Шампионът ни от Сибир: Повтарях си, че ми е топло...

Не чувствах болка заради адреналина, каза Петър Стойчев
15 мар 2016 12:00,
10
Шампионът ни от Сибир: Повтарях си, че ми е топло...
Снимка: архив Reuters

"Повтарях си, че ми е топло, много ми е топло... само положителни думи, за да продължа". Това е част от тактиката, с която шампионът ни Петър Стойчев грабва световната титла по плуване в студени води. Българинът се пребори за нея насред Сибир в неделя.

Днес Петър Стойчев разказа, че състезателите всъщност случили на хубаво време – сутрин било около минус 15, но през деня, благодарение на слънцето, ставало около минус 7, минус 5 градуса. Дни преди състезанието температурите паднали до минус 30, минус 40 градуса, разказа шампионът ни пред bTV.

Той разкри и други подробности. Имповизираният басейн всъщност бил замръзнала река, ледът по която бил разбит за състезанието. Плувците се състезавали в коритото на реката, а ледът по нея бил дебел между 80 см и 1,10 метра.

"На дъното на басейна има поставена специална мрежа, за да не мине някой от плувците под леда. Има водолази, мобилни сауни, които са на разположение. Медицинският контрол е на много високо ниво", обясни Стойчев.

Той разказа, че когато излязъл от басейна, не чувствал ръцете и краката си в първите минути. "Това се случва на всички. След като излезеш от водата губиш и равновесие. Нямаш представа какво става", обясни още плувецът.

Сподели, че това е третото му плуване в студени води и може да се каже, че е нещо ново за него. За успеха си шампионът благодари на държавата и на спортното министерство за възможността да ползва държавна база. Помагали му и преподаватели и психолози от НСА.

Иначе Стойчев тренирал в нормална вода и се надявал на психологическата настройка за студа.

"Всеки ден отделях определено време, за да свикна с тази идея", каза той. Плувецът обясни, че по време на плуването не чувствал болка от студа, вероятно заради адреналина.

В същото време той разказа как след първите 300 метра усетил, че не може да си затвори устата от студ и в нея започнала да влиза вода.

"Повтарях си, че ми е топло, много ми е топло, само положителни думи, за да продължа. Има състезатели, които тръгват с кроу, но минават на брус, защото реално не могат да контролират нещата", разказа още българинът.

Той призна, че организаторите са били изненадани от доброто му представяне и не скри надеждата си, че един ден и в България може да се проведе подобно състезание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Браво,открил си начина!И аз така си казвам-много ми е добре,заплатата ми е много голяма,бензина ми е много евтин,Нашите управляващи са истински патриоти,..............
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така са истинските спортисти ,а не като някои примадони по тенис кортовете!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Железен!Изумителна е силата на човешката воля.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3съзтезателна
4
0
 
11
 
! Отговори
da преди 8 години
евала пешо, размазал си ги на техен терен
3
0
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Браво на адаша!А иначе - спомних си за един древен виц за йогата Жое Клемендоре, който гостуваше по едно време у нас.Излязъл да спи гол на балкона при -20 градуса. На сутринта го намерили мъртъв.Аутопсията показала, че е починал от ТОПЛИНЕН УДАР.Така че внимателно със самовнушенията :)
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakva e ideata ?
1
0
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Брррррррр.........Иначе браво:-)