Саакашвили ще бори корупцията с нова партия в Украйна

Бившият президент се похвали с клипче с Тръмп
11 ное 2016 21:11,
21
Саакашвили ще бори корупцията с нова партия в Украйна
Снимка: Reuters, архив

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили заяви днес, че ще създаде нова политическа партия в Украйна, за да се бори с корупцията, предадоха Франс прес и Ройтерс. В понеделник Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеска област и обвини украинския президент Петро Порошенко, че саботира опитите му за реформи.

Бившият грузински президент предприе строги мерки за борба с корупцията в страната си по време на мандата си от 2004 г. до 2013 г., припомня Ройтерс. Според политическите му съюзници заради многократните си критики към властите в Киев той е станал мишена във вътрешните политически борби, пише БТА.

На пресконференция в Киев Саакашвили показа стар запис на своя среща в Ню Йорк с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. На нея тогавашният бизнес магнат хвали грузинеца, че е образец за реформатор.

Саакашвили взе украинско гражданство, за да може да заеме губернаторския пост в Одеса.

Днес той заяви, че ще се опита да предизвика предсрочни избори възможно най-скоро и с мирни средства. "Нашата цел е да сменим сегашния така наречен политически елит",каза той. "Основната цел е да включим в политиката хора, които са готови да работят за страната, а не за клана си, джоба си или за олигархична група".

"Порошенко имаше възможност да ме използва за добра кауза, за да направим реформи. Но отсега нататък искам да помагам на Украйна без помощта на Порошенко", заяви бившият грузински президент, цитиран от АФП. Следващите парламентарни избори в Украйна се очакват през 2019 година.

Саакашвили е заклет противник на руското влияние. Той е един от няколкото чуждестранни политици и експерти, получили ключови постове от прозападните власти в Киев, след като президентът Виктор Янукович напусна поста си след масови улични протести. Целта на тези назначения бе да се премахне дълбоко вкоренената корупция и да се подобри прозрачността в страна, която страда от връзкарство, икономически злоупотреби и сепаратистката война в Източна Украйна. Много от назначените по-късно подадоха оставка или бяха уволнени, а разочарованието от темпото на реформите се засили, отбелязва Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вече не носи вратовръзки, изял ги всичките
16
2
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Украйна е не по бедна или слабо развита от България.А там се води война.За разлика от нас там хората са обединени от национална кауза,а ния от злоба и завист.
15
2
 
11
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Украинците са най прости..това е 100%!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тлъста гнусна *** мишка!С камъни го прогониха!Изпълзя пак -фашистите го направиха губернатор на Одеса.Вижте му изражението - като див звяр!
13
1
 
11
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
Украйна и Грузия нямат ли договор за предаване на престъпници
12
1
 
13
 
! Отговори
ГРУЗИЯ ! преди 7 години
Да отиде в Грузия да види държава без корупция !!!
11
1
 
26
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
този убиец на 8 август с помоща на сащ колко хора уби путин не им прости да е жив и здрав путин да ги смачка такива продажници прошка няма
10
1
 
21
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
янукович напуснал поста си като президент колко е нахален лъжец. тоя е *** на сащ иска президенско кресло гладна кокошка просо сънува
9
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саата е джелезен, разказа играта на руската мафия в Одеска област
8
4
 
29
 
! Отговори
връзкояд преди 7 години
Колко ли украинци ще гласуват за грузинец , при положение ,че беше изгонен със шутове от родината си заради предателство към държавата- тоя тотално изперка .Само след предстоящият му провал в Украйна ,да не го командироват в България да помага на Боко с реформите - смех голям .
7
1
 
17
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
***!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ще се "мята" ли пак на руснаците като предния път? Да не се налага ЦРУ по спешност да му вадят молдовско гражданство...
5
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Лаиното все отгоре ще изплува.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новия човек нашия ЦРУ в Украйна.
3
1
 
19
 
! Отговори
рИформа преди 7 години
и ние сме тръгнали да се оплакваме, то цялата планета изкукала
2
1
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Крайно време е хохлите да го проводят в Грузия там много ще му се израдват даже и вратовръзка ще му нахлузят.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте на мушмурока няколко вратовръзки, ще му трябват.

Спонсорирани публикации