За каузата: 600 км каране, носене и бутане на колело

Борислав Йорданов ще се бори за рекорд по "Ком-Емине"
28 юли 2017 14:52, Александър Попов
2
За каузата: 600 км каране, носене и бутане на колело
Снимка: личен архив

Борислав Йорданов  - рекордьорът с колело по маршрута "Ком-Емине", обяви, че започва своя "Велоносен поход" по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1-ви август, а целите са две - да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът "Ком-Емине" като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти - колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза - разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя "Велоносен поход" Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Освен силна кауза, предизвикателството на Борислав Йорданов дава заявка и за сериозно спортно постижение. 31-годишният колоездач от клуб "Велораптор" заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на "Ком-Емине". Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и "подсече" над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

Настоящият велосипеден рекорд по трасето е на Борислав, който през 2014 г. преминава маршрута "Ком-Емине" без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи.

"През 2014-та година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по "Ком-Емине" има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-та, няма да бъда сам - ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут", разказва Борислав.

Походът, планиран за началото на август, е "велоносен", защото през немалка част от времето велосипедът се "вози" на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане.

Основен организатор и инициатор на "велоносния поход" е създателят на клуб "Велораптор" - Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин "велоносният поход" е много повече от спортно предизвикателство.

"С тази инициатива искаме маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас - карането на велосипед в планината."

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на "велоносния поход", както и още застъпници за своята кауза.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората трябва да осъзнаят ползите от колоезденето и да се създадат повече маршрути сред природата в България.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех!