От европейското по гребане: Пълен комплект медали

И трите ни лодки, участващи на шампионата, спечелиха медали
4 сеп 2017 20:23,
2

България записа голям успех на европейското първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Крушвица (Полша). И трите ни лодки, участващи на шампионата, спечелиха медали.

Борис Йотов стана европейски шампион на скиф при мъжете. Той грабна златния медал с време 7:28.74 минути. Втори завърши Оливер Цайдлер (Германия) с време 7:29.29 минути. Бронзът взе Мариан-Флориан Еначе (Румъния) с време 7:30.89 минути.

Десислава Георгиева завоюва сребърен медал на скиф при жените. Безапелационна шампионка стана Паскал Уолкър (Швейцария) с време 8:17.74 мин. Българската скифьорка завърши втора с време 8:30.76 мин. Бронзът е за Екатерина Питиримова (Русия) с време 8:32.00.

Двойката ни без рулеви Рангел Кацарски и Станимир Халаджов извоюва бронзов медал от европейското. Титлата взеха румънците Тиганеску и Паскари с 07:01.44 минути. Австрийците Валк и Колмайер взеха среброто с 07:09.39. А българите изпревариха лодката на Германия с близо 5 секунди, за да вземат бронза с време 07:16.83 мин.

"Това е голям успех за гребните спортове и българската федерация. В младежите е резервът за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Тези резултати дават вяра в бъдещето – че ще спечелим квоти за игрите в Япония. Още повече, че и трите ни медала са в олимпийски дисциплини. Да вземем 3 медала от едно европейско е отлична новина за спорта ни и много обнадеждаващо за бъдещето", заяви президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

"Отличен успех за Борис Йотов. Поздравявам го за европейската титла. Той се върна в голямото гребане. Вярваме в потенциала му за много големи постижения. Десислава Георгиева възвърна позициите си. След като беше втора на европейско и трета в света при девойките, сега спечели сребърен медал и на европейско първенство до 23 години. Двойката ни без рулеви я сглобихме буквално 20 дни преди първенството. Макар състезателите да са на целогодишна подготовка, не бяха гребали заедно. Макар и събрани в последния момент, Рангел Кацарски и Станимир Халаджов успяха да се преборят, показаха потенциал и взеха медал. Станимир е приет за студент, ще учи "Фармация" в Пловдив. Дано да има и достатъчно време за тренировки, защото двойката ни наистина показа потенциал. Всички наши състезатели се представиха на много добро ниво, въпреки настинки и болки. Пребориха се и със съперниците, и със себе си, което е най-важното. Това европейско първенство ни даде доказателство, че вървим в правилната посока", добави Свилен Нейков.

Борис Йотов бе в дълга почивка, след като взе участие по време на Олимпиадата в Рио 2016, състезавайки се за Азербайджан през последните години. От началото на настоящата година, след като получи права да се състезава за България, той започна подготовка под ръководството на Виктория Грънчова.

Повече подобни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Браво! Очакваме и пълен комплект медали и в спорта със същото име без първите две букви! (Майтап, де! Браво на гребците!)
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО! НА ТАКИВА ДЕЦА НАПРАВИЛИ ПОНЕ НЕЩО ЗА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОЕМА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ!!!А НЕ ДА СЕ ДАВА ПАРАТА НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ЕТНОСИ БЕЗПЛАТНО ДА СЛЕДВАЛИ!