Националите по шотокан карате-до се готвят за медали на европейското в Сърбия

Българските каратеки проведоха ежегодния си спортен лагер в Банско
26 апр 2017 11:20, Александър Попов
1
Националите по шотокан карате-до се готвят за медали на европейското в Сърбия
Снимка: Федерация по шотокан карате-до

В зимния ни курорт Банско се проведе подготовка за предстоящото европейско първенство по Шотокан Карте – До, което тази година ще се състои от 5 до 7 май в град Суботица, Сърбия. Както обикновенно, паралелно с първенството ще се проведе и Европейска Кохай Купа.

Под ръководството на президента на федерацията Александър Славков и националния треньор Димитър Тодоранов, националите ни проведоха двуразови интензивни тренировки.

На този подготвителен лагер бяха присъединени няколко нови попълнения от младежите, като 19-годишният Илиан Илиев, който грабвайки призовото място в тежка категория на тазгодишното републиканско първенство доказа, че е готов за подготовка с националния отбор.

Тази година ръководството на БФШК реши да подходи с по-голямо внимание не само към мотивационната и физическа подготовка на състезателите, но и към храненето и възстановителния процес, както и към проследяването на физиологичните им параметри.

За тази цел националите ни бяха поверени в ръцете на консултантите по хранене Рени Иванова и Габриела Малкочева, които като сътрудници на една от най-големите компании в света за здравословно хранене, създадоха за всеки спортист индивидуална програма с персонална дозировка на хранителни добавки.

Само за месец в процеса на подготовка каратеките ни преминаха 3 пъти тестове с апарат „Танита“ за проверка на техните показатели. По време на спортния лагер за подготовка за европейското първенство, националния ни отбор по Шотокан Карате-До премина и през още едно не по-малко важно изследване.

По поръчка на Българска Федерация Шотокан Карате-До беше проведено биохимично функционално изследване, което анализира специфичното натоварване и възстановяване по време на срещите по карате. За първи път такова проучване беше направено през 2015 година, което към днешна дата прерастна в значим научен проект.

Изследването беше извършено от д-р Любомир Петров - главен асистент в катедра „Физиология и биохимия“ в Национална Спортна Академия, съвместно с гл. асистент Радослав Пенов също от НСА, който е национален състезател и преподавател по Шотокан Карате-До.

Специфичното проучване представлява определяне на концентрацията на млечната киселина (лактат) в капилярна кръв взета от ухото с помощта на електрохимичен апарат. Тестовете се провеждат преди и след импровизирани срещи–двубои, с цел пресъздаване състоянието на каратеките по време на натоварване при състезание.

"За нас като отбор е истинско предизвикателство да не приемаме успехите през последните пет години като даденост. Истински важно в спорта е човек да осъзнава, че винаги има накъде да се развива и учи. Точно тук се крие и истинското изпитание – да надградим върху всичко, което сме постигнали до момента и на всяко следващо състезание да бъдем не само над противниците си, но и да бъдем една по-добра, по-усъвършенствана версия на самите себе си като спортисти. И на успеха и на неуспеха трябда да се гледа по един начин, да се търси вдъхновение за градивност от всяка ситуация", коментира треньора Димитър Тодоранов.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
samo s vinkela преди 1 година
Lopata gere i vinkel mavashi i leka nosht