Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг
Обновена: 5 дек 2017 22:06 | 5 дек 2017 22:05, Красимир Ангелов
303
Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончанг през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг като неутрални.

Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014 година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.

Всичко за решението на МОК вижте в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
4
 
22
 
! Отговори
Хората,... преди 6 години
...които твърдят, че американското правителство и ФБР не се занимават с допинг пробите на американски спортисти са напълно прави. С този проблем се занимава фирма по почистване. Последният път бяха унищожени всички събрани между 1990 и 2016 г. 30 000 проби на американци, наведнъж и само от един чистач. Това означава, че към днешна дата всички американски спортисти, барабар с американските власти, са чисти като сълзиците по лицето на Дева Мария. И никой няма основание да твърди обратното!
213
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Родченов е убил Камаев и Синев за да заличи престъпленията си към руския спорт, след което офейква и лае добре платено. Също като тези бивши комунисти добре акали в БКП и БСП, след което се прехвърлиха в АБВ и Герб, сочат собствените си *** и крещят колко там е осрано!
212
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи частни бандити могат да допингират, а държавна политика за спорта, където всичко е контролирано и безопасно за спортистите е гаф и престъпление. Частната болница прибрала 12 милиона без да е прегледала нито един пациент /клиент/ но държавната я закриват щото имала дългове.Това е от вчера в България.не е в Русия!
211
6
 
7
 
! Отговори
Малко история преди 6 години
През 2015 г. на МОК става ясно, че в Московския антидопингов център от спецслужбите са унищожени над 1400 проби на руски спотристи уличаващи ги във вземането на допинг. ФСБ започва да замита следите и двама от доскорошното й ръководство - директорът Никита Камаев и председателят на УС Вячеслав Синев, почиват в рамките на няколко дни. Бившия и директор Григорий Родченков за да се спаси бяга в САЩ и става информатор на Световната антидопивгова агенция и разкрива мащабите на престъплението организирано от руската федерация
210
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 231Цитираното от теб ГО НЯМА В СПОМЕНИТЕ НА ЧЪРЧИЛ А ЕДИНСТВЕНО В РУСОФИЛСКИТЕ ЛЪЖИ ИЗПИСАНИ ПО РАЗЛИЧНИ ПОВОДИ.
209
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимната рускиня 230България съществува много преди Русия и ще съществува много след като руската *** рухне. Поняла?
208
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,София трябва да бъде бомбардирана, срината, унищожена, мястото разчистено, разорано и на нейно място да бъдат засадени ниви с картофи!'' Е, гаспада педуини! И това ли няма в томове на Чърчил? Сигурно Николай Чудотворец е казал това!?
207
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе я да ви питам българи, ако ваш народ бе на география на руския народ колко дни щяхте да съществува? Точно 3 дни.Вий съществували там, хазари подгонили и ето тук.Руский стоит до Владивосток и Камчатке! Путни подобно диктатор ваш Бойко, но если Бойо президент Россия, до 1 неделя Русия предадена и продадена Запада!
206
14
 
4
 
! Отговори
223 преди 6 години
Щото ви изнася да цитирате Чърчил само когато уж казал, че демокрацията е най доброто, което е измислено! Когато искал да ви направи на картофено пюре мълчите като....!
205
5
 
16
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До рускиняруснаците и русофилите винаги сте използвали фалшиви цитати на вблики личности за да обосновете някаква ваша мерзки твърдения. НЯМА В НИТО ЕДИН ТОМ ПОСВЕТЕН НА ЧЪРЧИЛ НАПИСАНИЯТ ОТ ТЕБ ЦИТАТ. Освен в изказвания на разни професори - русофили, разбира се. Несериозно е , нали разбираш.
204
6
 
16
 
! Отговори
до Рускиня преди 6 години
Наказанието е такова, защото Руската държава е провеждала съзнателно политика на прикриване на допингираните спортисти. Държавата в лицето на олимпийския си комитет, министерството на спорта, както и държавните допинг лаборатории съзнателно е направила това, а не отделни личности или треньори. Разбира се че във всяка държава има допингирани състезатели, въпроса е че тук това е превърнато в съзнателна държавна политика. Разликата е огромна.
203
16
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Русофилски лъжиАбсолютно си прав, обаче той казвал нещо много интересно относно твоя страна - само да спомним как той мечтаел да види на място на София картофено поле
202
14
 
3
 
! Отговори
рускиня да 219 преди 6 години
Не знам как си с интелекта,но май трудно разбираш прочетеното. "МОК потвърди,че няма подкрепа от страна на държавни институции на Русия към използване на допинг". Ама 80% лепи присъди. И друго,че ЦРУ наистина не се занимава с допинга - пробите на американци унищожила УАДА - организация,която трябва да ги пази и да ги изследва. Хайде 80% , със здраве
201
6
 
15
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Анонимен 223Чърчил никога не е казвал подобни думи за руската ***. Ако има някакъв дух в нея , това е духът на сталинизма, мракобесиято и диващината!
200
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Бъдещите империи ще бъдат империи на духовността! Като Русия!'' - Уинстън Чърчил! Сър по занятие!
199
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен===========Злобата на деморализирания Запад е=========Айде бе! то пък Русия е носител на един морал-ум да ти зайде!
198
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега руските олимпийци ще постъпят като Праляк!
197
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия си е Русия и санкциите доказват това! Злобата на деморализирания Запад е световна. Да се пляскат там помежду си и да се награждават.
196
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня 216Нито САЩ, нито ФБР или ЦРУ са се занимавали с допингирането и прикриването на допинг -пробите, както прави руската *** и ФСб. В това е разликата.
195
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такова чудо и Лудогорец не е правил!