Наим бяга в Турция с тайните на Абаджиев, засипват го със злато

Нeно Терзийски си спомня: Млад за големи тежести, но с характер!
9 окт 2017 07:12,
75
Наим бяга в Турция с тайните на Абаджиев, засипват го със злато
Снимка: Reuters, архив

"Беше много млад за толкова големи тежести, но имаше страхотен характер. По време на лагерите на националния спяхме в една стая. Харесваше ми чувството му за хумор, а по-късно осъзнах колко голям боец е и как не се спира пред нищо", разказва Нено Терзийски - някогашен съотборник на великия щангист Наим Сюлейманоглу.

Големите успехи обаче имат и своята цена. Всеки шампион във вдигането на тежести знае, че големите натоварвания в залата не могат да минат само с поемането на витамини и черен шоколад. Необходими са все по-големи мускули, все по-бясно работещи органи, буквално да излиза огън от ноздрите. Подобни екстри идват само след употребата на допинг във всичките му разновидности. През годините Световната антидопингова агенция хваща десетки и дори стотици тежкоатлети със забранени химически съставки в кръвта.

Още по темата

Преди броени дни избухна и поредният грандиозен допингскандал в щангите. Оказа се, че водещите сили Китай и Русия, както и още седем страни са обвинени, че яко са допингирали своите състезатели на последните две олимпиади. Сега медалите на провинилите се ще бъдат отнети, а виновните държави остават за една година извън вдигането на тежести. Международният олимпийски комитет дори обмисля да изхвърли спорта от своята програма.

Всичките тези допинг афери през годините още веднъж доказват, че този спорт върви ръка за ръка с веществата, които дават физическа сила и в същото време съсипват организма. Самият Сюлейманоглу в интервю се замисля няколко секунди, преди да отговори дали е взимал допинг, припомня "168 часа". След това отрича да е приемал забранени субстанции и допълва, че е разчитал единствено и само на витамините.

Това е версията на трикратния олимпийски шампион доста след като е приключил с кариерата си. Никой не би могъл да докаже дали преди да избяга за Турция бъдещият олимпийски шампион не е бил зареждан със забранено гориво, за да вдига още по-големи тежести от предишния ден.

Приживе Папата на българските щанги Иван Абаджиев се кълнеше, че не е допингирал своите състезатели и е постигал успехите единствено и само благодарение на уникалната си програма за подготовка на състезателите.

Десетилетия наред Абаджиев се хвали, че съвсем сам е измислил по колко и как да тренират щангистите, за да са максимално подготвени за големите предизвикателства. Много чужди федерации дават мило и драго да почерпят опит от Старшията, но той ревностно пази своите тайни.

Дали обаче наистина успява да ги опази? Този въпрос е пряко свързан с Наим Сюлейманоглу. И до днес се твърди, че Джобният Херкулес носи ценен подарък на новите си сънародници, когато стъпва на турска земя. Той предал на новите си треньори в турската федерация по вдигане на тежести подробно описание на методите на Иван Абаджиев.

Докато другите слушали с половин ухо заповедите на Старшията, Наим попивал всяка дума на треньора и след това записвал в тефтерче какво е тренирал по дни и по часове. И след това го носи на турците, а те му се отблагодаряват с истинско златно имане. Пълнят джобовете му с жълтици, дават му апартаменти и коли. Но всеки златен карат си е заслужавал, тъй като Наим почти веднага става олимпийски шампион, а след това печели още два златни олимпийски медала.

Дори и да е отмъкнал тайните на Абаджиев, Сюлейманоглу остава изключително близък с бившия си треньор. Старшията също никога не си позволява да каже нещо лошо за състезателя, който е взел като 10-годишно хлапе и е превърнал в спортист от световна величина. Дори навремето го защити от нападките, че именно Наим е разказвал как нашите са се допингирали и след това са се чистели преди олимпиадата в Сеул.

Сюлейманоглу дойде за погребението на Иван Абаджиев и за пореден път изказа своята почит към треньора, който му постила пътя към неговите легендарни успехи. В София Сюлейманоглу изглеждаше в добра форма и пред журналистите каза, че живее добре и спокойно. Но истината е била друга. Поне според турските медии той пропилява огромното си богатство и в последните 1-2 години разчита на държавна помощ.

Чернодробните му проблеми едва не го вкарват в гроба през 2010 г., но тогава лекарите правят чудеса от храброст. Сега отново трябва да се проявят и да измъкнат шампиона от поредната тежка криза. Ако се пребори за живота си, той ще има поредния шанс да изостави алкохола и въобще да рестартира живота си. Но само времето ще покаже какво ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
31
 
10
 
! Отговори
ФХ преди 6 години
Нека оплюването на олимпийския шампион на България започне сега!
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДинкоЕх де и ония Ямболския динко да пишеше толквоа грамотно ... ама на селянина си е остава селянин.
4
34
 
18
 
! Отговори
Помня преди 6 години
Избягал е от немотията.Наим дори няма жилище и в София спи на хотел.Вдигаше за България за едно потупване по рамото.
3
8
 
45
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Прекалено много и излишно издигаме в култ личност родила се,образовала се,и се развила като спортист в България,и в един момент избягала.
2
5
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не мога да се сърдя на това неграмотно и нискоинтелигенто момче за това, което е направил. Животът му до бягството е бил от селото с животните и тютюна до залата с тренировките и това е всичко. Турците са му предложили много пари, жени и слава и затова е заминал. Никога не ме е привличал този антиспорт наречен вдигане на тежести. Скучен и опасен за здравето. състезателите на високо ниво или са осакатени или си заминават млади заради допинга. Този спорт трябва да се извади от Олимпиадите.
1
1
 
22
 
! Отговори
Първи преди 6 години
Дано се оправи, дано!