Неделни шпаги: Туристи ли са родните щангисти?

Щангите пак се забъркаха в скандал, този път само вътрешен
6

Туристи са, но проблемът е в ръководството. Снимка: Булфото
Какво са виновни момчетата, че толкова си могат. Снимка: Reuters

Общо гласували: 55
Туристи са, но проблемът е в ръководството.
78%
Какво са виновни момчетата, че толкова си могат.
22%

Пореден скандал се разгоря в родните щанги през изминалата седмица след участието ни са световното първенство в Хюстън. Спортният министър Красен Кралев директно обвини ръководството на федерацията, че нашите са били просто екскурзианти и тяхното пътуване до САЩ е струвало на държавата 62 000 лева. Причините за думите му беше представянето на едва петимата тежкоатлети, които успяхме да изпратим. От тях двама се оказаха контузени, трети направи нула и едва двама записаха двубой. От федерацията обаче контрираха – свършихме си работата в Хюстън.

Туристи ли са родните щангисти? В "Неделни шпаги" мненията си кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Туристи бяха, проблемът е в ръководството. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Напълно прав е спортният министър Красен Кралев, който нарече родните национали по щанги, които пътуваха до Хюстън, екскурзианти. Да, такива бяха. И виновни са не момчетата, двама от които бяха помъкнати към Щатите контузени, а в ръководството на щанги федерацията, което за пореден път показа неадекватно поведение.

Първо, малкото останали състезатели след последния допинг скандал, бяха събрани уж за лагер през септември, а малко по-късно бяха разпуснати с мотива, че на световно няма да се ходи, макар че момчетата бяха заявени за участие в Хюстън и това е видно от предварителните заявки, които бяха публикувани на сайта на световната федерация. След това щангистите бяха събрани почти в последния момент и един Бог знае кой къде и дали въобще е тренирал през тези близо 2 месеца. А щангите са спорт, където неподготвени състезатели няма как да постигнат никакъв успех.

Второ – шансът за участие на български щангисти на Олимпиадата в Рио е изключително малък и минава през свирепи съдебни битки. А според спортният министър Красен Кралев шанс дори няма никакъв. В този ред на мисли, не е чак толкова голям успех, че България спечели 3 квоти при мъжете за олимпийските игри, които на практика няма да бъдат използвани заради забраната - т.е. получава се странният казус, че печелим квоти, които обаче няма да може да използваме. И трето – успешната мисия на родната федерация по щанги в Хюстън на практика не е толкова успешна, защото от петимата щангисти, точки в класацията за борба за квотите спечели само Васил Господинов в категория до 105 килограма, който се нареди 19-ти. При това с двубой, който е по-малък от неговия двубой от световното и европейското първенство през 2014 година, където Господинов се състезаваше в по-долната категория до 94 кг.!

Представянето в Хюстън обаче е най-малкият проблем. Далеч по-трагично е, че родните щанги продължават да затъват и за това вече признават дори някои от асовете ни в този спорт. Преди няколко седмица най-добрият ни щангист в момента Иван Марков призна в интервю за спортен всекидневник, че не е сигурен дали иска да вдига повече за България заради неразбориите в родните щанги, а националът в категория до 77 кг Александър Димитров (един от двамата в първия отбор, които не бяха уличени в употреба на допинг) заяви преди дни, че е пътувал контузен до Хюстън и не иска повече да работи с това ръководство на федерацията. Със сигурност и другите момчета от отбора могат да кажат много неща, а това още повече показва черните краски през бъдещето на българската тежка атлетика.

Ситуацията в момента е такава – основните ни щангисти са наказани, България има забрана за участие в Олимпиадата, федерацията няма пари да заплати рекордната глоба от 500 000 долара, момчетата от отбора са обезверени, спортният министър няма доверие на ръководството на федерацията. Има само витиевати приказки, че може в съда евентуално да спечелим обжалването срещи глобата и срещу забраната за участие в Рио. Може, ама надали. Този олимпийски цикъл за българските щанги отново се оказа провален. Виновен може и да е производителят на хранителната добавка, която се оказа замърсена със станозолол, но от това няма никакъв облекчаващ резултат. А страдат най-вече самите спортисти, които са най-малко виновни. И е време хората от този спорт да го вкарат един път завинаги в ред, защото той наистина загива. И ако нищо не се промени в следващите няколко години, това наистина може да бъде безвъзвратно. А имахме толкова много шампиони!

Какво са виновни момчетата, че толкова си могат. Александър Попов, Dnes.bg

Малцината останали родни щангисти, които "оцеляха" след допинг пробата през март тази година, бяха набедени за туристи заради слабото си представяне на световното първенство в Хюстън. Но малцина се замислиха, че този скромен отбор от 5 състезателя бяха съставени почти само от млади момчета. За справка състезаващите се в категория до 62 килограма Петър Ангелов и Стилиян Грозев са съответно на 18 и 16 години. Божидар Андреев, който трябваше да вдига в категория до 77 кг, е на 18 година, а Васил Господинов, който се представи най-добре от нашите и се нареди 19-ти, е на 22. Единствено Александър Димитров, който трябваше да вдига в категория до 77 кг е по-опитен и е на 26 години. И как искаме от тези момчета един ден да печелят медали за България, като ги наричаме екскурзианти!

Разбира се, в родните щанги има много проблеми. И нови се трупат, а старите не се решават съвсем. Ясно е, че сме доста далеч от успехите от ерата на Иван Абаджиев, или поне до тези на Пламен Аспарухов. Но сега и времената са други! Сега най-важното за нас е този спорт да се развива на първо място по чист начин и без допинг, а едва след това може да мислим за повече резултати. А и какви резултати имаме толкова в последните години, като последният ни световен шампион е Иван Стоицов през 2007 година? Нека си говорим честно - в последните години единствено Иван Марков и донякъде Ивайло Филев могат да минат в графата топ щангисти. Останалите се въртят около едни и същи резултати (каква работа тук вършат треньорите?) и тук-таме при малко повече късмет може да спечелят някой медал я в отделните движения, я в двубоя.

И какво повече да направи федерацията в момента? По-добре ли щеше да бъде да не изпращаме никой в Хюстън? Все пак това е най-голямото спортно събитие в този спорт за годината и е шанс младите момчета да добият поне някакъв опит, ако ще и да е горчив. С тези състезатели разполагаме, тези ще развиваме. А и какво са виновни момчетата, че толкова си могат?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Учудвам се, че все още има хора, които се чудят защо БГ спорта като цяло затъва все повече и повече.....Препоръчвам им да анализират основните причина за това явление. Ако не могат аз съм на разположение ! ! ! ! !
4
0
 
6
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
OTDAWNA W BALHARIQ NQMA SPORT...
3
0
 
5
 
! Отговори
курч преди 8 години
До .. 1Принципно си прав, с тази разлика, че преди всяко първенство подават списък със забраненят зоб. Ерго зобът, който не е в списъка е ок, но пък струва пари. Доста пари. Значи трябва пари да се вкарат във федерацията, но като цяло този спорт е на умирачка в БГ. Затова и нашите "спортисти" зобат субстанции отпреди 25 години
2
2
 
7
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Даммм , китайци , корейци ич не зобят , само ние, голямо нещо е лобито , джуджето Тамаш Аян е като феодал ....
1
1
 
11
 
! Отговори
.. преди 8 години
не е въпросът само до състезателите - с тази химия , която ни даде ГДР преди 40 г. толкоз.всички зобат, а хващат само нашите.новите времена искат нови препарати, нови технологии, нови треньори, нова федерация.светът отдавна си свали цървулите,ГДР я няма от 25 г., а ние само това си знаем, което научихме по времето на абаджиев.

Спонсорирани публикации