Боян ще се оправи! Съжителствал е със Смъртта

Алпинистът ще пребори съдбата за пореден път
24 авг 2016 12:44, Веселин Коларов
44
Боян ще се оправи! Съжителствал е със Смъртта
Снимка: архив, Bulphoto

Още преди началото на Олимпиадата, без значение от представянето на българите в Рио и без значение от резултатите на останалите състезания до декември, бях твърдо решил за кого да гласувам за Спортист на годината.

Този човек се казва Боян Петров. Един истински герой, достоен за възхищение и пример не само на подрастващите, но и на възрастните.

Още по темата

Вчера алпинистът беше застигнат от голяма трагедия. Поредната през живота му. Той и екозащитникът Андрей Ковачев бяха премазани от румънска шофьорка, докато правели проучвания в Кресненското дефиле.

Ковачев е вън от опасност за живота, но състоянието на Боян Петров остава тежко, макар и стабилизирано. Има множество фрактури, включително черепна, има и травма на белия дроб. В момента е на командно дишане.

Но бъдете сигурни, че Боян Петров не само ще се възстанови, но и ще продължи да изкачва осемхилядници без помощта на кислородни маски и шерпи.

Боян Петров многократно се е доказал като изключителен боец. Повече от вас сигурно знаят, че е диабетик, но това не го спира да развява българския флаг на най-опасните и смъртоносни върхове на планетата, сред които К2 и Нанга Парбат. Но малцина от вас сигурно са на наясно, че той два пъти (!) е преборвал рака!

Открит му е злокачествен тумор на окото, после в тестисите. Но той се е преборил. После му откриват и диабета.

"Е, какво е това диабет. Та то не е никак страшно в сравнение с рака", каза алпинистът в едно интервю. Думи, които може да изрече единствено силният човек.

Боян Петров много пъти е съжителствал със смъртта, както обича да казва той по пътя към върховете. Но тя не дебне само там, дебне навсякъде. И виждате колко пъти я е преборвал. Бъдете сигурни, ще успее отново! Знаете ли защо? Защото има цел, която е неизпълнена, за която да живее. Изкачил е осем осемхилядника, остават му още шест.

А когато човек има цел, когато има за какво да се бори, за какво да живее, когато не се предава и пред най-големите трудности, няма невъзможни неща! Боян Петров многократно е доказал, че няма невъзможни неща за него. И ще се оправи и напук на съдбата и ще покори всички осемхилядници!

Спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Снощи чух по новините, че е излязъл от кома и вече диша самостоятелно... пишете нещо повече, как е в момента?
34
0
 
1
 
! Отговори
bros преди 7 години
*Боян
33
1
 
2
 
! Отговори
bros преди 7 години
Бян е много позитивен и стабилен човек. Вярвам че и това ще пребори, за алпиниста счупенте кокали са като престой в санаториум
32
1
 
6
 
! Отговори
Елби преди 7 години
Браво! Истината е, че няма невъзможни неща и Боян е живото доказателство, че пред силният и борбен дух няма непреодолими препятствия. Щеше да е много нелепо да загуби живота си в този пътен инцидент. Ама да им се чуди човек с кой акъл са тръгнали пеша в този опасен участък, където стават катастрофи почти всеки ден.
31
1
 
9
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Според мен шофьорката няма толкова вина колкото Андрей Ковачев, който не е взел никакви предпазни мерки, когато е отишъл с Боян там. Гледах кадри от мястото на инцидента. Той се е случил точно на завой, в който няма добра видимост. От двете страни на пътя няма и къде да се ходи пеш. Защо въпросният еколог Ковачев не е обезопасил мястото предварително? След като са работили по проект означава, че са имали възможност да поискат от общината за няколко часа движението да бъде отбито в едната лента и
30
1
 
6
 
! Отговори
Илия преди 7 години
Дано се оправи, но се вижда се нуждата от магистрала там, много инциденти стават, а срещу нови път действат доста интереси, включително са активирани и зелените, а пътищата са основни артерии на икономиката.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не познавате този прекрасен човек, не пишете глупости. Дай Боже да се оправи !
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е да съжителстваш със смъртта в планината, друго е да живееш между хората!
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Пламен 19 - в Румъния съдът е справедлив и наш Боянчо може да го отнесе, дет' ми се шматка по пътя все едно е по Хималай-планина!
26
1
 
7
 
! Отговори
Ти преди 7 години
До аз, 1. Не знам дали ти е известно, но Боян е първо биолог, а след това алпинист. 2. Боян за разлика от теб, знае че всичко на този свят е свързано и е важно дали ще има бубулечки, змии и паяци, а не само дебели пачи, возещи се в джипове. 3. Боян го спонсорират фирмата Лили, производител на инсулин и още много фирми за екипировка и снимачна техника, а не екоорганизации. 4. Ти ако беше като Боян, нямаше да пишеш такива глупости по форумите
25
35
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
Боянчо се е продал на екоорганизациите рекетиращи всякакви инвеститори. Със същите пари обикаля света, че е ламнал и да изкачи всички 8-хилядници.. не, че е лошо човек да преследва мечтите си.
24
1
 
9
 
! Отговори
Суеверников преди 7 години
До i'mАвторът е имал в предвид, че след като е "съжителствал" със Смъртта са изградили приятелство и тя няма да го закача.Удивен съм на списващи, които не "саферят" българското суеверие, което изрично казва:"НЕ КАЗВАЙ ХОП, ПРЕДИ ДА СИ ПРЕСКОЧИЛ ТРАПА".Недопустимо е "бъзик" с такива неща...Апропо: не подценявайте РАКА-ако някой наистина го е преборил, то той е бъдещ Нобелов лауреат(прочетете какво казва един от откривателите на СПИНа).Статии(мнения) на ангро...
23
1
 
13
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 7 години
До неразбралите - заглавието е плод на надеждите и на вярванията на авторът и. не на лекарска констатация. Така че не е ясен, какъв ще бъде изхода на пострадалият. Надявам се да се оправи.
22
0
 
11
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Само не разбрах, заглавието на статията е следствие от някакви прогнози на лекуващите го лекари или е резултат от желанието ни да се оправи? Заглавието остава впечатление, че страва дума за лекарска прогноза, а съдържанието на статията остава впечатление, че това е просто мечта/така ни се иска да стане...
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голям пичага
20
2
 
35
 
! Отговори
8 преди 7 години
БОГ ДА Е С НЕГО!ОТ СЪРЦЕ ПОЖЕЛАВАМ ТОЗИ ГОЛЯМ БЪЛГАРИН ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ!
19
2
 
36
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Искрено му пожелавам не само да оцелее - но и да се възстанови така, че да изпълни мечтата си да качи всички осемхилядници по неговия си начин - без шерпи и без кислород. Заслужава го!Бояне, с теб сме! Не заслужаваше случилото се, но заслужаваш подкрепата ни!
18
1
 
38
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Не познавам Боян, но от интервютата и статиите, които съм чел, оставам с впечатлението че е един борбен, земен, целеустремен и много позитивен човек. Мъже като него трябва да бъдат давани за пример! Желая му бързо оздравяване, гордея се че е българин!
17
3
 
31
 
! Отговори
Dean преди 7 години
Много голям Човек!!! Стискам му палци да се възстанови бързо и да продължи да покорява върхове!
16
3
 
17
 
! Отговори
До Пламен преди 7 години
В Румъния съдиите са безпощадни! Може даже да е по-добре там да я съдят.

Спонсорирани публикации