Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг
Обновена: 5 дек 2017 22:06 | 5 дек 2017 22:05, Красимир Ангелов
303
Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончанг през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг като неутрални.

Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014 година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.

Всичко за решението на МОК вижте в Gol.bg


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е казано, че Русия е империя на злото, то тя трябва да бъде такава във всяко едно отношение. Именно "трябва". Освен това руските спортисти възмутително много побеждават. Един от греховете на Русия е перфектно организираната и проведена олимпиада в Сочи. Точно така го каза председателят на МОК: "перфектно организирана и проведена", за което беше порицан от запада.
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путларах акбар

"...терористичните държави не трябва да се допущат на такива мероприятия."

Тогава какво ще правят САЩ там?
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рускиня

Не отговаряйте на обидите. Ако ви лае куче, вие няма да застанете на четири крака и да започнете да лаете срещу него.
255
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонимен 256
Империята на злото се нарича САЩ.
Нямам нищо против обикновените американци, даже им съчуствам, но и те самите не осъзнават на какви тъмни и сатанински сили служат, макар и несъзнателно.
254
1
 
21
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Транссексуална новозеландка е допусната и спечелила сребърен медал на световното първенство по вдигане на тежести за жени! А лицемерно по същото време не допускат заради измислен допинг скандал целия руски отбор до Олимпиадата! Пародия и цирк!
253
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво империята на злото трябва да се мачка. Сега искам и световното да се провали
252
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Още едно доказателство, че мафията здраво се е настанила в тая псевдоорганизация МОК.
251
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тия чиновници в МОК са големи смешници.
Всички спортисти по света вземат допинг, ама само руснаците са виновни.
Толкова сте ми смешни, че чак кънтите от тъпота!
250
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на МОК
249
1
 
1
 
! Отговори
Рускиня до 232 преди 1 година
Хахаха.милият
248
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
249 - ти ако се върнем по назад Германия подпомага връщането на емигранта Ленин за да събори Николай така че крушката си има опашка. Това го казват в западни филми .
247
7
 
4
 
! Отговори
???? преди 1 година
Ей, така да защитавахте България, както Русия.....
246
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рисия трябва да бъде отстранена от всички международни събития.
Тя нищо добро не е донесла на света.
Русия започва и двете Световни войни!
Първата, чрез агента си, който убива австрийския престолонаследник.
Втората чрез съюза с Хитлер и нападението на полша.
245
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението на МОК е правилно.
Олимпиадата е за нормални, цивилизовани хора.
Не за алкохолици.
244
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не било политика

Пуснахме сълза.
243
9
 
21
 
! Отговори
Не било политика преди 1 година
Германия, Австрия, България, Унгария и Турция както и Япония, Северна Корея, Южна Африка, Индонезия и др. са били забранявани от олимпийски игри по различно време в историята в зависимост кой с кого е бил съюзник. Това не ви ли говори нещо? Англо саксонците забраняват който си искат и когато си поискат ако не им е удобен.
А манипулации и причини да намерят за да те отстранят мислите ли че е проблем за тях да намерят?
Много шарани днес по магазините а и тук има много да им вярват обаче.
242
10
 
12
 
! Отговори
ВАВРАРИТЕ ВЪН преди 1 година
ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ НЕ СА ЗА АЛКОХОЛИЦИ И НАРКОКОНСУМАТОРИ...
241
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Малко история

ДОКАЗАНА ФАЛШИВА НОВИНА !ДОКАЗАНА!
240
3
 
17
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Знаете ли от кой народ е името Самуел ? Зваете ли кой народ ръководи обидените на Русия -САЩ/ обидени за Сочи , Донбас и Крим ,Сирия и др. / Вижте имената на взелите "решението" ! Членовете на МОК от страните в НАТО не са спортисти , а ...!!!
239
10
 
17
 
! Отговори
КРУМ преди 1 година
Ами направо да раздадат медалите и да свършва тая клоунада!? Светът е динамичен и до 9 февруари може да няма изобщо Корея!?