Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада

"Чистите" руски състезатели ще се състезават под олимпийския флаг
Обновена: 5 дек 2017 22:06 | 5 дек 2017 22:05, Красимир Ангелов
303
Шокираща новина от МОК: Без Русия на зимната олимпиада
Снимка: БТА

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри в Пьончанг през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под олимпийския флаг като неутрални.

Решението беше взето днес по време на заседание на Изпълнителния комитет, който разгледа отново доказателствата около скандала за систематична употреба на допинг в руския спорт и манипулацията на тестове в местната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014 година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, представи нов доклад с информация от изследвания и изслушвания на спортисти, като сведенията не бяха на разположение на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Заключението от доклада "Шмид" гласи, че "в Русия е била извършвана систематична манипулация на антидопинговите правила".

Комисията на Шмид препоръча на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни действия, които ще бъдат достатъчно сериозни, за да санкционират по ефективен начин манипулацията на правилата за употреба на забранени стимуланти и системата в Русия". Комисията препоръча това да се случи чрез забрана на руските униформа, флаг и химн в Пьончан в началото на следващата година. Комисията на Шмид уточни в своя доклад, че МОК "трябва да защити правата на чистите спортисти в Русия".

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади.

Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, защото ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.

Всичко за решението на МОК вижте в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами някъде към 1 май догодина руснаците ще обявят, че се отказват от световното по футбол.Като е гарга да е много рошава.
193
15
 
16
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До опетков. 1.След Армстронг, дали отстраниха цялата американска команда? 2. Кога най-накрая американци ще минават допинг контрол на общи основания? 3.Кога от норвежка команда махнат всички "тежко болни " астматици.4.Бих искала да видя теста на Бойлс, която на 14 години изглежда като Кубрат Пулев.
192
9
 
16
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Поздравявам МОК за принципното решение. Явно този път руските рубли не са стигнали до тях. Добра идея ще бъде докладът с доказателствата да бъде широко разпространен и достъпен за публиката, за да се спре блеенето на руските тролчета.
191
9
 
15
 
! Отговори
Зoзo преди 6 години
И кво ся, като ми изтрихте коментара и ще върнат на господаря ви в Кремъл спортистите ли? Сто пъти да ме изтриете, пак сте жалки роби на Путин!
190
15
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Няма нищо шокиращо в новината на МОК, това е съвсем естествена реакция към една нация, чиито поданици живеят в комуналки, но пък избиват комплексите си, като демонстрират надмощието си с нерегламентирани средства във всички свери на обществения живот. Така че към богатия арсенал от КаГеБейски прийоми включващи: кибер войни, хакерски атаки, пропагандата, дезинформацията и фалшивите новини, можем да добавим и допингирането в рушкия спорт, покровителствано от държавата в лицето на Кремълската клика
189
9
 
13
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До рускиня НеДрага "рускиня", аргументи колкото искаш ще се покажат от доклада. Спортисти от много страни вземат допинг, хващат ги и ги наказват. Американски също. Разликата в случая е, че тази афера е организирана от руската държава. А доказателствата са дадени не от друг, а от бившият руски директор на руската антидопингова лаборатория, който избяга в САЩ след като двама от заместниците му починаха скоропостижно за месец. Радвам се, че най-после тов. Мутко е изритан от олимпийското движение.
188
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да съм адвокат на Русия,ама това си е чисто политическо решение.Ние също сме страдали от такова режение - пример щангите. Всички вземат допинг. В статията не пише,че пробите на руските олимпийци са били чисти и че един от руския олимпийски комитет е избягал в САЩ срещу мноооого $ и е казал,че Путин е наредил да дават допинг.Този човек е в програма за защита на свидетели,като много застрашен.Не пишат,че около 20% от всички допинг проби са на руснаци.А колко са на американци ?
187
2
 
11
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Не тиражирай моля, те опровергани лъжи.
186
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТиневСамо дето съвсем, съвсем случайно им изгубиха всичките проби на техните спортисти.краварска злоба и простотия.усещат, че губят войната, която те сами започнаха,сега плюят, ритат по кокалчетата, хапят и врещят...
185
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че и спортът е вече политика. При това - грозна и зъбеста. САЩ окупира и честните олимпийски игри и се разпорежда кой и как да участва, кой какви места да спечели. Всяка държава следва да участва, а от състезанията да бъдат гонени само спортистите, за които в момента се установи наличие наползвани забранени вещестна. Ако бях спортист, в такава смешка нямаше да участвам и бих го заявил ясно и категорично. Сега, като зрител, бойкотирам тази жалка смешка и няма да я гледам.
184
12
 
13
 
! Отговори
Русия ли? преди 6 години
Страната на лъжите.
183
6
 
14
 
! Отговори
Новината е чудесна преди 6 години
Или както се казва: "На такава брада - такъв бръснач!"
182
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъсна *** на краварите- зад фалшивата лицемерна маска на алтруисти, демократи, хуманисти, спазващи законите и човешките права, и не знам си още какво, са едни мръсни, злобни влечуги, кръволоци, които са свикнали само да трепят, заробват и ограбват.Ама нещо с руската мечка не им се получи и сега от злоба какво ли не направиха първо им подмениха пробите , сега им забраняват да се състезават под руски флаг- наглосаксонски простотии. Путин ще ви го върне тъпкано.Целия свят ви мрази!
181
16
 
24
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Взимайте пример от САЩ.Техните спортисти НИКОГИШ, ама НИКОГИШ не са и помирисвали допинг. Чисти като моминска пазва / както е казал народа /.И не само, от ЦЕЛИЯ СВЯТ явно САМО руснаците вземат допинг. Тъй излиза!Бе ................................................................................................................... ..................................................................................! Много поздрави на родата ...............................................!
180
21
 
19
 
! Отговори
читател преди 6 години
Нищо необикновено няма.През 1980г., на летните игри не участваха десетки страни.Руската допинг агенция години манипулираше пробите.Руснаците считаха, че са недосегаеми, да, ама не.Получиха, това което им се полага.Спортистите могат да участват, за разлика от хилядите от други страни, които са лишени от право на участи, години наред. Само от САЩ над 400 са отстранени, но българските комунофашаги плачат само за Русия.
179
13
 
15
 
! Отговори
рускиня до 198 преди 6 години
Пореден 80%, който мисли,че в сайта може да пишеш ако си на територия на дадена страна. ***, сайт е достъпен от цялото земно кълбо. И друго "***, ***" - предполагам се обръщаш към майка си,която е била достатъчно проста за да спести от възпитанието ти.
178
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключете ги и от Съвета за сигурност на ООН и им вземете правото на вето!Вземете че я и атакувайте с ядрени ракети, тая Русия, щом се чуствате толкова могъщи!Спрете да им купувата газа, петрола, мангана, силиция и въобще всичко!А най - добре е Открайна под ръководствоно на Наакашвили да прегази с танкове тази пустош и да стигна до Владивосток, та да се срещне там с десанта на американските подводници...*** преди това да са унищожили и НИМ!
177
11
 
15
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Минусите и нито един аргумент.Предполагах ,че така ще стане. друго е да пуснат на олимпиада наркомана Фелпс; или онова "момиче" Байлс, която повече мяза на Кинг-конг; или нежна Уилямс. Американска команда не е минава тестове на общи основания и това не се вижда странно на никой.Иначе в това плюене най-ясно прозира страх и безпомощност
176
8
 
18
 
! Отговори
До Наскоро преди 6 години
Съвсем наскоро / вчера/ не успяхте да съобразите, че след скандала с Армстронг никой не забрани на американските колоездачи да участват в олимпийските игри. Малка разлика, ама съществена.
175
12
 
14
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Бре,как след статия заджафкаха русофоби. Толкова жалки и смешни-треперят до ботуша на хазаина,и се почувстваха сила.Джаф, джаф-ама краченцата тънички треперят ли треперят страшно,ама трябва да подкрепят хазаина иначе ритник в кучешки *** ще получат. PS 1. Кога за последно американски спортисти минавали допинг контрол?2. Защо всички норвежки биатлонисти са болни от астма и им е разрешено да приемат забранени лекарства? Но това е въпроси към интелигентни хора ,не към домашни кученца