Габриела Петрова дала положителен тест за допинг

Спортист №1 на България уличена в употребата на мелдоний
Обновена: 27 мар 2016 20:30 | 27 мар 2016 20:01, Веселина Йорданова
47
Габриела Петрова дала положителен тест за допинг
Снимка: архив, БулФото

Състезателката на троен скок Габриела Петрова е дала положителен тест за допинг, съобщава БНТ.

Мениджърът на атлетката Веница Атнасова е потвърдила, че Петрова е уличена в употреба на мелдоний.

Още по темата
Спортист №1 на България за 2015 година е дала положителен тест при извънсъстезателна проверка в България на 6 февруари.

Петрова е отказала отварянето на „Б“-пробата си и чака генерално решение по въпроса с мелдония от Световната антидопингова агенция. Тя не е със спрени състезателни права. Случаят се изяснява.

Габриела Петрова спечели през 2015 година сребърен медал от Европейското първенство в зала в Прага. На световното първенство на открито в Пекин остана четвърта.

Мелдоният привлече вниманието около положителната проба на тенисистката Мария Шарапова. Рускинята каза, че от десет години е ползвала лекарството "Милдронат" (търговското име на мелдония).

Наскоро излезе информация и че една от най-титулуваните ни параолимпийки Стела Енева е дала положителна допинг проба.

По случая на световната шампионка в мятането на диск и вицешампионка в тласкането на гюле от първенството по лека атлетика за хора с увреждания тече процедура на разследване на пробата.

Според информацията Енева е дала положителната проба по време на шампионата в Доха в края на октомври.

Медикаментът не е регистриран за продажба в България и се ползва предимно в държавите от бившия Съветски съюз.

Веществото е създадено в Латвия през 70-те години на миналия век. Специалистите твърдят, че то помага за по-голямата издръжливост и по-бързото възстановяване на спортистите.

Ако се докаже, че мелдоният се изчиства по-дълго време и следите от него остават няколко месеца, вероятно ще се пледира за по-меки наказания за всички хванати в началото на 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
17
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Еееех боже......нали беше българин. Сега остава и Владислав Стоянов да даде положителна проба, че Роналдо да се смее а ние да ревем.........мъкааааа.......мъка българска
12
6
 
14
 
! Отговори
Зомбайо преди 8 години
Момичето не е виновно за нощо. Системата прецаква всичките ни спортисти.
11
0
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 11Не дей бара Надал! Този човек е последният, който може да взима химия.Докарва го само от банани.
10
1
 
23
 
! Отговори
me преди 8 години
И да не би да мислите, че от асоциацията случааайно са октрили за мелдония преди 5 месеца. Знаели са години наред. Но им е било изгодно да си траят. Сега вече не им е изгодно и са решили да го ползват като оръжие. Разработено е 70те години, Шарапова го е взимала 10 години. И те видиш ли сега разбират. Пък Надал се отказал от мач, защото не се чувства добре. Тц тц тц. Всички се късат да зобят, вие тука се правите на невинни.
9
1
 
9
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Не съм я чувала
8
0
 
33
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Трябва пълна амнистия специално за мелдония , ако си го взел 30 декември 2015 , може да ти вземат проба на 2 януари и гърмиш. Субстанцията е забранена от 1 януари и се ползва главно от състезатели от Източна Европа и Русия. А , когато хванат мутанта Серина Уилямс , тогава ще повярвам ,че всичко е честно.
7
3
 
31
 
! Отговори
me преди 8 години
П.С. Вижте уикипедията на Майкъл Фелпс. Това са 22 медала, 18 златни, от които 11 лични! И е рекордьор в 5 РАЗЛИЧНИ дисциплини. Сериозно ли мислите, че някой може да плува толкова? Или взима нещо, което все още не е в списъка с допинга или майка му (или баща му) е aкула. Или пък има гени на супер-герой. Нямам представа. Но никой не може да бъде толкова добър плувец. Но докато допинга е под радара, няма как да го хванат, нали? С Мелдония, заради войната срещу русия, ще изгърмят бая хора.
6
0
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
дo 4 Много точно казано, човече! И сълзите на Маша го допълват това твое мнение.
5
17
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Ако се докаже нека върне всички заплати и награди, които е вземала досега!!!
4
6
 
32
 
! Отговори
me преди 8 години
Ей, къде са хейтърите от статията за Шарапова? Или нашият казус е по-различен от нейния? Не е. Приемете го, спортистите имат нужда от химия, защото просто няма друг начин да се възстановят от огромните натоварвания, на които подлагат телата си. Говорим за години (обикновено десетилетия) на екстремно натоварване, диети и травми. Химията им е нужно. И на руснаци и на американци и на българи. Но понеже силата е в ръцете на американците, тях никога не ги хващат. Спортът отдавна не е просто спорт.
3
1
 
3
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Не се знае какво ще решат от ВАДА , не са и спрени състезателните права.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Млдоният им е проблема на тия...хванаха Маша с него сега и нашето момиче, а това е безобидно съединение за организма впрочем. Нямам думи! А Кличко, Роналдо, Меси.... с какво се стимулират, а?
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личи ти, Габриело.