Националите по шотокан карате-до се готвят за медали на европейското в Сърбия

Българските каратеки проведоха ежегодния си спортен лагер в Банско
26 апр 2017 11:20, Александър Попов
1
Националите по шотокан карате-до се готвят за медали на европейското в Сърбия
Снимка: Федерация по шотокан карате-до

В зимния ни курорт Банско се проведе подготовка за предстоящото европейско първенство по Шотокан Карте – До, което тази година ще се състои от 5 до 7 май в град Суботица, Сърбия. Както обикновенно, паралелно с първенството ще се проведе и Европейска Кохай Купа.

Под ръководството на президента на федерацията Александър Славков и националния треньор Димитър Тодоранов, националите ни проведоха двуразови интензивни тренировки.

На този подготвителен лагер бяха присъединени няколко нови попълнения от младежите, като 19-годишният Илиан Илиев, който грабвайки призовото място в тежка категория на тазгодишното републиканско първенство доказа, че е готов за подготовка с националния отбор.

Тази година ръководството на БФШК реши да подходи с по-голямо внимание не само към мотивационната и физическа подготовка на състезателите, но и към храненето и възстановителния процес, както и към проследяването на физиологичните им параметри.

За тази цел националите ни бяха поверени в ръцете на консултантите по хранене Рени Иванова и Габриела Малкочева, които като сътрудници на една от най-големите компании в света за здравословно хранене, създадоха за всеки спортист индивидуална програма с персонална дозировка на хранителни добавки.

Само за месец в процеса на подготовка каратеките ни преминаха 3 пъти тестове с апарат „Танита“ за проверка на техните показатели. По време на спортния лагер за подготовка за европейското първенство, националния ни отбор по Шотокан Карате-До премина и през още едно не по-малко важно изследване.

По поръчка на Българска Федерация Шотокан Карате-До беше проведено биохимично функционално изследване, което анализира специфичното натоварване и възстановяване по време на срещите по карате. За първи път такова проучване беше направено през 2015 година, което към днешна дата прерастна в значим научен проект.

Изследването беше извършено от д-р Любомир Петров - главен асистент в катедра „Физиология и биохимия“ в Национална Спортна Академия, съвместно с гл. асистент Радослав Пенов също от НСА, който е национален състезател и преподавател по Шотокан Карате-До.

Специфичното проучване представлява определяне на концентрацията на млечната киселина (лактат) в капилярна кръв взета от ухото с помощта на електрохимичен апарат. Тестовете се провеждат преди и след импровизирани срещи–двубои, с цел пресъздаване състоянието на каратеките по време на натоварване при състезание.

"За нас като отбор е истинско предизвикателство да не приемаме успехите през последните пет години като даденост. Истински важно в спорта е човек да осъзнава, че винаги има накъде да се развива и учи. Точно тук се крие и истинското изпитание – да надградим върху всичко, което сме постигнали до момента и на всяко следващо състезание да бъдем не само над противниците си, но и да бъдем една по-добра, по-усъвършенствана версия на самите себе си като спортисти. И на успеха и на неуспеха трябда да се гледа по един начин, да се търси вдъхновение за градивност от всяка ситуация", коментира треньора Димитър Тодоранов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
samo s vinkela преди 6 години
Lopata gere i vinkel mavashi i leka nosht

Спонсорирани публикации