Битката на Наим: Ще издържи трансплантация, но... донор няма

Ердоган в реч: Моля Аллах да се смили над него и да го изцели
29 сеп 2017 10:37,
48
Битката на Наим: Ще издържи трансплантация, но... донор няма
Снимка: архив Reuters

Шампионът Наим Сюлейманоглу продължава битката за живота си. Той е започнал да се храни самостоятелно, организмът му укрепва и би издържал евентуална трансплантация. Подходящ донор на черен дроб обаче няма.

Това стана ясно от изявление на клиниката, в която е настанен 50-годишния щангист. Наим бе приет по спешност там в неделя, след като черният дроб и единият му бъбрек отказали да работят.

Оттогава насам шампионът бе на системи. В началото той бе поставен в медикаментозна кома, от която бе изваден ден по-късно.

Още по темата

Днес вече се храни сам. Изследванията са показали, че организмът му ще издържи евентуалната трансплантация на черен дроб, информира "24 часа".

Все още обаче не е намерен донор. Според медиите в Турция търсенето на такъв обикновено отнема около седмица.

Послание в подкрепа на шампиона вчера направи турският президент Реджеп Ердоган. Той е сред хората, които проявяват най-голямо внимание към тежкото състояние на шампиона. Веднага след като стана ясно, че щангистът е в болница, той изпрати личния си адвокат, за да предложи всякакво съдействие, от каквото има нужда.

Вчера в реч по време на церемония по дипломирането на випуск от полицейската академия в Истанбул, Ердоган напомни, че Наим се нуждае от спешна чернодробна трансплантация.

"Моля Аллах да се смили над Наим и да го изцели", каза турският президент.

Много хора и от България и от Турция са готови да се изследват, за да станат донори, каза преди дни братът на шампиона Мухарем.

Той самият се подложи на изследване, но очевидно досега не е намерена съвместимост.

Наим имал подобна криза и преди две седмици, но лекарите са я овладели. Според медици причини за тежкото състояние на шампиона е употребата на допинг и на алкохол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
15
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Е, то май и бъбрек ще трябва. Абе, ако потърсят малко, ще намерят. Наистина друг е въпроса, дали Наим ще уважи чуждите органи и ще ги пази, демек ще спре да пие. Според мен би следвало да подпише такава декларация, иначе няма донор!
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята логика е, че тази чернодробна недостатъчност (и изобщо всякакво заболяване) ако се дължи на системна употреба на алкохол, наркотици, цигари не би трябвало да се полага донорен орган или поне трябва да е с най-нисък приоритет сред чакащите.
1
5
 
30
 
! Отговори
преди 6 години
Въпросът до колко хуманно и морално е да трансплантираш алкохолик, пък дори и дал много на Света, остава да виси в пространството...