UEFA бетонира великите сили във футбола в ШЛ

Въвеждат квоти по държави, половината ще са ясни без плейофи
26 авг 2016 14:37,
25
UEFA бетонира великите сили във футбола в ШЛ
Снимка: архив, Ройтерс

Промените във формата на Шампионската лига от сезон 2018/19 вече са факт, след като бяха публикувани на сайта на UEFA. Както се очакваше, те облагодетелстват изцяло клубовете от четирите водещи първенства в Европа.

Занапред Испания, Германия, Англия и Италия ще имат по четири гарантирани места директно в груповата фаза на турнира. При сегашната схема четвъртият представител на първите три държави трябва да премине през плейофите, докато Серия "А" има само два сигурни тима, съобщи bTV.

Така на практика четирите страни ще излъчват половината участници в групите. А битката за останалите 16 позиции ще бъде свирепа, особено за тимовете от държави като България.

Сред останалите нововъведения е гарантираното място в групите на победителя от Лига Европа, който сега минава през плейофи. Освен това ще се взема предвид единствено клубният, а не националния коефициент (освен в случаите, когато разликата е по-голяма от 20% в полза на националния).

От значение ще се окажат и историческите успехи, които ще бъдат калкулирани към коефициента - ще се добавят точки при спечелени титли в миналото. Финансовите бонуси за отборите ще скочат значително - както в Шампионската лига, така и в Лига Европа.

Планира се и нещо революционно - определени клубове с глобално влияние и огромна фенска маса също да получават гарантирано място. Точната формула обаче ще бъде дискусирана през следващите седмици. Колоси като "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Интер" и "Милан" например няма да участват в настоящото издание на надпреварата, след като се представиха слабо във вътрешните си първенства през изминалия сезон.

Очаква се детайлите да станат ясни в средата на септември. Със споразумението се слага край на заплахите на грандовете да се отцепят в собствена лига. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Шампионска лигаUEFA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Това се прави с цел че на пример Лудогорец в груповата фаза ще вземе колкото Реал Мадрид или друг гранд .Разбирасе грандовете калкулират значително повече приходи от тв права и прочее за УЕФА отколкото по малките тимове.Разбирасе гаранирано участие ще има и за шампионите на Франция ,Португалия и Русия .Клубове като Лудогорец ще трябва да се бият за останалите 10-тина места но пък приходите ще са значително по високи .Влизането в групите ще е по трудно но пък излизането им по лесно.
19
2
 
6
 
! Отговори
mr.twitter преди 7 години
Предлагам държавите от Централна и Източна Европа да обявим бойкот след това скандално решение на UEFA и да си направим наша версия на ШЛ в която да участват САМО ШАМПИОНИТЕ на всички държави от Централна и Източна Европа!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости. Какво е това 4 отбора от едно първенство. Защо се казва шампионска лига? Да нямат 4 шампиона англетата или жабарите?Участва само шампиона и толкова.
17
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Аз пък викам да няма нагласени жребии, да може да се паднат Реал и Барса в една група или Юнайтед и Сити. След като искат да са винаги вътре да не ги разминават едни с други. Всички големи отбори в една урна. Малките да са в 3-та и 4-та , но първите две да се теглят от една обща урна и да няма наши и ваши. Тогава ще има смисъл от тия големи тежкари в шампионска лига. А не да ми ги бутат да играят с брюж бате борисов и лудогорец
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен пък ми втръсна да гледам едни и същи да ритат топка постоянно. Като има някой ново отборче е далеч по-интересно. Така се убива интереса на зрителя. Как точно планират да увеличат зрителите, не става много ясно.
15
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Трябва да се премине към швейцарска система с всичките 48 отбора в 8 или евентуално 10 кръга - така случайностите се свеждат до минимум както и уговорените мачове - всеки играе срещу преките конкуренти с еднакъв или близък брой точки. Единствения недостатък на швейцарската система е големият брой срещи - 160 при 8 кръга и 200 при 10, но се компенсира напълно от предимствата.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най важно е да има платежоспособни отбори , с платежоспособна публика.Така че хората просто са направили селекция на тези които носят печалба и тези които не носят, все пак тези турнири се правят за да се печелят пари а не да се провери кой колко е силен в футбола.
13
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Loserpool пак няма да може да се класира :-)
12
1
 
15
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
Момчета нали се сещате, че предложението останалите 47 държави да се отделим в отделна лига няма да стане, защото в останалите 15 места (нали 1 е и за победителя в ЛЕ) 10 ще са гарантирани за шампионите на Холандия, Франция, Турция, Португалия, Русия, че и зашършилите на втори места в тези лиги ще си получат правото да играят в последната пресявка, т.е реално остават 2-3 места за останалите 42 държави. Пълна идиотия.
11
1
 
16
 
! Отговори
До ZOO YORK преди 7 години
Викаш важно е да няма в Шампионската лига "някой промъкнал се от България"?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен правилно решение, националните федерации и клубовете трябва да се стремят да създават по-силни първенства, а не да се занимават с търговия на футболисти и залагания, щото вижте у нас какво се получава
9
1
 
28
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Скоро ще се наложи 47-те ощетени европейски първенства да направят бойкот на така фалшифицираната "Шампионска" лига,за да помисли УЕФА кой й е по-ценен: 4-те първенства с пари или идеята,че в която и да е шампионска лига по света трябва да участват САМО шампиони и НИКАКВИ подгласници,нито да има гарантирани права за бившите!
8
1
 
26
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Така доскорошната "Шампионска" лига се превръща в една регионална европейска лига,затова нека отборите от 4-те облагодетелствани страни да играят помежду си когато и колкото поискат,а ние от останалите европейски държави да си направим отделна,но този път ИСТИНСКА шампионска лига,в която да участват САМО шампиони и никакви подгласници! Предложението е направено от Българин- остава другите 47 европейски държави да се присъединят към него!
7
2
 
20
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Напълно съм съгласен с Бай Иван. Уефа се опитва да задържи големите отбори...няма и как да е иначе. въпреки всичко предполагам, че до 10 год , те все пак ще си направят тяхна лига и ще се върнат годините 80-90...12-16 най-добрите отбора в Европа..и Купа на Уеаф, КНК и т.н
6
1
 
41
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Парички, парички, парички. Крайно време е в спорта да се направят радикални промени, не само във футбола. Комерсализацията на спорта го убива. Едно от най-силните първенства в Еврпа (английското) е с най-лошото представяне в ШЛ. Не знам за футболните фенове тук, но аз се пренаситих от футбол и когато гледам мач след 2 дни съм го забравил. Помня по-добре сблъсъци от '90-те отколкото миналогодишния формат на ШЛ.
5
39
 
10
 
! Отговори
Zoo York преди 7 години
Супер!!' Това си е турнир на богатите. Точка. МнОог, ама много по - добре да гледам Милан - Ман Ю от колкото Бате, Беюж и някой промъкнал се от България. Браво. Това трябваше много отдавна да се направи !!!
4
9
 
11
 
! Отговори
ККК преди 7 години
До ФАЩ АКБАРае и в шампионската ли видехте дългата ръка на САМ ? психоболни руски ***
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре си беше с двете групови фази преди. Страхотни сблъсъци се получаваха и пак оставаха най-добрите отбори.
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% от тея отбори , които играят от 10 години не са ставали шампоини на страните си, но играят в шампионска лига. Шашава работа.
1
10
 
31
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
Гарантирано от Запада ! Евро-гей-ФАЩ стандарти! нищо ,че от "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Интер" и "Милан" нищо не става!