"Без будилник": Бой от Франция с българска прецизност

Савате – за комплексни качества с по-малко контузии
1

Златната медалистка Петя Станева. Снимка: ABC Fight Club

В "Без будилник" днес отново ще се раздвижим, защото – няма да се уморим да повтаряме, ползите от движението са неизмерими. Възможностите са неограничени и има варианти за всеки. Избрахме савате, защото само преди дни се оказахме трета сила в бойния спорт. Вижте как!

Савате (от френски – стара обувка, чепик) е вид боен стил, който включва техники с крака и ръце. Още през 18-ти век моряците от Марсилия и Генуа го използват за самоотбрана, но аристократите също го предпочитат.

Познат още като френски бокс, днес се практикува като боен спорт, средство за активен и здравословен начин на живот, за самоотбрана, изрежда Георги Танчев, председател на Българската федерация по савате, която тази година организира и участва в две големи мероприятия.

През август Пловдив беше домакин на открит турнир по савате и Световно първенство за юноши и девойки. През октомври се проведе Европейското първенство за мъже и жени в Будапеща, на което българските участници спечелиха пет медала и наредиха България на трето място в класирането.

"На всеки един човек бих казал, че трябва да спортува. Савате е спорт, който развива комплексни качества и е сравнително щадящ откъм контузии", обяснява Георги Танчев.

В савате има няколко стила. Асо е стилът, в който силата е контролирана и се обръща внимание на много доброто движение по ринга, точно изпълнените удари, прецизните попадения.

"Това е стил, който може да се практикува и от хора с по-малък опит, но за да се постигнат добри резултати, както във всеки един спорт, се изискват много тренировки. Играта е много динамична, с много удари", обяснява Танчев.

Комба и прекомба са по-силовата част от савате. В прекомба е задължително използването на каски, за да бъде ограничена силата на ударите. Комба е професионалният стил, който се практикува на гала вечери. Характерно е, че има пълен контакт между състезателите, може да победиш с нокаут.

В савате има специфично поведение на ринга, с много движение. Толерират се ударите с крака, при което дистанцията трябва да е по-голяма. Състезателят постоянно трябва да търси позиция, за да изпълни удара технически правилно и да бъде действителен, с контакт. Същевременно се инкасират страшно много удари. Наказва се пасивността, обяснява Танчев спецификите на бойния стил.

Той се запознава със савате през 2001 г., благодарение на Ален Тардиц, всепризнатия основател на савате в България. Българската федерация френски бокс е създадена през 2004 година, а впоследствие се преименува на Българска федерация савате.

По думите му допреди десетина години Франция е изцяло доминираща в савате, а днес продължава да взема най-много медали на състезания. С всяка година обаче разликите между френските представители и останалите участници намаляват.

Особено популярни в савате са т.нар. открити турнири, каквито има почти всеки месец в Европа.

"Хубавото на този спорт е, че е запазена тази аристократичност, уважението към противника, към съдиите. Като цяло в савате изгубилият състезател винаги поздравява, прегръща победителя, приема победата, въпреки че понякога не е съгласен", допълва той.

Липсата на някакви сериозни конфронтации и доказвания между отбори и състезатели прави всички, практикуващи този спорт, приятели.

119 състезатели от 15 държави участваха на Европейското първенство в Будапеща, което се проведе от 16 до 18 октомври. България се представи със седем състезатели от столичния "ABC Fight Club" с треньор Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до), които завоюваха златен, сребърен и три бронзови медала.

Танчев е убеден, че с всяко следващо състезание в този спорт все повече ще се съобразяват със страната ни и се надява у нас, както в другите страни, да има клубове, които се занимават изключително със савате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Без будилникСавате
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Франсоа преди 8 години
В Коиловци не споменаха коректно наименованието на спорта.