Неделни шпаги: Прецакаха ли националите или толкова можем?

Трудно щяхме да се класираме за Рио с тези тежки квалификации
Обновена: 10 яну 2016 16:02 | 10 яну 2016 16:00, Красимир Ангелов
16

Нямаше как да се класираме с тази схема на квалификации. Снимка: Булфото
Толкова си можем, няма нужда от трагедии. Снимка: Reuters

Общо гласували: 146
Нямаше как да се класираме с тази схема на квалификации
32%
Толкова си можем, няма нужда от трагедии
68%

Българският национален отбор по волейбол няма да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Нашите претърпяха провал в тежката олимпийска квалификация в Берлин и след тежки загуби от Русия и Франция и няма да могат да защитават четвъртото си място от игрите в Лондон.

Прецакаха ли волейболистите ни или толкова можем? В Неделни шпаги по традиция мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Александър Попов и Красимир Ангелов.

Нямаше как да се класираме с тази схема на квалификации. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Три мача и мечтите на волейболистите ни за участие на игрите в Рио де Жанейро угаснаха. Четвъртите в света от последните игри в Лондон няма да могат да защитят мястото си, а това определено разочарова хилядите фенове на момчетата на Пламен Константинов. Адио, Рио, този път без нас!

Чест прави на момчетата, че приеха поражението мъжки и не си търсиха оправдание за неуспеха. Макар че на практика пак играхме без половината си основни играчи. Цецо Соколов, Тошко Алексиев и Андрей Жеков са контузени и отпаднаха от надпревараха, а Ники Пенчев се разболя от бронхопневмония, часове преди първия мач. За отсъствието на Казийски пък едва ли има нужда да говорим.  5 основни човека – липса, която няма как да бъде компенсирана.

Има обаче и друга огромна причина да не се класираме в Рио, която момчетата премълчават, просто за да не излиза, че си търсят оправдание. Но то е оправдание – безумните правила за квалификациите за олимпийските игри, които са изцяло в ущърб на европейските отбори. И заради тях не само България от големите отбори ще пропусне Олимпиадата, за сметка на слаби държавици от Африка, Азия и Северна Америка.

Всъщност България имаше един единствен шанс – този в Германия. И за да се класираме, трябваше да спечелим турнира в компанията на забележете – Русия, Франция, Сърбия, Германия и Полша. А ако това не е по силите ни, трябваше да се надяваме да завършим до трето място, за да имаме шанс за нова олимпийска квалификация през май в Япония.

Всъщност, европейските отбори, които ще заемат второто и третото място в Берлин, по всяка вероятност няма да имат никакви проблеми да отидат в Рио. Защото от 14 май до 5 юни те ще спорят за 3! места със забележете - 4 азиатски отбора, както и класиралите се на 2-ро място на континенталните квалификации в NORCECA (Северна и Централна Америка + Карибския басейн) и Южна Америка. И тук е мястото на отбележим, че най-добрите отбори в тази част от планетата вече имат квоти за Рио – Бразилия като домакин, а САЩ и Аржентина вече се класираха. Така най-сериозните отбори от Америка остават евентуално Куба и Канада (при все че канадците имат домакински турнир за класиране преди това и ако го спечелят, няма да ходят изобщо в Токио).

И за капак на "резачката" на Европа за сметка на останалите федерации, за останалия свят ще има и още една последна квота. Тя ще се раздава на Световна интерконтинентална квалификация, в която ще участват забележете - отборите заели 3-о място в континенталните квалификации на NORCECA и Южна Америка, както и заелите второ и трето място сред африканските отбори. С две думи от тази квалификация ще се класира абсолютният аутсайдер на игрите в Рио.

Така през август, вместо да гледаме здрави битки в Рио, ще гледаме 6-7 отбора, които ще бият останалите 5-6 тима като бръшнян чувал, защото силните европейски отбори станаха жертва на безумната схема за класиране на Олимпиадата. И момчетата на Пламен Константинов също!

Толкова си можем, няма нужда от трагедии. Александър Попов, Dnes.bg

След четвъртото място на Олимпиадата в Лондон ще се наложи да гледаме Олимпиадата в Рио по телевизията. Това е ралността за българския национален отбор по волейбол. Толкова си можем, няма да сме единствения качествен отбор от Европа, който няма да пътува до Бразилия.

Квалификациите ни изправиха срещу Русия и Франция, които са далеч пред нас. Франция е може би най-силният отбор в момента, а срещу руснаците по традиция излизаме за загуба още от съблекалнята.

Селекционерът Пламен Константинов призна, че сме изиграли два безумни мача. Липсваха Соколов, Пенчев и Алексиев, а за късата ни скамейка това е много. Защото те нямат засега качествени заместници. Мачовете в Берлин го показаха. Но оправдания с контузените ще са смешни, и с тях резултатът щеше да бъде същият.

Единственото, за което може да бъдат винени волейболистите и техният треньор, е за демонстрираната липса на желание. Защото само желанието и пълното себераздаване могат да ни направят равностойни на тези съперници. А в решаващите мачове изглеждахме примирени.

Същите герои, които от години ни радват с великолепни победи май достигнаха зенита си и за голяма част от тях мачът срещу Франция може да се окаже последен за националния ни отбор. Засега само Владо Николов обяви, че се оттегля, но ако се играе с подобно желание и други трябва да го последват.

Важното е сега да бъдат направени изводите и отборът да бъде отново юмрук за следващия олимпийски цикъл и най-вече за Световното първенство, на което сме домакини, защото хората обичат този отбор - заедно с гимнастичките са единствените, които ни радват в колективните спортове.

А от трагедии и критики за спорта няма място. Константинов да не ни обяснява за оставки в джоба, а да се захваща да налива нови основи.

И накрая - аплодисменти за капитана ни Владо Николов, който през последната година бе най-добрият ни играч. Време е друг да поеме капитанската лента и да поведе "лъвовете". Ама "лъвове", които искат да реват мощно, а не да подвиват опашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
бразилка преди 8 години
Регламентът не е лош,просто е направен в угода на Бразилия, за да стане олимпийски шампион-сигурно и зашеметяващо на фона на смешните отборчета от Африка и Азия.
11
1
 
4
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Изгонете най-добрия треньор и най-добрия играч ииии ... после ми играйте! Палячовци!!!!
10
2
 
0
 
! Отговори
лестър преди 8 години
крайно време е да се спре с това сравнение между футбола и волейбола,просто нещата са различни,волейбола в световен мащаб е непопулярен спорт и там е много по-лесно един държавен отбор да е в топ 10
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма подкрепа на федерацията за децата и не се гледа в бъдещето това е най - жалкото
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що сте толко боси бе, имаме 5 - 6 елитни играчи, и не можеме да ги събереме! с тая ченгеджииница не става! МАХАЙТЕ ги сичките от ръководството! 21 век сме! а вие с *** и ушетата още чакате резултати! владо бил най-добрия - бе, вие лудили сте!!!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да си говорим волейбола си замина със заминаването на Матей Казийски . Той видя с това ръководство какви лай..а ни чакат и си замина .
6
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Във всеки отбор има добри и лоши етапи. При волейболния ни отбор в момента етапа е лош, добре, това не е трагедия, защото не е тенденция. За разлика от футболистите, които перманентно са в това положени, дори са много по-зле. Нека не плюем момчетата и треньора, защото те заслужават да бъдат подкрепени в трудни моменти.
5
0
 
23
 
! Отговори
7909 преди 8 години
Няма как при 4 квоти за Европа.И други силни отбори ще са извън борда, регламента не е правилен.
4
12
 
11
 
! Отговори
naco преди 8 години
Това,че в София преди месец,ни ЛЕГНАХА" някои отбори ,само ни ОТДАЛЕЧИХА от РЕАЛНОСТТА! А,ТЯ-РЕАЛНОСТТА се видя ТУК в Германия!
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и здрав Данчо Лазаров. Още поне 50 години да *** и да управлява. Най големият мъж е Казиеца, другите са жени!
2
12
 
22
 
! Отговори
реалист преди 8 години
С такава федерация и инджинер начело, подмазвач - треньор, *** в лицето на Ганев и сие...дори и това е много.....
1
1
 
50
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Да си го кажем!!! Отборът в момента е далеч от добрите в този спорт.Има такива периоди, всеки отбор ги е имал.Нищо фатално не е станало, нека не обиждаме момчетата и треньорите...