Туньо, от когото трепереше цяла Европа…

Футболната легенда игра с фланелката на ЦСКА, "Бетис", "Рапид"
Обновена: 13 фев 2016 18:49 | 13 фев 2016 14:57,
56
Туньо, от когото трепереше цяла Европа…
Снимка: архив Reuters

Трифон Иванов бе един от най-добрите защитници в историята на българския футбол. Той е роден на 27 юли 1965 година в Поликраище. Цяла Европа трепереше от 181-сантиметровият безкомпромисен българин, припомня ”24 часа”.

По-рано Dnes.bg съобщи трагичната вест, че масивен инфаркт покоси легендата на българския футбол. Туньо, както го наричаха всички, си отиде едва на 50 години.

Трифон Иванов започва своята кариера с "Етър". След това прави трансфер в ЦСКА, където печели 3 титли на България и 2 купи.

Още по темата
След това прави кариера последователно в "Бетис" (Севиля, Испания), "Нюшател Ксамакс" (Швейцария) и австрийските "Рапид" (Виена), "Аустрия" (Виена), "Фаворитнер" и "ФАК Аванти".

Футболист № 1 на България за 1996 г.  За КЕШ има 16 мача за ЦСКА и 2 за "Етър". Шампион на Австрия през 1996 с "Рапид", вицешампион през 1997, бронзов медалист в Швейцария с "Ксамакс" през 1995 г. Финалист за КНК през 1996 г. с "Рапид".

Има 174 мача и 21 гола в "А" група.

Играе за националния отбор на България от 1988 до 1998 г. (77 мача и 6 гола), взима четвърто място с него на световното Първенство по футбол в САЩ през 1994 (в 6 мача), играе също така на европейското Първенство по футбол в Англия през 1996 (в 3 мача), а с негов великолепен гол във вратата на Русия България се класира и за световното Първенство във Франция през 1998 (играе в 3 мача).

След приключване на кариерата си започна изграждането на верига бензиностанции на австрийската фирма "Аванти" в Северна България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До 41Ти да не си живял в някаква паралелна реалност?за световното в САШ ни класираха двата гола на Емо Костадинов на Парк де пренс, за световното във Франция - гола на Трифон Иванов (бог да го прости) срещу Русия?Какъв пълнеж? Тогава имахме отбор а не само Стоичков, който също е велик футболист.
38
5
 
6
 
! Отговори
Алекс 1 преди 8 години
Не е подходящ цинизмът и жестокосърдечието на някои от нас.Ако са гледали мачовете с Трифон Иванов, по време на Световното, в Щатите, може-би по друг начин щяха да мислят. Отиде си един българин, отиде си част от славата на България!За това тъжа. Ако не можете, поне млъкнете пред душата на тоя МЪЖ! Защото: той беше и си остава истински, неподправен, завладяващ!
37
6
 
10
 
! Отговори
Кк преди 8 години
Колко нещстни хора си избиват комплексите под всяка статия ... Това е тяхното наказание : да са нищо и никой ! Трифон беше ВЕЛИКАН
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хайде да спрете да опявате и да славословите че ставате досадни.В Пакистан търсят оплаквачки. Има свободни места.Айде юруш на маслините че не остана.
35
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина "трИперИшИ".Като се покажеше на терена и майките го сочеха с пръст на децата си и ги плашеха че ако не слушат ще ги дадат на този брадатия.Ако не съм бил съвременник на онова време ще си помисля че този е бил кой знае какъв футболист но истината е че тогава имаше един Стоичков и другото беше пълнеж.Няма ли го Ицата .............ПАДАМЕ задължително.Извадят ли го Ицата..........умира шанса да вкараме гол.Ето това е истината.А иначе Туньо си е един нормален и добър човек, леко наивен
34
8
 
14
 
! Отговори
Huko5 преди 8 години
леле, като чета какви хора има тук... Един добър, свестен човек си отиде. Човек, който до припадък се раздаваше за родината си на терена. И няколко *** тук, се правят на оригинални и го усмиват? Ооох, бедна (на човешки материал) Бългaрио... :(
33
17
 
8
 
! Отговори
Героят наш е той! преди 8 години
Какви герои е раждала,продължава да ражда и евентуално ще ражда българската майка юнашка!Като Трифон Иванов например!Не човек,а герой!Само истински герой може да малтретира непрекъснато 90 минути мегагении като Будиста и онзи да вкара само два гола на Перукан бре!Само три дни по-късно героя излезе напълно трезвен в малкия финал и по геройски издържа цели 45 минути преди да поиска от Мировянския стратег геройската си смяна!А как красиво и по геройски си заби геройската глава в тревата при гола!!!
32
14
 
5
 
! Отговори
Айде Туньо!!! преди 8 години
Велик си Туньо,велик!Цяла Европа и една пета от Света трепереше от теб и ти се възхищаваше едновременно бре!То бива бива спортсмен и красавец,ама твоето си беше прекалено!Един фаул на десет мача я направиш а я не!Коректен до безкрайност и ако играеше във Висшата лига досега с титлата Сър да те бяха удостоили бре!Пример за всеобщо подражание и преклонение си ти!И режимлия голям-не пие и не пуши!Само дето на 13 юли онази година Будиста взе че вкара на Анжело Перуци само два гола,ама нищо бре!Ура!!
31
7
 
14
 
! Отговори
Цоно Прасето преди 8 години
Ненавиждам българския футбол, обаче Трифон наистина ще остане в сърцето ми като единствената положителна следа. Честит имен ден и благодаря!
30
11
 
8
 
! Отговори
дядо Муньо преди 8 години
Тридневен траур за Туньо и по една тройна ракия за Бог да прости. Туньо, Туньо, разплака дядо си ***...
29
9
 
18
 
! Отговори
светлана преди 8 години
Поклон!Светла му памет! Незабравим!
28
8
 
27
 
! Отговори
23 преди 8 години
Трифоне, благодаря! Почивай в мир!
27
8
 
3
 
! Отговори
ААА преди 8 години
***/20St3rfмИР НА ПРАХА МУ
26
10
 
37
 
! Отговори
най-сърцатият преди 8 години
Най-сърцатият и най-обичаният (от феновете на всички бг отбори) от поколението САЩ 94! Скромен като човек, но всеотдаен професионалист и страшилище за всички нападатели-топката минаваше човека не! Почивай в мир Бате Туньо!
25
11
 
36
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Трифон и той правен по времето на Бай Тодор...Един от хората който подари много радост през 94...Жалко...
24
12
 
82
 
! Отговори
Бат Минко преди 8 години
На Трифон искам да кажа че всички българи го обичаме и ще го помним.Благодаря за чудесните мигове на стадиона благодаря за САЩ 94.Голям човек и спортист Бог да го прости
23
10
 
65
 
! Отговори
от Ловеч преди 8 години
Един велик българин си отиде, Вечна му памет. Почивай в мир Туньо.
22
10
 
131
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Днешните гелосани ритнитопковци само могат да си мечтаят за такава народна любов, каквато имаше, има и ще продължава да има към Туньо. Факт !
21
167
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Посредствен , като футболист и доста слаб като човек .
20
11
 
88
 
! Отговори
Батюшката преди 8 години
Благодарим и почивай в мир, Трифоне !!!

Спонсорирани публикации