да тренираш, да се развиваш, независимо от това какво учиш, какво работиш, на колко години си“, казва той.

Най-големите успехи на клуба са в състезанията по таекуон-до ITF. Десетки са европейските и световни титли на Амалия Колева, Недялка Бачева, Анелия Милкова, Дюк Нуамеруе, Антони Давидов, Димитър Христов и др.

И изминалата година е успешна за състезателите по таекуон-до. Амалия Колева е европейска шампионка на спаринг и на силов тест, Антони Давидов е бронзов медалист. На световното първенство за юноши и девойки Бисер Стоянов и Виктория Йорданова вземат бронзови медали.

„Участвахме на Европейско първенство по кик бокс, където Дюк спечели европейска титла, а Антони Давидов, дебютант на такова състезание, завоюва сребърен медал. Това показва, че с методиката, която прилагаме в тренировките, сме на прав път. Двама състезатели от нашия клуб – Петя Станева и Виктор Кетипов, участваха на турнир по савате в Париж, по покана на френската федерация. Добрата техника на състезателите си каза думата и им позволи още при първото участие на такъв форум да спечелят златните медали“, коментира Красимир Гергинов.

В клуба се стараят да има приемственост, за да запазят начина на преподаване и хората да получават това, за което идват. "Идеята е тези, които имат интерес към бойното изкуство и искат да продължат да се развиват, да станат инструктори в АВС и да предават своя опит и знания на другите. Това е основен принцип в развитието на бойните изкуства“, обяснява той.

Броят ли си шампионите в АВС медалите и успехът само в медали ли се измерва?

„Не измервам успеха в медали, защото бойното изкуство дава много по-голям диапазон на нещата, които може да постигнеш. Много хора искат да се реализират като състезатели, но и много хора търсят път навътре към себе си. Основното в бойните изкуства е да се бориш и да победиш врага в себе си“, обобщава Красимир Гергинов.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздравления, отдавна не бях чел толкова смислен материал за БИ. Дано таекуондистите да продължават все така.
18
0
 
1
 
! Отговори
Конфуций преди 4 години
Много хубава статия! Хареса ми! Дано всички практикуващи бойни изкуства,а те наистина не са малко в България,не забравят,че победата над врага в себе си не е еднократна победа в единична битка. Това е война,която се води всеки ден,всеки час,всяка минута... Изводът е ясен: постоянствайте! Бъдете упорити! Не се предавайте! Пък накрая,кой знае...може и да спечелите...войната!
17
2
 
3
 
! Отговори
Семпай преди 4 години
Пък ние от киокушинкай закусваме с таекуондисти
16
0
 
3
 
! Отговори
Китаец преди 4 години
Инструктор по таекуондо съм в Китай. Тук, заради Олимпиадата в Пекин, таекуондо стана най-популярното бойно изкуство и дори се тренира като част от програмата по физическо в училищата. Говорим за олимпийското таекуондо обаче, ITF не е позната като федерация. Ако федерациите се обединят, тогава ще може да говорим за Спортист на годината, но нека поне класираме таекуондист на Олимпийски игри и тогава.
15
4
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
тоя го пукаш на един празноглав ММА-ец и ще бъде отново трансформиран ... на създърма обаче
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРАЛАЛА,ДРЪН-ДРЪН,МНОГО ЯСНО Е ЧЕ 99% ОТ ТРНИРАЩИТЕ ТРЕНИРАТ ДА СЕ БИЯТ,ТОЗ ГИ ГОВОРИ ТЕЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИКАЗКИ ЕЙ ТЪЙ,КОЛКОТО ДА НЕ ЗАСПИ
13
2
 
18
 
! Отговори
Mell преди 4 години
Личи си колко сте на "ти" с бойните изкуства. Приветствам сабоним Красимир Гергинов и очаквам таекуон-до да добие все по-голяма популярност в България. Мога да кажа,че хората занимаващи се с бойни изкуства са съвсем друг клас хора - възпитани,уравновесени,целеустремени,честни,сдържани и успешни в живота. Дай боже повече такива личности в нашата държава!
12
1
 
4
 
! Отговори
Naaaaa преди 4 години
platena statiq abc iskat da razvivat kick boksa sega kato precakaha taekwondoto)))))
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 10
Човече, не може да огряваш навсякъде колкото и да си добър за да защитаваш слабите(да не умрат от глад в случая). Точно това искаше да внуши и ИП МАН, когато каза на приятелят си да не се забърква в глупости за единият ориз....
10
2
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Абе модераторите?Вече и платените статии ли трябва да възхваляваме?Колко време си давате така?И що триете истини?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 8
Ми той и бокса е изкуство. Братята Кличко са философи в мисленето си за бокса, за противниците. Никога не са подценявали съперник. НИКОГА!
8
3
 
6
 
! Отговори
бойното изкуство преди 4 години
не спорт , не случайна е думата "Изкуство" !

това е начин на мислене , състояние на *** , това не е бой с юмруци и ритници!
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Агресията отшумява с течение на тренировките. Човек поумнява и започва да търси навътре .
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5,
Ами този твой учител по Винг-чун значи няма нищо общо с идеята за този стил. По-добре да беше си наела Дони Йен в ролята на ИП МАН.))) Най-добрият учител, макар и актьор.
5
4
 
7
 
! Отговори
Всъщност, преди 4 години
у мен се породи агресия, но аз учих вин-чун чрез доста агресивен треньор. Дали човен ще развие агресивност, зависи от самия него, това е личн избор. Учителят дава пример. Не всеки е подходящ за учител. Не съжалявам. Мога да се защитавам и това не един път ме е предпазвало от беди. От друга страна, аз излъчвах провокация. Сега бих учила друго бойно изкуство, и то не за самозащита, а за каляване на *** и мисълта. Самозащитата ства още с мисълта. Уважавам много идеята на таекуондото.
4
14
 
7
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 4 години
Дрън, дрън, ярина. Хубава статия за хубави, добри хора. НО...... едно голямо НО...и още едно !!Защо всички спецове се водят на списък и на отчет в МВР? Защо има операции на МВР, в които тези хора се използват? Защото те са потенциални убийци и могат да утрепят човека с два пръста , дето се казва ! Също са използвани и от разузнавателните служби. Борци, боксьори – тоже. Това горе е нежно погалване на човешкото незнание и агитация за привличане на нови последователи!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Гергинов, чест и почитания. Разсъждавате наистина като човек професионалист в областта.
Докато ви четях се сетих за най-великият филм за бойни изкуства "ИП МАН" 2008-ма година и по-точно за философията за бойните изкуства на самият човек Ип Ман в ролята на Дони Йен.
Който не го е гледал филма да го гледа още сега. Това е филм-шедьовър!
2
3
 
17
 
! Отговори
Каратека преди 4 години
Хубав материал, за хубави хора с хубава цел.
Поздрави и продължавайте!
1
2
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Не си прави враг в себе си и няма да ти се наложи да го побеждаваш. Всички духовни учения на това учат.