Трансексуална щангистка се бори за медал в САЩ

Новозеландката ще мери сили в категория 90 кг
4 дек 2017 20:30,
21
Трансексуална щангистка се бори за медал в САЩ
Снимка: YouTube

Транссексуална жена от Нова Зеландия е сред основните фаворити за златен медал в тежка категория на световното първенство по вдигане на тежести в Анахайм, Съединените щати. 39-годишната Лорел Хъбард, преди Гавин Хъбард, има три победи в регионални турнири от месец март насам, когато получила разрешение да направи своя международен дебют.

Според световната ранглиста Хъбард, която смени пола си преди четири години, е сред основните претенденти за титлата в категория над 90 килограма. Нейната основна съперничка ще бъде Сара Робълс, която спечели бронзов медал от олимпийските игри в Рио миналата година.

От състезанието пък ще отсъстват девет от водещите щангистки в категорията, които бяха уличени в употреба на допинг. Златната медалистка от олимпиадата в Бразилия и нейната подгласничка също отсъстват.

Хъбарт получи разрешение от Международния олимпийски комитет (МОК) да се състезава на световното първенство, а то беше одобрено и от Международната федерация по вдигане на тежести (ИУФ). Нейните съпернички обаче далеч не са на същото мнение, предава БТА.

"Не искам да казвам каквото и да било негативно за нея, но според мен това не е честно", каза треньорът на Робълс - Тим Суордс.

Трейси Лабрехтс, която загуби статута си на най-добрата новозеландска щангистка в тежка категория, пък трябваше да свали 17 килограма, за да стане национал в категория до 90. Тя също смята, че не е честно да се състезава с човек, който в миналото си е бил мъж: "Мога само да се надявам случаят да бъде преразгледан и да бъде взето адекватно решение".

"Това е силов спорт, който по принцип се отнася пряко до мускулатурата. Не мисля, че в този случай може да се говори за равнопоставеност на състезателите. Това е моето лично мнение и мисля, че доста хора в света на спорта го споделят", заяви президентът на Австралийската федерация по вдигане на тежести Майкъл Кийлан.

След като започна да се състезава на международно ниво, Хъбард, която е дете на бившия кмет на Оукланд - Дик, е била търсена неколкократно от медиите за интервю, но отказва да даде такова. Генералният директор на ИУФ Атила Адамфи обясни, че "тя просто не иска да концентрира цялото внимание върху себе си".

По правилниците на МОК мъж по рождение, който се идентифицира като жена, трябва да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), за да може да участва в международни състезания. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи проучване на Endocrine Society, проведено през тази година.

МОК може би ще бъде задължен да преразгледа собствените си правилници, след като Арбитражният съд (КАС) започна да събира доказателства и сведения за дами, които имат прекалено висок тестостерон и въпреки това участват в лекоатлетически състезания.

За подобно нещо призна председателят на женската комисия към ИУФ и президент на Американската федерация по вдигане на тежести Урсула Гарса Папандреа, според която случаят на Хъбард "несъмнено има потенциал да предизвика полемики".

Тя обаче добавя: "Правилата са си правила и щом те са спазени, значи всичко е наред. Не е наша работа да дискутираме дали тези правила са коректни, или не. Това е задължение на тези, които са ги писали". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
антон кура от ямбол преди 6 години
това е перверрзия висша степен, кога ще излезем от това блато на матрицата *** уроддливите създания , ужас
16
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Абе защо трансексуалното племе няма и бронзоф медалист по вдигане на тяжести, макар че има сто Нобелови лауруети по теория, практика и експлоатация на тежката атлетика.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е типичен представител на жените - евроатлоантически феминистки. Нито на мъж прилича, нито на жена. А е хубаво усещането когато има красиви жени наоколо. Повдига духа и настроението, някак си. Усещането от тоя е като от вкиснало зеле - мирише и отблъсква всичко здраво в нормалния човек.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия добре са решили - клъцнали са си доста неща, ама забравят да си направят пластична операция и на лицето. Какъв е смисъла да си сменяш пола, като в лице и тяло не се знае какво са. Повечето са с неоформени отпуснати тела и плашещи физиономии. Просто ако искаш да си по-добра версия на себе си, стигни до края. Малко са сполучливите трансформации. Някои имат ясни психологични отклонения.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОК трябва да вземе мерк9и срещу това. То е на сериозни стероиди - всякакви хормони, лекарства, модулатори на разни нещица и т.н. Отделен е въпроса, че ще се състезава с жени, а е мъж. Това си е чиста проба дискриминация спрямо жените. Особено в тежката атлетика.
12
1
 
4
 
! Отговори
Интересно.. преди 6 години
..защо вместо да пуснат транссексуален щангист сред жените, не направят шампионат за тренссексуални. Нали и те са пол, като пол?
11
2
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ХехеПуснали мАж да се състезава сред жени но за да е по сигурно че ще победи дисквалифицирали 90%от съперничките Му.В света става все по весело.Тоя заедно с останалите състезателки ли се къпе....Биг бр разните му сървайвъри пасти да ядат пред реалноста
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това нещо харесва ли се, като се види в огледалото? Побърка се света!
9
1
 
17
 
! Отговори
ined преди 6 години
Туй нещо ако е жена, почвам да разбирам защо има толкова гейски бракове
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 2 и 3Жал ми е за теб
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почна да се превръща в традиция, след като мъжът ( да не кажа животното ) Уилямс, отиде да играе женски тенис.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека се състезава, но да не му се зачита класирането, ама пак изяжда мястото на биологична жена.
5
2
 
25
 
! Отговори
Циник до 2 и 3 преди 6 години
Скопец се състезава с жени!Става да охрана на харем в Саудитска Арабия:-)
4
1
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
В Калифорния има почти само такива (освен жълтите и кафевите). Отидох, видях, върнах се в Европа. Г*ти ужаса.
3
4
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
...absoliutna gadost !!!...da idva Nibiru !!!...ne se trae veche !!!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съединените щати. 39-годишната Лорел Хъбард, преди Гавин Хъбард,Пълно извращение на практика мъж се състезава с жени .
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е честно,ако искат да се състезават,трябва да направят категория за транссексуални