Стоичков: Орисията ми е да съм между сабята и огъня

На днешната младеж й дай дискотеки, татуировки, гелове!
7 фев 2016 20:52, Анисия Иванова
57
Стоичков: Орисията ми е да съм между сабята и огъня
Снимка: Reuters

Футболната ни легенда Христо Стоичков призна, че пътят в живота и му не е бил толкова равен, колкото си мислят хората. "Напротив, имал съм много тежки моменти, особено в първите ми години като футболист. Първите ми стъпки още в „Марица” – Пловдив, после в ЦСКА, после в Барселона, но на мен пътят ми е такъв", каза той в обширно интервю пред bTV по повод рождения си ден утре, когато навършва юбилейните 50 години.

Стоичков обърна поглед назад към живота си. "Знам откъде съм тръгнал, знам къде съм минал, знам къде съм бил и никога не съм правил това, което е нещо по-различно от моята съдба – да вървя по един начертан път" каза той.

"Аз се гордея с това, откъде съм тръгнал. Тръгнал съм от Ясно поле, минал съм през Пловдив, минал съм през София, минал съм през Харманли, минал съм през Барселона, в Япония, в Америка, в Саудистка Арабия, там където съм минал, в Италия, защо трябва да забравяш?", продължи Стоичков.

По думите му орисията му е такава "трябва да бъда някъде между сабята и огъня, затова никога не съм се притеснявал, никога не съм скланял глава".

"Напротив, в тия трудни моменти винаги характерът излиза на първо място. Но пък от друга страна трябва да имаш и здраво семейство, здрави приятели, защото много от тези, които се пишеха, че са мои приятели, вече съм ги забравил. Стигнаха до едно ниво, стигнаха до преди да се направи магистралата и там паднаха в дупката", обобщи футболистът в характерния си стил.

Той разказа за първата си среща с Марадона.

"Беше на един мач в Севиля. Лично той покани майка ми и баща ми там. Срещата ни беше повече вълнуваща за майките и за бащите ни. Много пъти сме си помагали с него. Когато той имаше най-големите проблеми в спорта, му казвах, че тези около него не искат да видят Диего здрав. Много от тези хора, които бяха около него, когато сме двамата, аз не ги искам на масата. Радостен съм, че във времето Диего си даде сметка и махна използвачите. Аз като зачертая някого, го зачертавам за цял живот“, обясни Камата.

Стоичков направи и кратък анализ за това как познава кой е приятел.

"Човек се познава по очите. Ако някой започне да ти се обажда често, ако някой започне често да те кани на кафе и когато ти седнеш срещу него и неговият поглед някак си му играе – очите говорят много за един човек“, анализира Стоичков.

Балъков поздрави в кратък материал Христо Стоичков и припомни едно скарване между двамата на полувремето в незабравимия мач с Германия на четвъртфинала в САЩ.

"Срещу Германия Балъков уцели гредата в един много важен момент. Тогава разговорът ми с него остана в съблекалнята. Второто полувреме видяхте какво стана. Затова Краси е голям. Той и Лечков бяха страхотните плеймейкъри на терена. Но Златко Янков беше черноработникът на игрището“, обясни Стоичков.

„На голф Балъков яде бой от мен, така че много да не приказва на тема голф“, закани се Камата.

Лечков също сподели няколко думи за Стоичков. Той припомни случай от казармата през 1986 г. „Тогава след наказанието той беше доста напълнял. Иначе е губил от мен доста пъти и на малки вратички. След Марадона той е най-големият футболист“, отсече Лечков.

„Не искаха да има тогава нито ЦСКА, нито Левски – обясни относно наказанието за двата клуба през 1985 г. Стоичков. - Да, аз малко бях артелчик в казармата и в мен беше и хляба, и ножа. А Данчо тогава беше с буйна коса, красавец. Никой не може да развали приятелството ни", каза Стоичков.

В характерния си стил футболистът обобщи младите във футбола.

"На днешната младеж им дай дискотеки, татуировки, гелове, обици, тем-подобни. Върнете се в нашето поколение. Един от моето поколение да видим има ли татуировки? Дали има обици? Двама имаха обици по нашето поколение – малкият Киряков от Търново и Наско. И двамата ги загубиха", каза Стоичков

Той призна, че заслугите за отглеждането на дъщерите му са на съпругата Марияна, "защото аз като футболист трябваше много да пътувам и да играя".

"Тя успя да създаде този уют в дома ни, за да мога да се чувствам спокойно и да бъда концентриран в моята професия. Христо Стоичков е това, което е, благодарение на Марияна. Моите трофеи са нейни трофеи. Тя е координаторката и тя води, защото мен ме нямаше. Тя е истинският ми приятел в живота“, сподели Стоичков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Честит рожден ден -честит юбилей на световната футболна легенда.1990 г. на Джузепе Меаца Пеле го покани да играе в шоумача му по-повод петдесета си годишнина .2001 г. игра в бенефиса на Марадона на Ла Бомбонера а някой да е чувал за Ромзо,Мечо,Хичо и други знайни и незнайни герой от подуене
28
9
 
2
 
! Отговори
Баба Василка преди 8 години
Целия народ имаме право да попитаме Стоичков: Колко пъти е помогнал на майка си, брат си и сестра си? Не е ли грехота, да се къпеш в злато, а към най-близките да си безчувствен, като камък?
27
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стоичката е ок. Пича може да е *** но парите които има не е откраднал, или поне ние не знаем. Всеки футболен фен по света е чувал за него.Само не знам защо е приятел с лечков.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Icata e nai-golemiqt ne mi haresva mekoto govprene prostoto izkazvane no vsichki hateri mu lijete madoto
25
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ицо е много добър футболист и до ден днешен свързват България с неговото име - единственото, с което се гордеем след 1994. Защо злобарите се опитват да му броят мозъчните клетки, вместо да се замислят например за отношението към жена му? Да не би да е сменил дузина топ-манекенки или силиконки? Човекът си има точна ценностна система и е преуспял, яжте му топките до живот!
24
5
 
17
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Писачите,много разбирате. По-далече от носа си не виждате.Уин,люс,това е положението.Най-добрия бг футболист в историята,спечелил всичко на клубно ниво!!А вие си пишете,драскайте си,боли го фара Ицо за мишоци като вас.Аре със здраве и лягайте да спите,че утре цял ден ще бачкате за жълти стотинки!
23
3
 
6
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Като зема властта, тоя ще си го направя за говорител!
22
6
 
10
 
! Отговори
Виж ся... преди 8 години
Така е, в живота самтаймс уин, самтаймс люн...
21
9
 
9
 
! Отговори
Кош преди 8 години
Ицо поръчва вечеря в ресторант. След малко келнерите идват и го питат:- Да сервираме ли вечерята или да си еб...е пу.....та майчина?
20
6
 
27
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Kogato zaminah na rabota v Skandinaviia predi 20 godini moi kolegi me popitaha za imenata - Hristo Stoichkov , Vanga i prof. Lozanov , taka che ne pluite nashite svetila. Da si jiv i zdrav Hristo
19
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжен народ, пълен с озлобление. Хвала на редките птици като горната.
18
1
 
3
 
! Отговори
25 коментар преди 8 години
Имах предвид журналистите
17
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СИЛНА ЛИЧНОСТ СИ ИЦЕ! ПЛОВДИВЧАНИ СЕ ГОРДЕЕМ С ТЕБ! МНОГО СИ ИСТИНСКИ И НЕ ЦЕПИШ БАСМА НА НИКОГО! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фундаментални мисли, фундаментален изказ, интелигентност доста по-добра от съвременен студент в бг университет..... Ко повече мож да искаме, гордейте се , че сте българи, айнццуцвайнцудрайнцдрън! Това е съвременния национален герой, *** с *** вие!Иначе за малкото останали българчета тук, шампиони на олимпиади по математика и физика нищо...Емануела, Азис, Бат Ицо, Николета, Мис Силикон...ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС, РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЕТО ЗАТОВА ИЗБЯГАХМЕ ОТ ТАЗИ ПРЕКРАСНА СТРАНА!
15
3
 
28
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Радвам се за Ицо, защото е преуспял с това, което може... разбрал е,че трябва да си най-добър в това, с което си избрал да се препитаваш. Може да продаваш джапанки, но твоите да са най-добрите и да го правиш най-добре! Знам толкова учили, с по няколко магистратури и продължават да са ***... Той е роден човек, за това не се учи... до не говорим, че на много места по света за България се знае благодарение на него.
14
2
 
11
 
! Отговори
футболист преди 8 години
Стремежът на всяко медицинско "светило" у нас е така да се позиционира,че разходите и активите да са държавни,а приходите лични.Ще ти припомня само аферата ген.Тонев-Кадурина от военна болница.Такива примери има безброй.Така,че тези "светила" не са за оплакване
13
5
 
15
 
! Отговори
футболист преди 8 години
До тролгеносенФутболистите са на свободния пазар и получават парите си от частни компании.Доходите им не ощетяват бюджета."Светилата" получават парите си от държавата.Никой не ги държи насила на държавна работа.Като са големи корифеи,могат да излязат на свободния пазар за медицински услуги и да си направят частна клиника.Там вече наистина ще печелят според способностите си.Ако са наистина добри,спокойно могат да привлекат и пациенти от чужбина.
12
9
 
29
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
Гениален ФУТБОЛИСТ НАЙ-ДОБРИЯТ в България за всички времена ! До сега , няма по-добър от него !!!
11
6
 
11
 
! Отговори
пройко преди 8 години
да живей доктор стоичков , нашта гордуст !
10
5
 
35
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Уважението и любовта не се завоюват --- те се спечелват! И Христо си е спечелил и уважението, и любовта на хилядите със своя труд. Не разбирам от футбол, но на няколко пъти съм наблюдавал Стоичков отблизо. Естествен, честен със околните и със себе си, откровен...С чувство за хумор. Нито за миг не се почувства някаква грандомания! Прави са били древните --- Истината ражда омраза! Такива сме хората ! Бъди здрав Христо !

Спонсорирани публикации