Нов допинг скандал в щангите, подозират родни атлети

Проблемът е в Азербайджан, където вдигат и българи
16 дек 2015 11:00, Красимир Ангелов
4
Нов допинг скандал в щангите, подозират родни атлети
Снимка: Reuters

Пореден случай на положителни допинг проби в щангите има след последното световно първенство по вдигане на тежести в Хюстън. Според неофициална информация на "Труд" трима от хванатите са състезатели на Азербайджан, а двама от тях са българи.

Макар и от световната федерация още да не са потвърдили, в средите на родните щанги се говори, че става въпрос за европейския шампион и бронзов медалист от последното световно първенство Валентин Христов, който вдига в категория до 62 кг., както и за Силвия Ангелова, която вдига при най-леките жени. Третият уличен в допинг е местен азербайджански щангист.

По-късно ДПА съобщи за положителната проба на Ангелова, но липсваше името на Валентин Христов, който е бронзов медалист от последната олимпиада в Лондон. Според публикацията в агенцията общо четирима щангисти на световното са с позитивни тестове.

Валентин Христов и Силвия Ангелова се завърнаха на подиума през април след изтърпяно 2-годишно наказание заради положителна допинг проба на европейското в Албания през 2013 г.

Тогава се разрази огромен скандал в азербайджанските щанги, които доведоха до напускането на старши-треньорът на отбора – легендарният наш щангист Златан Ванев.

Ако информацията се потвърди, Христов и Ангелова може да бъдат наказани доживот, защото тяхното провинение е второ, а според правилника втора положителна допинг проба означава край на кариерата на заловените спортисти.

За Азербайджан вдига и българката Боянка Костова, която се превърна в сензация в Хюстън, след като стана световна шампионка с два световни рекорда в кат. 58 кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбраха ли, че с препарати и техники от преди 20 години не става. Те от лабораториите да не пасат трева, въпреки бюджетните и протоколните им ограничения.
2
0
 
2
 
! Отговори
Бивш спортист преди 8 години
И настоящ фитнес ентусиаст. НЯМА състезател на професионално ниво който да не взема. Става въпрос за всички видове спорт. А какви са игрите кого и как да хващат аз не знам. Но за другото 100% гаранция.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световните шампиони по допинг ги хванали да вдигат щанги.

Спонсорирани публикации