Мечтите ми стигат много далеч... до Олимпиада

Млад спортен талант търси подкрепа, за да се състезава
10
Мечтите ми стигат много далеч... до Олимпиада
Кадър от последния успех. Снимка: Facebook

Мечтите ми стигат много далеч... до Олимпиада, казва 18-годишният Йордан Колев.

Тренира таекуондо от около десет години. Стъпил в залата заедно с брат си Николай, който е по-голям с две години. Започнали заедно, а преди две-три години се изправили заедно на финал, в който Дани победил. Николай вече не тренира, но е винаги до брат си в мечтите му.

Дани е с черен колан, І дан таекуондо (олимпийска версия WTF). Има над 30 завоювани медала, повечето златни. В момента се състезава в категория до 80 кг, вече при мъжете.

Защо таекуондо? "Може би в началото не вярвах, че е моят спорт, но взех златен медал още на първото си състезание", обяснява той. До ден-днешен негов треньор е Христо Върбанов, ІV дан таекуондо (WTF).

Дори никога да не си се занимавал с този спорт, бързо установяваш, че за тези, които тренират, той е начин на живот. Всички в семейството на Дани са до него и помагат с каквото могат, за да сбъдне мечтите си не просто за едно състезание, а за "медал след медал".

Всяко явяване на състезание обаче, всеки лагер, са свързани с финансови средства и не винаги е възможно те да са собствени. Затова Дани се надява на подкрепа от спонсори.

Като ученик пък го влекат компютрите. "Но каквото и да уча в бъдеще, таекуондото си остава", категоричен е.

Как изглежда един негов ден? Училище, следобед води тренировка по таекуондо на малки деца и сам тренира, после разхожда домашния любимец и отново отива на тренировка. "Десетина дечица са, но с дух на шампиони", хвали ги той.

Младият спортен талант не мисли да ходи в чужбина. "Обичам България и мястото, в който живея", категоричен е той.

Досега Дани е получавал финансова подкрепа веднъж от голяма наша фирма за състезание в Хърватия. Отказите са много повече, но той не се обезсърчава и вярва, че ако продължи да следва мечтите си, има начин да стигне до спортния връх.

"Не съм първият, който търси финансова подкрепа, знам, че има и други. Трябва повече да се помага на младите надежди, за да успеят", смята той.

Йордан Колев е национален шампион (юноши) за 2013 година, бронзов медалист от Държавното първенство за юноши за 2012 година, има златен медал от "8th Omega Cup"- Белград/Сърбия 2012 година, златен медал на "Купа България" 2012 година.

Златен медалист е от "Млади приятели на полицията" за 2010, 2011 и 2012 година, от "Draculla Open" - Фокшани, Румъния 2009 година, национален шампион (деца и кадети) за периода 2008-2011 година.

Последният му успех също е златен – на международния турнир Sofia Open 2015, който се проведе преди дни. На финала побеждава кореец, а на полуфинала – грък.

Ние от Dnes.bg желаем успех на Дани и на предстоящото в събота Държавно първенство за мъже и жени. И, разбира се, да сбъдне мечтите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: таекуондоЙордан Колев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на младежа,човек за да успее трябва да се бори за съжаление в БГ колкото и да се бориш ти трябва връзки.Има федерация ,има министерство на спорта но явно няма човек който да го подбутне ,Такава е картинката за всичко Това ще е поредното дете на България НА ТЕРМИНАЛ 2 с еднопосочен билет
9
3
 
0
 
! Отговори
Men преди 9 години
До номер 2Каква връзка намираш аз не знам?
8
1
 
1
 
! Отговори
Братчето на Йордан 2 преди 9 години
Не се е доказвал само веднъж. Когато националният отбор ходи на състезания ( безплатно ) , той отива с тях, разбира се на наши разноски. Както е описано в статията , той печели постоянно. Спечелил е не само медали, но и сърцата на поливаната състезатели, които винаги, когато той игра, те го подкрепят. Не мога да скрия , че на последният му мач - Sofia Open 2015 , срещу корееца, подкрепата беше много силна и цялата зала ръкопляскаше след двубоя... ВСИЧКИ знаят той какъв таекуондист е ...
7
1
 
3
 
! Отговори
Братчето на Йордан преди 9 години
Ще ви кажа няколко думи за Йордан . Тае-куон-дото за него е на първо място . Това му е мечтата от малък . Иска да е първият български таекуондист, отишъл на Олимпиада . Той е изключително борбен и тренира усилено, понякога и прекалява с тренировките, но той си казва " ще отида на Олимпиада " и продължава . Опитваме се да му помагаме , както морално с подкрепа в залата, така и финансово. Но в България финансовата подкрепа е много трудна, за жалост. Лошото е, че и федерацията не помага.
6
1
 
2
 
! Отговори
Д.С. преди 9 години
Данчо е изключително земен и свестен човек. Познавам го от около 3 години и нещата, с които ми е помогнал в моето развитие като състезател са изключително много. Той е човек, който заслужава да достигне върха!
5
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 9 години
Йордан Колев е мой приятел и е странно но нито веднъж не са му поемали Европейско първенство ,дори да е титюляр в категорията си
4
1
 
3
 
! Отговори
8 преди 9 години
До Анонимен НО МАСОВИЯТ СПОРТ,А НЕ ДА СЕ ХВЪРЛЯТ ПАРИ САМА ЗА ШЕПА СПОРТИСТИ.
3
2
 
4
 
! Отговори
8 преди 9 години
А КЪДЕЕ ДЪРЖАВАТА?!ИМА ПАРИ ЗА КАКВИ ЛИ НЕ ЩУРОТИИ,А ЗА ТОВА МОМЧЕ-НЯМА.НЕКА ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ САМОЛЕТИ СЕ ЗАРЕЖДАТ СЪС СТУДЕНТСКА БАНИЦА И ЕТО ТИ НУЖНИТЕ СРЕДСТВА.А МОЖЕ И С ФИЛИИ С МАС-ТАКА ДРУГАРИТЕ ДЕПУТАТИ ЩЕ СИ ПРИПОМНЯТ ОТ КЪДЕ СА ДОШЛИ.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се развива и популизира спорта в БГ , вместо да се легализират леките наркотици.
1
1
 
17
 
! Отговори
Оногондур преди 9 години
Браво. Успехи му пожелавам още много да има.